jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
greentrek napisał/a:
A mnie się wydaje że tą mityczną "radość z focenia" niektórzy traktują jak religię czy światopogląd :roll:

Jak fotografowanie to nie jest zawód, to paranie się nim bez "radości z focenia" to masochizm. Fizyczny, umysłowy i finansowy, to ostatnie zwłaszcza jak kupuje się nowy sprzęt. Pewnie, są ludzie którzy lubią jak się ich bacikiem smagnie i nie nam tutaj oceniać ;) ale jednak zdecydowana większość ludzi para się jakimś hobby bo jego wykonywanie sprawia i przyjemność. A nie dlatego, że sprawia im przyjemność męczenie się z nim.

Ja się przymierzam do wymiany systemu na Olympusa. Czy tam OMSystem. Jakoś zimą będę gromadził hajsy i polował na okazje. Już sprzęt mam wybrany żeby zastąpił mi nieduży zbiór Pentaxa. Chyba, że stanie się cud i Pentax wypuści następcę dla DA* 60-250 i może odpowiednik APSC 150-450. I nowe body APSC. A że prawie pewne jest to, iż nie wypuści to w przyszłym roku będę szczęśliwym posiadaczem systemu w którym wszystko będzie małe i lekkie.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
OM System jest lekki w porównaniu z całą resztą, szkła świetne. Duży OM1 z obiektywem 12- 40 2.8 jest o 300 gramów lżejszy od K5IIs z sigmą 17-50. A inne korpusy OM są jeszcze zdecydowanie lżejsze. Ostatnio wziąłem te dwa zestawy na spacer i OM dawał dużo większą przyjemność w fotografowaniu. Sentyment pozostał kupa sprzętu Pentaxa też. Jak mi cyfrowe wycenili gdybym chciał sprzedać to... i zostawiłem, ale i tak sie kurzy. Analogi to inna bajka.

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
Markus napisał/a:
The Japanese photographer Kimio Tanaka, who had Ricoh/Pentax insider information in the past and a good track record of reporting relevant information, recently posted on Twitter/X that Pentax is preparing to announce a new “serious and interesting” DSLR camera to replace the recently discontinued K-3 III"

I cena 15 tys za puszkę? Extra!!! Tylko ktoś ma nerkę pożyczyć? Na wiecznie nieoddanie ;-)

Ja też zaczynam patrzeć na wagę. I powoli zaczynam się przyswajać do nauki nowego body...

papcio napisał/a:
Jak mi cyfrowe wycenili gdybym chciał sprzedać to... i zostawiłem, ale i tak sie kurzy. Analogi to inna bajka.

Mi zestaw K-3/3, Fisheye, 16-50 PLM, 60-250, 150-450 i lampa Godox wycenili na 10k. Utrata wartości porażająca.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Ale co się dziwić że komis wycenia nisko.

Plus martwy system też nie pomaga.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Rivelv napisał/a:
mam ochotę sprzedać aparat.

Komu? :mrgreen:

opiszon napisał/a:
Ale co się dziwić że komis wycenia nisko.

Plus martwy system też nie pomaga.

Komis jak komis, ale martwy to fakt. Jak chciałem sprzedać samo 16-50 za połowę ceny nowego, a potem poniżej nie było ani jednego chętnego. Komis nie da dużo za sprzęt którego nie da się potem sensownie sprzedać.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Można ewentualnie kupić bezlusterkowca Sony i adapter MonsterAdapter LA-KE1 i używać go z obiektywami Pentaksa KAF, KAF2, KAF3, KAF4.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Radość z focenia - ja to kupuję!
Radość z focenia nie pyta, czy robisz RAW czy JPEG, czy wgrałeś prawidłowy profil ICC dla drukarki, na ilu dyskach trzymasz backup, ile procent przestrzeni jakiejś tam pokrywa Twój monitor, dlaczego przepłaciłeś za Pentaksa 17 i ile straciłeś odsprzedając obiektywy...
Radość z focenia nie wmawia, że ważne są tylko zdjęcia, że aparat nie ma świetnie wyglądać i dobrze leżeć w ręce, że mógłbyś to wszystko telefonem, że film to snobizm i strata kasy, albo że bez powiększalnika się nie liczy...

Także ten tego, no, róbmy swoje ;-)

Rivelv napisał/a:
Normalnie jak was czytam to znowu mam ochotę sprzedać aparat.
Nie przejmuj się chłopie naszym tutaj pier-do-lo-lo, lepiej wpadnij na kawę! :-)

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Ryszard napisał/a:
Radość z focenia - ja to kupuję!
Radość z focenia nie pyta, czy robisz RAW czy JPEG, czy wgrałeś prawidłowy profil ICC dla drukarki, na ilu dyskach trzymasz backup, ile procent przestrzeni jakiejś tam pokrywa Twój monitor, dlaczego przepłaciłeś za Pentaksa 17 i ile straciłeś odsprzedając obiektywy...
Radość z focenia nie wmawia, że ważne są tylko zdjęcia, że aparat nie ma świetnie wyglądać i dobrze leżeć w ręce, że mógłbyś to wszystko telefonem, że film to snobizm i strata kasy, albo że bez powiększalnika się nie liczy...

Także ten tego, no, róbmy swoje ;-)

Rivelv napisał/a:
Normalnie jak was czytam to znowu mam ochotę sprzedać aparat.
Nie przejmuj się chłopie naszym tutaj pier-do-lo-lo, lepiej wpadnij na kawę! :-)

Jeśli poza radochą co któryś kadr nada się do pokazania... W punkt. :-B

Skocz do: