Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Pozdrawiam
K100D + KIT + TOKURA 80 - 200 1:3.9 + SMC PENTAX-M 50 1:1.7 + SAITEX 35 - 75 1:3.5 - 4.8 + SDHC 4GB SAN DISK ULTRA II + METZ 58 AF-1
Pozdrawiam
Czas nie mógł się zmienić ponieważ używałeś priorytetu czasu - ustawiłeś 1/60 i do tego czasu aparat ustawia odpowiednią przysłonę ... ponieważ przysłona 4,5 to maksymalny możliwy otwór przy tej ogniskowej to i wszystkie zdjęcia były zrobione na 4,5 - aparat nie mógł mocniej otworzyć przysłony.CytatP.S. W innym wątku kolega plwk zasugerował że wciśnięcie przycisku Av na obudowie aparatu a następnie ustawienie wartości na +2 nie zwiększa siły błysku a jedynie ma wpływ na czas naświetlania. W tym teście udowodniłem że czas zostaje niezmienny a zdjęcie jest w każdym z trzech przypadków różnie doświetlone.
szkło w połowie pełne
CytatCytat
P.S. W innym wątku kolega plwk zasugerował że wciśnięcie przycisku Av na obudowie aparatu a następnie ustawienie wartości na +2 nie zwiększa siły błysku a jedynie ma wpływ na czas naświetlania. W tym teście udowodniłem że czas zostaje niezmienny a zdjęcie jest w każdym z trzech przypadków różnie doświetlone.
Czas nie mógł się zmienić ponieważ używałeś priorytetu czasu - ustawiłeś 1/60 i do tego czasu aparat ustawia odpowiednią przysłonę ... ponieważ przysłona 4,5 to maksymalny możliwy otwór przy tej ogniskowej to i wszystkie zdjęcia były zrobione na 4,5 - aparat nie mógł mocniej otworzyć przysłony.
Pewnie pttl coś tam sobie przelicza względem światła zastanego, ale nie bierz tego co napisałeś za regułę. Gdybyś w normalnych warunkach, przy dużym udziale światła zastanego, ustawił korektę EV na +2 to otrzymałbyś piękne przepalenia ... nie od światła błyskowego, tylko zastanego.CytatWniosek jest z tego taki, że można w ten sposób (przycisk Av i kółko) zwiększyć siłę błysku.
szkło w połowie pełne
CytatPalnik lampy ustawiony w pozycji pionowej.
PiotruśP napisał/a:W takim razie, albo Ty coś robisz źle (tylko nie bałdzo wiem co), albo masz walniętą lampę, bo nie wydaje mi się żeby TAKIE niedoświetlenie było cechą tego modelu.
Raczej standard. Moc lampy przy takiej odległości od sufitu i takiej przysłonie powinna spokojnie wystarczyć żeby poprawnie naświetlić scenę.jack napisał/a:to chyba przesada.
szkło w połowie pełne
CytatPoniżej jeszcze naświetlenie tej samej sceny przy korekcie EV ustawionej na 0 (pozostałe ust. bez zmian), ale przy rożnej kompensacji ustawionej w lampie:
od góry -1, 0, +1
szkło w połowie pełne
Pozdrawiam
Pozdrawiam