roodakroofka napisał/a:wg histogramu wszystkie zdjecia sa niedoswietlone.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Nie ma.CytatCzy jest jakas polecana wartosc iso dla zdjec z lampa?
szkło w połowie pełne
modern art = i could do that + yes, but you didn't
roodakroofka napisał/a:
Ale zarowno przy iso 800 jak i przy 400 wychodza mi na zdjeciach nie fajne szumy, szczegolnie paskudne w przypadku fotografowania ciemnych garniturow/marynarek.
guerilla napisał/a:niedoświetlanie pentaxów (tzn wiem że k10d to robi) z lampą w sufit jest znane, korekcje na plus na maksa
dan napisał/a:guerilla napisał/a:niedoświetlanie pentaxów (tzn wiem że k10d to robi) z lampą w sufit jest znane, korekcje na plus na maksa
Czy chodzi Ci o sufit w hali ludowej? Bo jesli nie, to troche lipa z ta korekcja "na maksa"
modern art = i could do that + yes, but you didn't
roodakroofka napisał/a:Na odbitkach 20x30 szumy z aparatu wygladaja naprawde niefajnie - wiec to chyba rzeczywiscie jest jakis problem techniczny.
roodakroofka napisał/a:Czy bedzie dobrze jesli zalacze oryginalnego PEF-a oraz 8 bitowego wywolanego TIFFa?
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
PENTAX K10D butelki: 18-55 kit, 50/1,4 + manuale M42: 50/2; 135/2,8; 200/4; Latarka: Sigma FLASH EF-500DG-SUPER + DYFUZOR, karty SDHC: sandisk 4GB Ultra II + 4Gb Extreme III
szkło w połowie pełne
dokładnie tak. Mój syn ma kurtkę, na której są takie białe elmenty odblaskowe i w tym przypadku pttl nie ma szans, czasami widać tylko te białe paski.roodakroofka napisał/a:piotr_luk - a czy lampa pracujaca w P-TTL dowiaduje sie o tej bialej sukience robiac przedblysk pomiarowy?
jeżeli robisz w pttl, to muszą być (2 jeden przedbłysk pomiarowy i drugi właściwy) nie ma innej możliwości. Jednak następują tak szybko po sobie, że są prawie niezauważalne. Przy redukcji czerwonych oczu jest zauważalny odstęp między błyskiem pierwszym (ma powiadomić oczka, że za chwilę błyśnie - problem ukrwienia gałek), a następnymi (pomiarowym i właściwym).roodakroofka napisał/a:blyskach pomiarowych - a u mnie ich nie ma
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N