::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
Sposoby regulacji siły błysku w lampie TUMAX.
Ponieważ boję się że temat który zacząłem w innym wątku już nie wypłynie na powierzchnie pozwoliłem sobie założyć nowy wątek.

Moje pytanie jest następujące.

W jaki sposób można kontrolować czas, przysłonę i siłę błysku z poziomu aparatu wszystko w warunkach światła odbitego od sufitu?

Ja to robię w następujący sposób.

Aparat: PENTAX K100D
Obiektyw: SMC PENTAX DA 1:3.5-5.6 18-55 mm.
Lampa błyskowa: TUMAX DPT386AFZ-P

Aparat ustawiony na tryb: Priorytet czasu.
Palnik lampy ustawiony w pozycji pionowej.
A oto wyniki testu.

Zdjęcie nr 1:
Czas 1/60
Przysłona: 4.5
Ogniskowa: 64 mm– po przeliczeniu
Flash Exp. Comp. +1
Po wciśnięciu guzika Av na obudowie aparatu wartość ustawiam kółkiem na –2.
ISO: 200

Zdjęcie nr 2:
Czas 1/60
Flash Exp. Comp. +1
Po wciśnięciu guzika Av na obudowie aparatu wartość ustawiam kółkiem na 0.

Zdjęcie nr 3:

Czas 1/60
Flash Exp. Comp. +1
Po wciśnięciu guzika Av na obudowie aparatu wartość ustawiam kółkiem na +2.

Niestety w priorytecie czasu aparat w warunkach sztucznego słabego oświetlenia przysłonę otwiera maksymalnie a nie zawsze tak bym chciał.

Przy priorytecie przysłony aparat dobiera mi dość długie czsy np. na szerokim kącie czas 1/30 czyli generalnie długi a co za tym idzie ryzyko powstania duchów poruszających się ludzi jest dość duże.

Oczywistym jest, że w trybie M – aparatu mogę kontrolować zarówno czas i przysłonę, ale nie wiem jak i czy w ogóle jest możliwe zwiększanie siły błysku przez wciśnięcie guzika Av na obudowie aparatu i odpowiednie kręcenie kółkiem.

Czy ktoś ma jakieś pomysły??

P.S. W innym wątku kolega plwk zasugerował że wciśnięcie przycisku Av na obudowie aparatu a następnie ustawienie wartości na +2 nie zwiększa siły błysku a jedynie ma wpływ na czas naświetlania. W tym teście udowodniłem że czas zostaje niezmienny a zdjęcie jest w każdym z trzech przypadków różnie doświetlone.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W trybie M kompensację ekspozycji realizujesz przez zmianę parametrów - czasu przy stałej przesłonie lub przesłony przy stałym czasie. Z oczywistego powodu, że jest to tryb całkowicie manualny kompensacja ekspozycji w inny sposób nie działa.

Czyli nie jest możliwe jednoczesne kontrolowanie czasu, przysłony i siły błysku z poziomu aparatu w odpowiednim dla mnie stopniu :?:
Pozostaje jedynie przełączenie aparatu w tryb M i lampę w tryb ręcznego ustalania siły błysku :cry: :?:

Na manualu ustawiasz przesłonę i czas (dłuższy niż 1/180s) a kompensację siły błysku lampy ustawiasz w Menu->Rec. Mode->Flash Exp. Comp.

Wszystko byłoby dobrze gdyby wartość +1 w Flash Exp. Comp. była wystarczająca, ale wygląda to niestety tak:

Zdjęcie 4:
Priorytet czasu.
Czas 1/60
Flash Exp. Comp. +1
Po wciśnięciu guzika Av na obudowie wartość ustawiam kółkiem na +2.

Zdjęcie 5
Tryb Manualny aparatu.
Czas 1/60
Flash Exp. Comp. +1

Na tych zdjęciach różnica w naświetleniu nie jest duża ale często zdarza się, że w trybie M – aparatu – i Flash Exp. Comp. +1 zdjęcia są mocno niedoświetlone.

erbs  Dołączył: 10 Wrz 2007
Widze że Panowie piszą o lampie którą zamierzam kupić do fotografii klubowej. Mam pytanko jak owa lampa sprawuje się w trybie P i czy synchronizuje się z krótszymi niż 1/180 czasami naświetlania. Jak z szybkością ładowania?

Nie wiem jak pracuje w trybie P bo nigdy go nie używałem, HSS w niej nie jest niestety dostępny :-( , czas ładowania zależny od użytej mocy - chyba nie zdarzyło mi się aby przekroczył 3s

Nie pracowałem z tą lampą w trybie P wiec nie mogę na ten temat nic powiedzieć. Czas ładowania zależy od mocy z jaką lampa błyska i od tego jakich baterii używa oraz od stopnia ich rozładowania. Nie mierzyłem dokłądnie czasu ładowania ale wychodzi jakoś między 3 a 5 sek ładowania po wykonaniu mocnego błysku.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
::ART::, wszystkie zdjęcia w tym temacie były zrobione z lampą?? I to przy "Flash Exp. Comp. +1". Strasznie niedoświetlone są te zdjęcia.
Przy wyższym ISO np 800 zdjęcia też wychodzą takie ciemne? Na jakiej wysokości masz sufit? Jakiego pomiaru światła używałeś: matryca, centralny ...?

Cytat
P.S. W innym wątku kolega plwk zasugerował że wciśnięcie przycisku Av na obudowie aparatu a następnie ustawienie wartości na +2 nie zwiększa siły błysku a jedynie ma wpływ na czas naświetlania. W tym teście udowodniłem że czas zostaje niezmienny a zdjęcie jest w każdym z trzech przypadków różnie doświetlone.
Czas nie mógł się zmienić ponieważ używałeś priorytetu czasu - ustawiłeś 1/60 i do tego czasu aparat ustawia odpowiednią przysłonę ... ponieważ przysłona 4,5 to maksymalny możliwy otwór przy tej ogniskowej to i wszystkie zdjęcia były zrobione na 4,5 - aparat nie mógł mocniej otworzyć przysłony.

PiotruśP – Tak wszystkie zdjęcia były robione z lampą TUMAX DPT386AFZ-P w której palnik był odchylony do pionu.
Wszystkie zdjęcia z ustawionym Flash Exp. Comp. +1.
Pomiar światła ustawiony na „centralnie ważony”

Nie robiłem testu przy wyższym ISO ale zdjęcia wyszłyby na pewno lepiej doświetlone. Jednak uważam, że i przy ISO 200 lampa powinna dobrze naświetlać, a tu tak jakoś jest siurkowo.

Latarka znajdowała się ok. 1 metr od obiektywu. Sufit mam biały i znajduje się na wysokości ok. 2.25 m. Zdjęcie jednak robiłem kucając.
Odkąd mam tą lampę nie potrafię jej zmusić do poprawnego naświetlania zdjęć i zaczyna mnie to irytować, dlatego założyłem ten wątek licząc na opinie bardzie doświadczonych fotografików

Cytat
Cytat

Czas nie mógł się zmienić ponieważ używałeś priorytetu czasu - ustawiłeś 1/60 i do tego czasu aparat ustawia odpowiednią przysłonę ... ponieważ przysłona 4,5 to maksymalny możliwy otwór przy tej ogniskowej to i wszystkie zdjęcia były zrobione na 4,5 - aparat nie mógł mocniej otworzyć przysłony.

Chciałem w ten sposób udowodnić sobie że można za pomocą przycisku Av i kółka zwiększać lub zmniejszać siłę błysku.

PiotruśP czy mógłbyś zrobić test podobny do mojego swoją lampą, bo nie mam właściwie żadnego punktu odniesienia do innych lamp.

P.S. PiotruśP Zasadę priorytetu przysłony rozumiem i celowo taki tryb pracy aparatu wybrałem – dziękuję jednak za wyjaśnienia :-B

W takim razie, albo Ty coś robisz źle (tylko nie bałdzo wiem co), albo masz walniętą lampę, bo nie wydaje mi się żeby TAKIE niedoświetlenie było cechą tego modelu. Pierwsze zdjęcie w pierwszym poście wygląda jakby było zrobione w ogóle bez lampy.
Spróbuj postrzelać na wyższym ISO. Napisz jakie są efekty.

Cytat
Wniosek jest z tego taki, że można w ten sposób (przycisk Av i kółko) zwiększyć siłę błysku.
Pewnie pttl coś tam sobie przelicza względem światła zastanego, ale nie bierz tego co napisałeś za regułę. Gdybyś w normalnych warunkach, przy dużym udziale światła zastanego, ustawił korektę EV na +2 to otrzymałbyś piękne przepalenia ... nie od światła błyskowego, tylko zastanego.

Edytka:
Dobrze, mogę sprawdzić zachowanie mojej lampy, ale to dopiero wieczorem - teraz mam za dużo światła zastanego ;).

Edytki dwie:
Naturalnie :-B :).

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Cytat
Palnik lampy ustawiony w pozycji pionowej.

PiotruśP napisał/a:
W takim razie, albo Ty coś robisz źle (tylko nie bałdzo wiem co), albo masz walniętą lampę, bo nie wydaje mi się żeby TAKIE niedoświetlenie było cechą tego modelu.

Wolałbym, żeby ktoś mądrzejszy to zweryfikował, ale ustawienie palnika pionowo to chyba przesada. Moim zdaniem światło lampy nie dochodzi do obiektu. Spróbuj pochylić palnik na 75 albo 60 stopni. Robię zdjęcia z lampą ale pionowo chyba jeszcze nigdy palnika nie ustawiłem.

jack napisał/a:
to chyba przesada.
Raczej standard. Moc lampy przy takiej odległości od sufitu i takiej przysłonie powinna spokojnie wystarczyć żeby poprawnie naświetlić scenę.

::ART::, obiecane zdjęcia z Sigmy.

Ustawienia dokładnie takie same jak Ty miałeś:
Tv; iso 200; przysłona 4,5; czas 1/60; pomiar CW, Flash Exp (w menu body) ustawione na +1.

Światła zastanego prawie nie było. Zdjęcia poniżej to od lewej korekta EV (guzik Av na body) ustawiona na:
-1; 0; +1; +2

Wniosek z tego chyba taki, że pttl uwzględnia św. zastane, a przynajmniej korektę ekspozycji.

Poniżej jeszcze naświetlenie tej samej sceny przy korekcie EV ustawionej na 0 (pozostałe ust. bez zmian), ale przy rożnej kompensacji ustawionej w lampie:
od góry -1, 0, +1

PiotruśP – wielkie dzięki za Twój test, który pozwala mi porównać pracę dwóch różnych lamp.

Czy możesz podać mi jakiej ogniskowej użyłeś do zdjęć i jaka odległość była do sufitu.

W swoim teście zrobiłeś 7 zdjęć.

Przy trzech ostatnich napisałeś
Cytat
Poniżej jeszcze naświetlenie tej samej sceny przy korekcie EV ustawionej na 0 (pozostałe ust. bez zmian), ale przy rożnej kompensacji ustawionej w lampie:
od góry -1, 0, +1

Co to oznacza przy różnej kompensacji ustawionej w lampie? Czy to oznacza ustawienia w Flash Exp. Comp. kolejno na wartości –1, 0 i +1?

jack – często ustawienie palnika lampy do piony daje bardzo dobre efekty więc nie można powiedzieć że to przesada.

Ogniskowa około 37 mm - w każdym razie największa dziura przy tej ogniskowej to 4,5. Sufit na 2,5 metra.

Przy trzech ostatnich w menu aparatu "Flash Exp." był ustawiony na +1, a w lampie -1, 0, +1.

Jak teraz się patrzę na moje zdjęcia to tez jakieś ciemne są (może przez białe tło forum jest takie złudzenie). W każdym razie w codziennym użytkowaniu nie dostrzegam jakichś dużych niedoświetleń - czasami przy odbijaniu od sufitu ustawiam w lampie +0,5 lub +1 (w body mam zwykle ustawione 0 lub +0,3).

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że światło odbite mogło nie oświetlić prawidłowo fotografowanej sceny. W zależności od odległości trzeba chyba bardziej pochylić głowicę lampy żeby prawidłowo oświetlić obiekt. Przy ustawieniu na 90 stopni światło właściwie "spada" na głowę fotografującemu.

Przy podniesieniu palnika o 75 stopni i kompensacji lampy +1 dla przesłony 5.6 w pokoju około 5x5m nie ma problemu z doświetleniem na ISO200. Trzeba pamiętać, że jeśli w polu widzenia obiektywu jest coś bardzo jasnego to pttl kompensuje tak aby jasnych fragmentów nie przepalić.

plwk - czy Twoja lampa naświetla podobnie do mojej (kilka zdjęć w tym wątku umieszczone wcześniej).
Kurcze już nie wiem co o tej lampie myśleć.
Ostatnio na mojej imprezie urodzinowej eksperymentowałem ze swoją lampą i palnikiem odchylonym pod różnymi kątami.
W trybie manualnego ustalania siły błysku w lampie zdjęcia wychodziły ładnie doświetlone, natomiast lampa pracująca w PTTLu według mnie za mocno niedoświetla i każde zdjęcie trzeba by obrobić-rozjaśnić.
Ostatnio porównałem pracę mojej lampy i lampy kolegi podpiętej do Minolty D5D i różnice są ogromne na korzyść Minolty.
Dodatkowo denerwuje mnie czas jaki dobiera aparat w trybie Av (oczywiście praca z lampą). PENTAX dla ogniskowej 18 mm i trybie Av ustala czas 1/30 sek. a Minolta ustala czas 1/60 i to jest czas który bardziej by mnie urządzał. Szkoda że PENTAX tak nie ma :cry: Czy można jakoś zmusić aparat do tego aby ten czas był krótszy w trybie Av dla ogniskowej 18 mm :?:

Moje testy wstawiłem i opisałem tu
http://pentax.org.pl/view...er=asc&start=50
oraz na następnej stronie tamtego wątku.

Powiem Wam, że mam dosyć tego TUMAX'a :evil:
Podczas piątkowych zdjęć lampa przestała działać, a dokładnie przestała błyskać.
Lampa nie błyska kiedy jest podpięta do aparatu i niE błyska również kiedy jest do niego nie podpięta a próbuję wyzwolić błysk guzikiem z napisem READY/TEST.
To już drugi model tej lampy, która zepsuła się - wniosek -
ZDECYDOWANIE ODRADZAM TĄ SZMIRĘ. :evil:

Skocz do: