mir3x  Dołączył: 30 Wrz 2007
  SIGMA EF-500 DG ST czy PENTAX AF-360FGZ ?
Witam,

muszę podjąć szybką decyzję co do wyboru lampy, którą wybrać:

SIGMA EF-500 DG ST czy PENTAX AF-360FGZ :?:

Sam jestem "ZA" Pentaxem - Czytałem o obu lampach, ale chciałem zasięgnąć opinii użytkowników w/w modeli.

Pozdrawiam

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
mir3x napisał/a:
muszę podjąć szybką decyzję co do wyboru lampy, którą wybrać:

co chcesz miec w lampie?doczego chcesz jej uzywac? sigma: silna, praca w ttl-u i p-ttlu, pelna regulacja (gora, boki itp), zadnych hss, blyskow wypelniajacych itp - po prostu bez wodotryskow, tych ma wiecej pentax, ale jest slabszy i nie 'kreci morda' we wszystkie strony
pozdrawiam
kp

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
apropos krecenia glowa w kazda strone - to i tak lepiej jest kupic sobie taki zwariowany uchwyt do lampy, ze lampa stoi zawsze w pionie nad aparatem, a kreci sie aparatem. Tyle, ze nie wiem co z kabelkiem do pentaxow.
Tak czy inaczej bylbym za pentaxem, tudziez metzem

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
klimecki_ napisał/a:
sigma: silna, praca w ttl-u i p-ttlu

Moja pracowała tylko w PTTL wybrakowana była :shock: dobrze, że sprzedałem :evilsmile:

siwyyy77 napisał/a:
Moja pracowała tylko w PTTL wybrakowana była :shock: dobrze, że sprzedałem

czesc puszek (D,DS,DS2) obsluguje tez TTL ;)
mily napisał/a:
apropos krecenia glowa w kazda strone - to i tak lepiej jest kupic sobie taki zwariowany

ale to dodatkowy grat za ktory doplacasz, nie lepiej miec cos porzadnego co jest dopracowane do konca? (i wtedy warto za takie cudo zaplacic wiecej)
mily napisał/a:
Tyle, ze nie wiem co z kabelkiem do pentaxow.

takim ze wszystkimi stykami? pasuje od nikona (no wiem, trzeszczy sporo, ale da sie kupic, a do pentaxa to chyba tylko w bh widzialem), mozna tez zrobic z martwej af puszki i jakiejs starszej lampy z multidedykacja - przydaje sie do roznosci od makro, po rozne kombinowanie z lampa ustawiona z dala od stopki
pozdrawiam
kp

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
klimecki_, masz rację ;-) wczorajszy jestem :evilsmile: nawet ile było dyskusji, że w PTTL pracują sigmy od pewnego numeru seryjnego
Zmylił mnie napis na mojej byłej lampie PTTL no i brak przełącznika

Co do wyboru, 360 tka pentaxa może być za słaba jeśli dodamy dyfuzor, ew. będziemy odbijać światło... oczywiście można się ratować wyższym ISO :-)

siwyyy77 napisał/a:
Zmylił mnie napis na mojej byłej lampie PTTL no i brak przełącznika

mam taka wlasnie (PA-PTTL) bez przelacznika (pozycja p-ttl tylko jesli chodzi o jej automatyke) - to jak pracuje zalezy od puszki
siwyyy77 napisał/a:
nawet ile było dyskusji, że w PTTL pracują sigmy od pewnego numeru seryjnego

dotychczas do czego nie podpialem tej sigmy bylo ok (ds,ds2,dl,k110d)
ale takie wlasnie kwiaty powstrzymuja mnie od min zakupu nowej puszki (ze starym ds-em ttl dziala miodzio, w nowej nawet nie wiem czy p-ttl bedzie chodzil)

pozdrawiam
kp

mir3x  Dołączył: 30 Wrz 2007
Dzięki za odpowiedzi.

Co do lampy to nie mam zbyt wygórowanych wymagań. Będzie używana raczej amatorsko z K100D Super.

Rozumiem że Sigma (pracując w P-TTL z K100D) będzie robić przedbłyski przed wykonaniem fotki ?
W której lepiej pracuje lampka AF ?
Czy ich moc aż tak drastycznie się różni (chodzi mi o to czy jest to bardzo zauważalne).

Czytałem, że niektóre lampy (chyba ktoryś Pentax) robił przedbłyski i często ludzie zamykają oczy na zdjęciach. Jak jest u Sigmy ?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mir3x napisał/a:
Rozumiem że Sigma (pracując w P-TTL z K100D) będzie robić przedbłyski przed wykonaniem fotki ?
Tak. Bo taka jest zasada działania P-TTL.
mir3x napisał/a:
W której lepiej pracuje lampka AF ?
Chyba w Pentaxie
mir3x napisał/a:
Czy ich moc aż tak drastycznie się różni
Już po samej nazwie widać, że różni się dość znacznie.
mir3x napisał/a:
Czytałem, że niektóre lampy (chyba ktoryś Pentax) robił przedbłyski i często ludzie zamykają oczy na zdjęciach. Jak jest u Sigmy ?
Ludzie zamykają właśnie od przedbłysku. Nie jest to chyba ważne,jakiej lampy używasz. Chyba więcej zależy od systemu.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
A używając lampy do imprez typu wesela, uroczystości szkolne, w którą lampę lepiej zainwestować? Czy idąc w stronę większej liczby przewodniej stracę aż tyle na komforcie sprzętu niemarkowego? Niestety nie mam szans wypróbować sprzętu przed kupnem...

Skocz do: