opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Czyli de facto mógłbyś telefonem większość.

Lady Vader robiz zdjęcia słupów średniego i niskiego napięcia do dokumentacji. Telefon lepszy od Ricoha bo ma GPS :-P

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Greentrek, zauważ jedno. Ty deprecjonujesz sprzęt, a nie jakość zdjęć. Obecne smartfony biją na głowę pod względem obrazowania kompakty, a być może nawet pierwsze DSLRy. W niektórych smartfonach siedzi matryca o wielkości około 1 cala, czyli coś, co do niedawna było standardem w wysokiej jakości aparatach kompaktowych.
Oczywiście, że jest masa nisz, w których dedykowany aparat ma przewagę, jak w każdej specjalistycznej działalności. Ale to margines.

"Problem" nie wynika z jakości zdjęć, tylko z mentalności.
Serio uważasz, że to są fatalne, złe zdjęcia?

Gdyby ze względu na upały nie chciało się komuś otworzyć linku, kilka przykładów:

Jak wspomniałem, wszystkie umieszczone tu zdjęcia pochodzą ze strony https://mobilephotoawards.com/15th-annual-mpa-winners-honorable-mentions/

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
To macro szerszeniopodobne wyszło bardzo ostre. Nie spodziewałem się, że smartfon może oddać fakturę oka owada ;-) . Ale czy to rzeczywiście szerszeń? Jeśli tak, to kolory są całkowicie chybione :cry:

Ech...
Nie mam pojęcia o entomologii, ale 5 sekund szukania w Google: To osa z gatunku Dolichovespula maculata, znana powszechnie jako osa łysa.
Jeszcze jakieś pytania związane z tematem wątku?

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Ależ tak, skąd ten cukierkowy zafarb na roślinach? Mimo wszystko, jestem pod wrażeniem ostrości :->

action01  Dołączył: 22 Maj 2008

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Narzekaliscie na bokeh w wersji HD to przestali robić :-P

Pewnie na produkowali tego tyle że jeszcze 10 lat się będzie sprzedawać.

Czyli jakieś 50 sztuk jeszcze.

Jacek_Z  Dołączył: 25 Lis 2009
greentrek napisał/a:
Wszystko z geotagowaniem, więc z systemów to jednak tylko Pentax, porównywałem nasadkę GPS w Canonie i słaba była.

Nikon Z9 ma to wbudowane. Tylko to drogie i ciężkie bydle. Jest też tania opcja - na smartfonie apka Snap Bridge - możesz geotagować w chyba każdym bezlustrze Nikona bo chyba każdy ma już Wi-Fi i BT.

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
Wczoraj zacząłem pisać wpis, oglądając (i czytając) taką jedną relację z Lofotów. Tam zdjęcia były ok, z telefonu dopóki na komputerze nie zacząłem ich oglądać.
Te wstawione przez @Michu są super.
Sam zaczynam myśleć podobnie jak jeden z autorów napisał. Że nie trzeba brać ciężkiego sprzętu, ale wolę wtedy wziąć moją GR a jabłko trzynaste traktuje jako awaryjny aparat. Który fajne filmy za to kręci.

Pamiętajmy o jednym - jakość zdjęć ze smartfonów wciąż ewoluuje. W pamięci pozostają i utrwalają się słabej jakości obrazki sprzed lat.
Poza tym algorytmy smartfonów dokonują agresywnej obróbki, by podrasować efekt finalny plików JPG, dzięki czemu otrzymujemy na małym ekranie ładny, kolorowy, ostry obrazek. I z tego korzysta ogromna rzesza użytkowników. Ale przecież niektóre smartfony oferują pliki RAW i tu jest już zupełnie inny temat. Tylko komu chce się bawić z plikami RAW z telefonu? Ale to właśnie dzięki temu otrzymujemy zdjęcia jak z linku konkursowego powyżej.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
To trochę "złej baletnicy i rąbek przy spódnicy". Koniec końców i tak liczy się zdjęcie a nie megapiksele czy DR. No ni potem odpowiednią edycja (albo nie). W sensie: kręcono filmy kinowe na 8mm taśmie, Ansel Adams cykał fotki Polaroidem.

Pewnie, smartfon do wszystkiego się nie nada, ale jak ktoś chce zdjęcie, a nie RAW do oglądania pikseli to jest świetnym narzędziem do całkiem sporej liczby gatunków fotografii.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Osa jak osa, taka sobie - ale pozostałe kadry bardzo dobre.
Michu napisał/a:
Ale przecież niektóre smartfony oferują pliki RAW i tu jest już zupełnie inny temat. Tylko komu chce się bawić z plikami RAW z telefonu? Ale to właśnie dzięki temu otrzymujemy zdjęcia jak z linku konkursowego powyżej.
A skąd pomysł, czy też wiedza, że to wszystko dzięki RAW?

Ryszard napisał/a:
A skąd pomysł, czy też wiedza, że to wszystko dzięki RAW?
Nie wszystko. Odnosiłem się do zarzutu, że zdjęcia ładnie wyglądające na smartfonie, na ekranie kompa już takie nie są. Miałem na myśli właśnie artefakty powstające przy próbach podrasowania jotpegów. W RAWach tego nie ma, a przynajmniej nie w aż tak ordynarny sposób. Jeżeli masz telefon robiący obydwa pliki zrób zdjęcie i porównaj.

Skocz do: