Pozdrawiam
Arti
Pozdrawiam
Arti
Pozdrawiam
Arti
Pozdrawiam
Arti
mkdexter napisał/a:i zobaczę czy warto być takim chojrakiem z taką lampą.
Pozdrawiam
Arti
Arti napisał/a:Może być ciężko, chyba że umiesz strasznie szybko przeliczać odpowiednią wartość f...
I robić w pełnym manualu lampy.
#cyfrowo: system PK
# tu jest wiedza jakiej potrzebujesz #
Arti napisał/a:
U mnie K10D widzi lampę bez PTTLa, sygnalizuje gotowość, i dopasowuje czasy na automacie.
Co więcej właśnie odkryłem że na P aparat ustawia odpowiednią wartość przysłony dla aktualnie wybranej automatyki lampy i ISO. Coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu, że to bardzo dobra lampa.
mkdexter napisał/a:jacekkar1 na jakim programie robisz? Av, Tv, M, że puszka widz ustawienia przysłony i ISO z lampy? Nie masz tak, że niezależnie od ustawień wali Ci pełną mocą? Może jednak współpraca z K10D inaczej wygląda niż z K100D
Pozdrawiam
Arti
jacekkar1 napisał/a:Szkoda że Pentax pozbawił nas TTLa - ale to zabieg marketingowy (bo technicznie nie powinno być problemów)
Pozdrawiam
Michał
7.1-21.3mm 1:1.8-2.6 | 4.95-35.4mm 1:3.3-5.2 | 18-70mm 1:3.5-4.5 | 50mm 1:1.7 | 50-150mm 1:3.8
MiQ27 napisał/a:
No z tego co wiem to właśnie technicznie są problemy. Czujnik TTL mierzy światło odbite od powierzchni filmu, który jest matowy (chyba). W cyfrze - matryce są błyszczące, mają przed sobą filtry AA i inne cudności - i to znacznie komplikuje sprawę. Dlatego firmy idą w przedbłyski pomiarowe, zanim otworzy się migawka.
jacekkar1 napisał/a:Arti czy lampa przesyła info o ustawionym w niej ISO czy tylko aparat ustawia przysłonę odpowiednio do ISO które wybierzesz w body?
Pozdrawiam
Arti