::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
Dokładnie o takie efekty niedoświetlenia mi chodziło (takie jakie przedstawił roodakroofka). Mój TUMAX zachowuje się tak samo czyli poziom niedoświetlenia jest porównywalny z tym jakie zostało przedstawione tutaj.
Według mnie lampa niedoświetla zbyt mocno w porównaniu z tym co udaje się uzyskać przy ręcznym ustawianiu siły błysku.
Tak jak pisze vivooo swój sprzęt trzeba bardzo dobrze poznać aby móc z niego prawidłowo korzystać i uzyskiwać zadowalające efekty.
Oczywiście nie zawsze mogę pracować z ręcznym trybem ustalania siły błysku ale w sytuacjach kiedy pewne warunki nie ulegają zbyt dużym zmianą można poradzić sobie w manualu - tylko czy o to w tym chodzi :-/
Czy naprawdę nie ma lampy która w PTTL’u naświetla scenę prawidłowo??
Może mogą się wypowiedzieć właściciele lamp PENTAX’owych o tym jak to wygląda w ich przypadku a najlepiej gdyby pokazali przykładowe zdjęcia.
P.S. Moje wywody dotyczą sytuacji kiedy lampa pracuje z odchylonym pod pewnym kątem palnikiem lampy.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
roodakroofka napisał/a:
Ale jedno mnie interesuje - czy taki uciety (z prawej strony) histogram to jest charakterystyczny dla zdjec z lampa?
Czy da sie robiac zdjecie z lampa (pojedyncza, nie mowie o zestawie) uzyskac taki poprawny histogram?
Toć przeca cały czas piszę, że to normalne przy odbijaniu flesza. Tak, da się zrobić poprawnie naświetlone zdjęcie tylko trzeba dać korekcję błysku na + o tym też pisałem.

Zamiast marudzić jaki ten pttl jest zły i niedobry spróbujcie zrozumieć jak on działa.

piotr_luk, ttl też tak działa - gdy w kadrze jest coś jasnego to ttl też stara się nie przepalić. Jedyna różnica jest IMO taka, że ttl naświetla "na zero" (blisko granicy przepalenia, a pttl naświetla na 18% szarości tak jak światłomierz aparatu.

P.S.
Już widzę co się będzie działo jak spadnie pierwszy śnieg i pojawią się tematy o niedoświetlaniu zdjęć przez aparaty Pentaxa ... bo ten śnieg jakiś taki szary jest :evilsmile: .

Aha - moje wywody dotyczą współpracy K100D z TUMAX gdzie nie mogę wprowadzić korekty siły błysku z poziomu lampy, a korekta z poziomu aparatu jest niewystarczająca.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
PiotruśP napisał/a:
gdy w kadrze jest coś jasnego to ttl też stara się nie przepalić.
tak jest, zapomniałem to dopisać. Ale z tym się chyba każdy zgodzi: lepiej mieć zdjęcie niedoświetlone (coś można jeszcze wyciągnąć) niż przepał w postaci białej plamy.

Niby takie podejście do sprawy wydaje się być logiczne, ale czasem efekt nieprzepalonej np białej sukni panny młodej jest mniej pożądany niż ciekawy wyraz twarzy, lub emocje które malują się na twarzach państwa młodych a które są utracone właśnie przez niedoświetlenie.
Spójrzcie na przykładowe sdjęcia jakie zamieścił roodakroofka. Kolor skóry najwyższego Pana znajdującego sie na samym końcu przyjął dziwny czerwono-siwy kolor, który jest trochę nienaturalny.
Taki stan rzeczy wychodzi w przypadku ciągnięcia suwakami w programie graficznym, a jest skutkiem niedoświetlenia pierwotnego zdjęcia.
Gdyby zdjęcie zostało naświetlone w podobny sposób jak po obróbce sądzę że kolor skóry byłby bardziej wierny rzeczywistości.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie wiem czy Sigma EF-500 DG ST ma korekcję siły błysku (Super ma +/-3), ale nawet jeśli nie ma to zawsze można dać +1 z poziomu aparatu co przynajmniej troszkę poprawi sytuację.

roodakroofka  Dołączył: 18 Wrz 2007
plwk: niestety nie ma korekcji. Albo automat albo pelny blysk albo 1/16 mocy. Pozostaje regulacja w menu aparatu.
I tak powoli zaczynam sobie zdawac sprawe, ze dobre naswietlenie to CHYBA bedzie wypadkowa:
-otoczenia w ktorym zrobie zdjecie a w szczegolnosci odeglosci od scian (i ich koloru, nachylenia, tec)
-ustawienia palnika
-zastosowanego dyspersera
-ustawienia korekty sily blysku
-i jeszcze od wielu innych rzeczy, czyli generalnie trzeba sie nauczyc przewidywac "jak swiatlo leci" ;-)

Dzieki serdeczne za podpowiedzi i pomoc - dowiedziec sie, ze sie czegos nie umie, to nie dramat. Jest nad czym pracowac. Zmartwil bym sie gdybym przeczytal, ze to jakis nierozwiazywalny problem kompatybilnosci lampy i kasetki...

Chyba poczytam jeszcze watki o dysperserach, bo jezeli odbicie od kartonika daje mi za malo swiatla, to pewnie jest jakis inny sposob na rozproszenie go w jakis bardziej sensowny sposob... Stofeny, Lightsphery i inne wynalazki ;-)

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
roodakroofka napisał/a:

Od pazdziernika uzywam Samsunga GX-1L (+kitowy obiektyw) z lampa Sigma EF-500 DG ST. Zauwazylem na zdjeciach robionych z lampa dziwny objaw:
wg histogramu wszystkie zdjecia sa niedoswietlone. Niezaleznie czy zrobie zdjecie z wbudowana lampa, czy z Sigma - efekt wychodzi taki sam. Histogram przesuniety jest w lewo i wskazuje niedoswietlenie od 1 do 0,5 dzialki. Czasami nawet bardziej. Rozumiem, ze lampa doswietlajac pierwszy plan nie doswietla tla ale latwiej bym sie z tym efektem pogodzil w przypadku lampy wbudowanej, ale co z ta Sigma?
Zdjecia z zewnetrzna lampa robie ustawiajac palnik ku gorze. Mam zamontowany bialy kartonowy odblysnik.

Niestety - mam ten sam efekt. Mam dziwne wrazenie, ze jest to specjalnie wprowadzony blad do oprogramowania aparatu, majacy warunkowac jego nizsza pozycje wg. aparatow ustalonych przez producenta jako wyzsza polka - bo skoro istnieje cos takiego jak program pomiaru w puszce i jego automatyka - to dziala ona ewidentnie zle - i to pisze ja, ktory bardzo sobie chwale swojego GX-1S bo nauczylem sie jego wad - muszę zawsze w aparacie ustawiac +1 EV.

Znajomy fotograf starej daty poradzil mi, bym sobie odpuscil lampy z p-TTLem w cenie do 1000 zl i kupil zabytek profesjonalnej klasy, pracujacy na wlasnej automatyce.

Pytanie do praktykow: jakie sa polecane antyki z czasow analogow majace wlasna automatyke co kiedys byly najlepsze do duzych sal, gdzie trzeba ladnie doswietlic daleki plan?
A moze komus zbywa Metz 45 czy 60 lub inny ale z dwoma palnikami - moze byc w kiepskim stanie, byle tanio?

bob*  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ja tylko dodam że w GS-1S również zawsze mam ustawione +0,7 EV.

Skocz do: