Toć przeca cały czas piszę, że to normalne przy odbijaniu flesza. Tak, da się zrobić poprawnie naświetlone zdjęcie tylko trzeba dać korekcję błysku na + o tym też pisałem.roodakroofka napisał/a:Ale jedno mnie interesuje - czy taki uciety (z prawej strony) histogram to jest charakterystyczny dla zdjec z lampa?
Czy da sie robiac zdjecie z lampa (pojedyncza, nie mowie o zestawie) uzyskac taki poprawny histogram?
szkło w połowie pełne
tak jest, zapomniałem to dopisać. Ale z tym się chyba każdy zgodzi: lepiej mieć zdjęcie niedoświetlone (coś można jeszcze wyciągnąć) niż przepał w postaci białej plamy.PiotruśP napisał/a:gdy w kadrze jest coś jasnego to ttl też stara się nie przepalić.
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Take a photo!
roodakroofka napisał/a:
Od pazdziernika uzywam Samsunga GX-1L (+kitowy obiektyw) z lampa Sigma EF-500 DG ST. Zauwazylem na zdjeciach robionych z lampa dziwny objaw:
wg histogramu wszystkie zdjecia sa niedoswietlone. Niezaleznie czy zrobie zdjecie z wbudowana lampa, czy z Sigma - efekt wychodzi taki sam. Histogram przesuniety jest w lewo i wskazuje niedoswietlenie od 1 do 0,5 dzialki. Czasami nawet bardziej. Rozumiem, ze lampa doswietlajac pierwszy plan nie doswietla tla ale latwiej bym sie z tym efektem pogodzil w przypadku lampy wbudowanej, ale co z ta Sigma?
Zdjecia z zewnetrzna lampa robie ustawiajac palnik ku gorze. Mam zamontowany bialy kartonowy odblysnik.
| Samsung GX-1S | Nikon D300 | mała szklarnia | statyw GoldPhoto YH-324 | Kata 3N1-30
GX-1S__DA18-55__A50/2__M135/3.5