Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
k10d + kit + FA 70-200 f/4-5.6 PZ + MeSUPER + M 50f/1.7 + A 50 f/2 + fgz af-360 już sprawna :) + FA 50 f/1,4 w końcu jest MOJE :D
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
Ponieważ?Andrzej75 napisał/a:Na światło odbite jest OK ale na wprost lepiej nie używać.
szkło w połowie pełne
k10d + kit + FA 70-200 f/4-5.6 PZ + MeSUPER + M 50f/1.7 + A 50 f/2 + fgz af-360 już sprawna :) + FA 50 f/1,4 w końcu jest MOJE :D
U mnie raczej przy odbijaniu od sufitu.negocjatorek napisał/a:nie doświetla przy strzałach na wprost
szkło w połowie pełne
nie jest to, ze piszę wyłącznie o pentaxie, bo tak samo jest w lampach canona i zapewne innych. P-TTL to zapewne dobre rozwiązanie ale i kolejny dowód na to, że automatyka o-głupia. Może P-TTL się lepiej sprawdzi w plenerze niż TTL ale tego dokładnie jeszcze nie sprawdziłem. W każdym razie jeżeli za fotografowanym obiektem jest białe tło, nie wiem... jasna kanapa, biała ściana to przebłysk kontrolny oszukuje automatykę i zdjęcie jest niedoświetlone. Jak jest sytuacja odwrotna to już inaczej ale sprzęgniecie P-TTL z systemem AF zapobiega mocniejszemu naświetleniu pierwszego planu. Robiłem kilka prób i oglądałem sporo zdjęć wykonanych przy użyciu P-TTL. I tak:negocjatorek napisał/a:pewnie chodzi o to, że pttl nie doświetla przy strzałach na wprost, czego ja nie stwierdziłem.
mnie wkurza, że nie mogę na K10D ustawić samego TTL. Po włączeniu body robi się PTTL i dupa...piotr_luk napisał/a:Ja powiem tyle, że czysty ttl jest OK, ale wynalazki typu p-ttl, i-ttl, adi i inne to porażka
szkło w połowie pełne
Marcin i Pentax ze szkielkami.
Nie można. K10D nie ma TTL.Cargo napisał/a:czy mozna kupic lampe TTL i
podlaczyc do K10D i korzystac z jej dobrodziejstw?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Cargo napisał/a:skoro PTTL to
lipa
siwyyy77 napisał/a:Nie wierz, we wszystko co przeczytasz
Marcin i Pentax ze szkielkami.
Pozdrawiam
Arti
P-TTL jak każda automatyka wymaga poznania. Jeżeli empirycznie odkryjesz jak to działa to nauczysz się z tego korzystać. Co do wyboru lampy to ciężko doradzić. Ja kupiłem systemową FGZ540AF. I co? Ano super ale nie wszystko co oferuje takli flesz jest potrzebne. Nie mniej jednak kilka zalet tej lampy:Cargo napisał/a:Moje biedne serce.
Za to nadal nie iwem, czy kupic "oryginalna" lampe Pentaxa, czy
Metza, moze innego producenta :/
tak dokładnie jest. Postawiliśmy na ciemnym stole biały kubek, w tle był pokój. P-TTL po napotkaniu białego kubka zrobił wszystko aby nie "przepalić bieli" kubka. Jak widać troche to nie logiczne Po ustawieniu w tryb A wszystko OK. PTTL na odbite również wszystko OK. Robiłem diapozytyw MZ-3 w trybie TTL odbitym i również wszystko OK - żadnych zastrzeżeń! Najlepszy efekt uzyskuje się z dodatkowym rozproszeniem - nie zależnie czy na wprost czy odbite. Bez rozproszenia "na wprost" zdjęcia wyglądały jak z taniego kompaktu gdzie flesz nie pokrywa kąta widzenia obiektywu. W każdym razie P-TTL dobrze się sprawdza przy rozjaśnianiu cieni. Jego "nie nachalność" jest tutaj zaletą. Ale jak powiedziałem wcześniej - trzeba się nauczyć i poznać TTL/PTTL i myślę, że dobrze jest stosować to tam gdzie się lepiej sprawdzi, a jak wiemy, że zrobi nas w jajo bo ma 5 powodów w kadrze to lepiej w tryb A i zablokować ISO w bodyArti napisał/a:Bo się trochę zastanawiam, czy nie za dużo oczekujemy od elektroniki, a ona przecież nie wyeliminuje myśłenia.
Dlaczego nielogiczne? TTL zadziałał by tak samo. Nie wiem czy dokładnie zrozumiałem Twoją wypowiedź: gdy świeciłeś na wprost to nie doświetlał, a gdy odbijałeś od czegoś (od czego, od sufitu?) to było OK.Andrzej75 napisał/a:zrobił wszystko aby nie "przepalić bieli" kubka. Jak widać troche to nie logiczne
szkło w połowie pełne
logiczne dla lampy i automatyki ale nielogiczne dla fotografa - to miałem na myśli.PiotruśP napisał/a:Dlaczego nielogiczne?
K-5, K-3 III,, DA (HD 21, SMC 40, SMC 70) Ltd, , HD DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE, 16-50 mm f/2.8 ED PLM AW, HD D FA 150-450mm F4.5-5.6, Samyang 14 1:2,8
Pozdrawiam
Michał
7.1-21.3mm 1:1.8-2.6 | 4.95-35.4mm 1:3.3-5.2 | 18-70mm 1:3.5-4.5 | 50mm 1:1.7 | 50-150mm 1:3.8