Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
bEEf napisał/a:Rafi, nic nowego nie napiszę, ale:
1. Balans bieli to nie jest "wynalazek" cyfry. Po prostu kiedyś na kliszy korygowało się filtrami przy wywoływaniu.
modern art = i could do that + yes, but you didn't
guerilla napisał/a:
raczej filtrami przy robieniu zdjęcia
po to były korekcyjne do koloru właśnie
a przy cz-b przy wywoływaniu ale odbitek i to regulowało się kontrast a nie balans bieli
a przy odbitkach na c-41 filtrami zdejmuje się maskę filmu
Korba napisał/a:guerilla napisał/a:
raczej filtrami przy robieniu zdjęcia
po to były korekcyjne do koloru właśnie
a przy cz-b przy wywoływaniu ale odbitek i to regulowało się kontrast a nie balans bieli
a przy odbitkach na c-41 filtrami zdejmuje się maskę filmu
Zdejmuje się maskę i ustawia balans kolorów. Jeśli się nie mylę natywna temperatura barwowa negatywów kolorowych leży gdzieś między światłem żarowym a słonecznym (jakieś 4000K).
[ Dodano: 2007-03-26, 22:03 ]
Mało kto korzysta z filtrów przy robieniu zdjęć na negatywach barwnych, choć oczywiście jest to możliwe, a niekiedy nawet wskazane.
modern art = i could do that + yes, but you didn't
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Najpierw Było M42 Potem K > F czyżby czas na EF ?
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Żaba napisał/a:dan z ciekawości gdzie kupiłeś? I po jakiej cenie?
Żaba napisał/a:Tylko chciałbym wiedzieć czy mając i używając WhiBala dalej robisz fotki w RAW czy teraz w jpg?
tak też podejrzewałem, IMHO nie jest to idealne rozwiązanie ale na pewno pomocne.dan napisał/a:a WhiBal to po prostu oszczędność czasu - robie jedno zdjecie z nim dla jednej sceny
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Żaba napisał/a:tak też podejrzewałem, IMHO nie jest to idealne rozwiązanie ale na pewno pomocne.
Najpierw Było M42 Potem K > F czyżby czas na EF ?
Żaba napisał/a:Niestety nie zawsze jest tak komfortowo i robiąc zdjęcia różnym osobom z różnych ujęć okazuje się, że często gęsto światło ma różną barwę.
eeee no co ty. Prawidłowa odpowiedz brzmi DNG i daję radę - trochę to trwało, ale z rezultatów jestem nawet zadowolony Najlepsze jest to, że jak zwracam uwagę na różnice kolorów i że nie zawsze ściana jest w tym samym odcieniu, ale moi znajomi już nie Wniosek jak nie wiesz to nie widziszdan napisał/a:No niestety, w takich sytuacjach to lepiej w BW robic
Żaba napisał/a:Prawidłowa odpowiedz brzmi DNG i daję radę - trochę to trwało, ale z rezultatów jestem nawet zadowolony