plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
skaarj napisał/a:
Canon 9950 daje radę tylko klisza musi być na mokro na szybie.

Wg filmscanner.info jego rozdzielczość rzeczywista to 1600 dpi ale na pewno nie jest to wynik ze skanowania na mokro.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
skaarj napisał/a:
Zacytuję Gretę
To już lepiej Optycznych... :roll:

p.s. BTW, tamtej to by oczy ropiały na widok tej wody, co się przelewa na wypłukanie koreksu :evilsmile:
skaarj napisał/a:
na mokro na szybie
Nie po to suszę, żeby potem znowu moczyć. Gdzie tu sens? Gdzie logika? ;-)

Uwaga! Jest potencjał na ciemniową wpadkę :lol:

Nie mogę znaleźć przepisu na wywołanie Ilforda PAN 100 w Fomadonie R09 - a chciałbym tak wywołać, po prostu mam komplet czeskiej chemii. Ktoś ma pomysł, jak to dobrze zrobić? Przyjaciel poprosił o wywołanie filmu, znalezionego w lodówce po nie-wiadomo-ilu-latach... :->

p.s. Aha, dał mi też rolkę Ilforda PAN400 - i dla tego filmu na digitaltruth są parametry wywołania w R09.

Aplikacja Dev It! podaje 6 minut w stężeniu 1:25 przy mieszaniu co 60 sekund. Temperatura 20 stopni.

A zerkniesz, jak by było przy 1:50? ;-)

Widzę problem. Tam są czasy od różnych ludzi i bardzo się różnią między sobą. Najczęstsze:
PAN 100 naświetlany na 100, przy 1:25 i mieszaniu co 30 sekund - 9 minut
PAN 100 naświetlany na 100, przy 1:50 i mieszaniu co 60 sekund - 13 minut

6 minut było dla PAN100/ULTIMA100.

plwk napisał/a:
PAN 100 naświetlany na 100, przy 1:50 i mieszaniu co 60 sekund - 13 minut
Pójdę chyba tą ścieżką. Dzięki za sprawdzenie,plwk!

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Z moich notatek:

Ilford PAN 100, Fomadon R09 1+40, 10 min., mieszanie 10 s + 3 przewrotki co minutę
Ilford PAN 100, Fomadon R09 1+25, 9 min., mieszanie 30 s + 10 s na pocz. każdej min.

Mam też informację, że przy 1+50 czas to 15 min., ale osobiście nie sprawdzałem.

Dzięki, bakulik :-)
A "mieszanie" to bardziej kręcenie czy przewrotki? ;-)

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
W moim przypadku przewrotki, ale raczej niespieszne, 3x do góry nogami i z powrotem w ciągu ok. 10 sekund (fikołki wg Kodaka to zdaje się 10 przewrotek w 5 s).

To ja też tak raczej anemicznie bełtam... :lol: Dzięki za wszystkie objaśnienia :-)

Mój Fomadon R09 trochę pociemniał i zaczęły w nim grzechotać jakieś zestalone bryłki. Co więcej, data ważności właśnie mu minęła. Mimo, że działał bez zarzutu i zostało mi jeszcze z pół butelki (małej, ćwierćlitrowej) - chyba jednak wymienię go na nowy. I tu parę pytań, jeśli pozwolicie:
1. Zużyć go, mimo wszystko?
2. Jeżeli w kosz, to konkretnie jak i gdzie? To jakiś strasznie toksyczny odpad?
3. Skoro tak wolno go zużywam, to mógłbym jechać na stężeniu 1:25 zamiast 1:50 i częściej kupować małe porcje. Większe stężenie i krótszy czas - czy negatywy będą takie same jak dotychczas, czy coś się zmieni?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ryszard, nie wiem jak te nowe R09. Ja niedawno dostałem od znajomego oryginalny R09 ORWO. Daty ważności na nim już nie szło się doszukać. Przypuszczam, że ma dobre 30 lat. Butelka była pełna. Dla pewności przefiltrowałem całość przez bibułę. Kolor pięknej coca-coli. Działa nadal dobrze. Dla pewności przyjąłem czasy jak dla Rodinala AGFY ale stężenie stosuję ORWO-wskie czyli 1:40. W wielu miejscach już wyczytałem i usłyszałem od praktyków, że zarówno Rodinal jak i R09 najładniej wywołują przy temperaturach 18°C lub nawet 16°C. Z tego co ja pamiętam w moim dosyć wiekowym ośrodku pamięci, to rzeczywiście w latach 70-tych minionego wieku, ORWO podawało czasy wywoływania dla 18°C. Zrób sobie prosty test na działanie wywoływacza. Odetnij zaświetloną końcówkę filmu i nakraplaj (każda kropla w innym miejscu) na nią wywoływacz co 1 minutę przez czas wywoływania danego filmu. Efekty sam ocenisz. Oczywiście całość można wykonać przy świetle dziennym. Możesz też nakroplić np. cztery krople przez cztery minuty i odczekać pełen czas.

powalos napisał/a:
W wielu miejscach już wyczytałem i usłyszałem od praktyków, że zarówno Rodinal jak i R09 najładniej wywołują przy temperaturach 18°C lub nawet 16°C.
najładniej wywołują - w przypadku cyfry raczej się nie słyszy, że ten czy tamten program ładnie wywołuje RAWy. Bardzo fajnie to brzmi, powalos. I dziękuję za objaśnienia.
Zważywszy, że mój zbrylony R09 o kolorze, jak słusznie zauważyłeś, pięknej coca-coli, do ostatniego wywołania działał tak samo jak na początku, to na nim zrobię test przy 1:25. Parę tych filmów dostałem, powinienem więc szybko zużyć pozostałą objętość i dużo bardziej już się nie zestarzeje. Potem, na świeżym, zastanowię się nad zmianą również temperatury. Jeszcze raz dzięki!

Ryszard napisał/a:
w przypadku cyfry raczej się nie słyszy, że ten czy tamten program ładnie wywołuje RAWy

Oj, słyszy się, słyszy.

A mnie się wydaje, że więcej jest o parametrach, profilach, szumach itp. ;-)

Hihnt  Dołączył: 06 Wrz 2008
Ryszard napisał/a:
Mój Fomadon R09 trochę pociemniał i zaczęły w nim grzechotać jakieś zestalone bryłki. Co więcej, data ważności właśnie mu minęła. Mimo, że działał bez zarzutu i zostało mi jeszcze z pół butelki (małej, ćwierćlitrowej) - chyba jednak wymienię go na nowy. I tu parę pytań, jeśli pozwolicie:
1. Zużyć go, mimo wszystko?
2. Jeżeli w kosz, to konkretnie jak i gdzie? To jakiś strasznie toksyczny odpad?
3. Skoro tak wolno go zużywam, to mógłbym jechać na stężeniu 1:25 zamiast 1:50 i częściej kupować małe porcje. Większe stężenie i krótszy czas - czy negatywy będą takie same jak dotychczas, czy coś się zmieni?

Rodinalowate są właściwie nieśmiertelne (póki są w koncentracie). Z tego co kojarze, to większość chemii fotograficznej - póki nie jest jako roztwór roboczy - to może leżeć i leżeć.

Skocz do: