jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Otwierasz przysłonę, zwiększasz ISO do 400 i powinno być już lepiej. F/8 to za ciemno w tej sytuacji - nie złapiesz zastanego. Jeśli zostawisz lampę w P-TTL-u, to sama ustawi się tak, by nie przepalić pierwszego planu (w razie czego masz jeszcze korektę na lampie) - to jest generalnie najszybszy i najprostszy sposób, aczkolwiek nie gwarantuje powtarzalnych rezultatów. W przypadku gdy warunki oświetleniowe nie zmieniają się zbyt szybko (czyt. pierwszy plan znajduje się w stałej odległości od aparatu) możesz ustawić lampę w M i dobrać samemu tyle światła ile chcesz.

[ Dodano: 2008-01-17, 18:16 ]
BTW, nie używaj Av, tylko M w aparacie - to Ty masz kontrolować czas, a nie aparat. W M lampa nie jest liczona do ekspozycji, więc to flash dostasowuje się do ustawień aparatu i dzięki temu masz kontrolę nad oświetleniem i w miarę przewidywalne rezultaty...

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
dzieki teraz juz wiem co zrobilem zle

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W trybie M dobierasz parametry (ISO, przesłona, czas) tak aby mieć niedoświetlenie 1,5 do 2EV. Błyskiem tylko uzupełniasz światło i zamrażasz ruch.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Czy ktoś ma może erratę do instukcji do K10 D zawierającą sposób posługiwania się trybem bezprzewodowym w lampie FGZ 540. Te poprawki, które zawiera zmiana wprowadzona wersją 1.1 oprogramowania. Chciałbym sam przećwiczyć zmianę oprogramowania i nauczyć się ( i lampę) trybu bezprzewodowego. Z góry dziękuję za pomoc.

[ Dodano: 2008-01-21, 21:47 ]
Nie mogę skumać o co biega, bo prawdopodobnie mam instrukcję do lampy i do aparatu do różnych ( rozbieżnych) wersji oprogramowania.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
corn, a czego nie możesz ustawić?

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
maVen napisał/a:

Ja zaprezentuje takie przyklady

a w jakiej pozycji miałeś palnik i ewentualnie co na palniku?

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
palnik na wprost z dyfuzorem

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
ja tak troszke OT a troszke na temat :->

Mam małe pytanko, czy mając obiektyw manualny - bez styków, Af540FGZ zawsze wali z pełną mocą? Nie wiem - ostatnio mam takie uczucie że wbudowana wali ile tylko ma w trzewiach energi przy współpracy z M42. Czy mam rację i czy można to zmienić?

Dzięki za ew. odp ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
sunshine napisał/a:
Af540FGZ zawsze wali z pełną mocą?

Nie koniecznie, możesz ją przestawić na własną automatykę.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Albo w trybie manualnym ustawić siłę błysku. Ale z aparatem nie "zagada" sama.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Gwiazdor, Zdano, Dzięki :-)
Ponawiam jeszcze raz drugie pytanie:
Nie wiem - ostatnio mam takie uczucie że wbudowana wali ile tylko ma w trzewiach energi przy współpracy z M42? Mam rację? Czy można ją ustawić manualnie?

sunshine napisał/a:
Nie wiem - ostatnio mam takie uczucie że wbudowana wali ile tylko ma w trzewiach energi przy współpracy z M42?

Zgadza się - musisz operować przesłoną i kompensacją mocy błysku (chyba w manualu działa)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cytat
kompensacją mocy błysku (chyba w manualu działa)

no wlasnie dla PTTLa nie dziala: kompensacja blysku ustawiana na lampie lub w aparacie nie dziala w trybach M i X w k10 ze szklem A/FA. Wychodzi na to, ze kompensacja dziala tylko w trybach P Av Tv - bez sensu! :-/ Dzis wieczorkiem sprawdze jak to jest z trybem manualnym lampy wbudowanej - mozna ja przygasic jak mowisz, czy nie.

Nie wiem czy działa i dlatego to zaznaczyłem :-/

[ Dodano: 2008-01-22, 16:23 ]
Właśnie sprawdziłem, że w trybie M kompensacja błysku nie działa czyli pozostaje kombinowanie ISO, przesłoną i czasem (do minimum 1/180s).

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
sunshine napisał/a:
Gwiazdor, Zdano, Dzięki :-)
Ponawiam jeszcze raz drugie pytanie:
Nie wiem - ostatnio mam takie uczucie że wbudowana wali ile tylko ma w trzewiach energi przy współpracy z M42? Mam rację? Czy można ją ustawić manualnie?

Ale Zdano i Gwiazdor powiedzieli już wszystko. W P-TTL lampa nie dostanie info więc walnie pełną mocą. Dla lampy wbudowanej pozostaje tylko ustawienie przesłony pewnie gdzieś koło 16, przy ISO 200.

samber napisał/a:
Dla lampy wbudowanej pozostaje tylko ustawienie przesłony pewnie gdzieś koło 16, przy ISO 200.

Jaką przesłonę trzeba ustawić przy ISO200 to zależy od odległości od obiektu i udziału światła zastanego.

Gwiazdor,Bezprzewodowego wyzwalania lampy FGZ 540 przy pomocy lampy wbudowanej w aparat. W instrukcji jest napisane wprawdzie , że lampa wbudowana nie wzbudzi lampy FGZ540 w trybie wireless, ale dyskusje na forum mówią co innego i instrukcja do lampy mówi co innego???? Zdurniałem, czy co? Już teraz nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafię??? Mam w aparacie oprogramowanie - wersja fabryczna, czyli prawdopodobnie 1.0. Czy muszę zmieniać to oprogramowanie, jak wszyscy piszą, że chcą wracać na poziom wcześniejszy???
Poradź. Dziękuję z góry.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
corn napisał/a:
Czy muszę zmieniać to oprogramowanie,

Tak,ale do wersji 1.10, chyba że nie jesteś zainteresowany menu serwisowym to dowolna wersja z dostępnych wg potrzeb. Firmware fabryczny nie obsługuje trybu bezprzewodowego.

jack, Dzięki, czy to oznacza, że tylko w wersji 1,10 jest dostęp do menu serwisowego a wyższych nie ma.??? Czy to stad te tęsknoty dyskutantów o chęci powrotu na niższy poziom oprogramowania???

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
corn napisał/a:
Dzięki, czy to oznacza, że tylko w wersji 1,10 jest dostęp do menu serwisowego a wyższych nie ma.???
W wersji 1.10 wiadomo jak do tego menu wejść. W innych wersjach nie.
corn napisał/a:
Czy to stad te tęsknoty dyskutantów o chęci powrotu na niższy poziom oprogramowania???
Tak, do wersji 1.10.

Skocz do: