jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Nie ma reguły - najlepiej stosować zdrowy rozsądek... :-)
Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać i jaka jest specyfika fotografowanej sceny.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
maVen napisał/a:
Co do czasow z reguly kosciolek to 1/30 imprezka to 1/60 chyba ze masz inne zdanie na ten temat.
Jeśli masz puszkę ze stabilizacją, a osoby, czy to w kościele, czy na imprezie, nie tańczą akurat kankana, to możesz pobawić się z dłuższymi czasami. Ja swego czasu popełniłem parę zdjęć kadyszką na weselu w dość ciemnym lokalu, bez możliwości odbijania lampy od sufitu. ISO 800, 70mm, 1/10s, lampa na wprost z dyfuzorem, RAW i wyszło całkiem, całkiem.

Inna sprawa, że w punktach zwrotnych uroczystości (przysięga) dobrze jest mieć pewność, że nie wyjdą duchy od zbyt długich czasów.

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
Uzywajac lampy zdaza mi sie co jest dla mnie zdziwieniem pewna rzecz, - te same ustawienia, ten sam kadr, ten sam punkt AF i zdarza sie ze rozne fotografie wychodza, dlatego jedno co wiem na pewno to przy pTTL lepiej robic seriami i kontrolowac EV na wyswietlaczu, zdarzylo mi sie tez ze suknia wychodzi super ze wszystkimi bajerami i wzorkami natomiast pan mlody znajdujacy sie 30 cm dalej to niedoswietlona postac w czarnym jak smola garniuturze,

Fajnie jest jak za młodymi widac troche kosciola i gosci w lawkach, w gre nie wchodzi duza przestrzen jednak jak lapie ostrosc na mlodych poza nimi nic ciekawego na fotografii nie ma, po prostu pozostala czesc kosciola jest za ciemna aby fotografia a wlasciwie ten kadr byl dobry.

Przy TTL a przynajmniej to co znajomy mi pokazywal nie ma tego problemu.

[ Dodano: 2008-01-16, 19:17 ]
dzieki Jarku poeksperymentuje jak mnie ksiadz nie wyrzuci z kosciola z tymi czasami i zobacze co wyjdzie, mam GX10 wiec podobny sprzet do twojego

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Ja swego czasu popełniłem parę zdjęć kadyszką na weselu w dość ciemnym lokalu, bez możliwości odbijania lampy od sufitu. ISO 800, 70mm, 1/10s, lampa na wprost z dyfuzorem, RAW i wyszło całkiem, całkiem...
Jeśli na pełnej dziurze DA70, to musiało być poważnie ciemno...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Jeśli na pełnej dziurze DA70, to musiało być poważnie ciemno
Przymykałem do f4. Ot, sala restauracyjna, jedyne oświetlenie to jakieś małe lampki w suficie i chyba jeszcze jakieś kinkiety gdzieniegdzie wisiały.
Było na tyle ciemno, że AF nierzadko odmawiał współpracy.

bedac w takich miejscach troche doswiadczenia łyknąłeś,

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Znalazłem link na forum konkurencyjnej firmy. Może sie komuś przyda.

Techniki fotografowania z lampą błyskową

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
To ja dołożę jeszcze Poradnik Pawła Dumy, ten odcinek o użyciu lampy błyskowej

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
argawen, Cudze chwalicie... swego nie znacie :evilsmile:
http://manufactura.home.p...89a74eef3ff0480

bardzo pomocne info dzieki argawen i piotr_luk

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
siwyyy77 napisał/a:
argawen, Cudze chwalicie... swego nie znacie
No tak, podawałeś ten link. Jakoś mi umkneło :oops: .

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
ktos napisal, ze robil fotki mlodym na tle luster - sprawa niby niewykonalna dla PTTLa
a ja wczoraj z ciekawosci, w jasnej lazience zrobilem fotce zone przed lusterem, lustro dosyc duze i jedynie co to byl lekki przepal na lustrze w miejscu odbicia lampy - reszta kadru poprawnie naswietlona :)

robilem podobnie i u mnie jak stalem na wprost lustra foto bylo niedoswietlone i to bardzo natomiast wystarczylo delikatnie ustawic sie pod kontem i fotografia wychodzila poprawnie naswietlona ( oczywiscie test z uzyciem pTTLu )

wiec nie ma co trzeba sie nauczyc techniki robienia zdjec z lampa, z pTTL

[ Dodano: 2008-01-17, 15:39 ]
zastanawia mnie jeszcze oprocz luster jak zachowuje sie lampa z pTTLem podczas robienia foto pomieszczenia gdzie duzo jest roznego rodzaju swiatel np dyskoteka i poprawnoscia naswietlenia 1 planu z osobami lub tez z widocznym drugim planem i nieprzeswietlonymi osobami z 1 planu

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
musisz sprawdzic :P
a tak w ogole jak kiepskie swiatlo to oczywiscie musisz korzystac z dluzszego czasu i/lub wyzszego ISO, zeby zlapac swiatlo zastane na drugim planie, a lampa dowalic pierwszy :)
sam sie dopiero bede tego uczyl, bo lustereczko mam od niedawna

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
maVen napisał/a:
zastanawia mnie jeszcze oprocz luster jak zachowuje sie lampa z pTTLem podczas robienia foto pomieszczenia gdzie duzo jest roznego rodzaju swiatel np dyskoteka

Jeśli światła wejdą w kadr będzie się usilnie starał aby ich nie prześwietlić

plwk napisał/a:
maVen napisał/a:
zastanawia mnie jeszcze oprocz luster jak zachowuje sie lampa z pTTLem podczas robienia foto pomieszczenia gdzie duzo jest roznego rodzaju swiatel np dyskoteka

i pewnie fotka bedzie ciemna jak diabli wiec chyba szerokie kadry lepiej sobie pTTL darowac i odpalic lampe w trybie A lub M

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
maVen napisał/a:
plwk napisał/a:
maVen napisał/a:

i pewnie fotka bedzie ciemna jak diabli wiec chyba szerokie kadry lepiej sobie pTTL darowac i odpalic lampe w trybie A lub M

Problem jest w tym, że aparat też dobierze krótszy czas (aż do 1/180 sekundy), jeśli zobaczy nieco jasnego w kadrze - stąd lepiej jest aparat w M przestawić, by móc sobie prześwietlić mniej istotne fragmenty zdjęcia - przynajmniej ja tak robię, np. jak tu:

Ja zaprezentuje takie przyklady
lampa w trybie pTTL czas 1/30 F8 ( na zdjeciu wyszla w miare tylko koszula tego pana )

[ Dodano: 2008-01-17, 22:54 ]
czyli zeby para byla widoczna oraz w miare zarysowany drugi plan z bawiacymi sie ludzmi przepalam delikatnie koszule i bedzie cacy ??

[ Dodano: 2008-01-17, 22:55 ]
ewentualnie unikam bialych ubran i luster :)

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
maVen napisał/a:
Ja zaprezentuje takie przyklady
lampa w trybie pTTL czas 1/30 F8

czyli zeby para byla widoczna oraz w miare zarysowany drugi plan z bawiacymi sie ludzmi przepalam delikatnie koszule i bedzie cacy ??

Myślę, że f/8 i ISO 200 są tu kluczowym elementem skazującym drugi plan na pobyt w miejscu odosobnienia. ;)

no tak masz racje

Skocz do: