piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Zniknąć mogą te dwa obrazki podlinkowane z Pstryka, mówiąc o aukcji miałem na myśli ogólną zasadę podlinkowywania czegokolwiek z sieci ale już nic więcej nie mówię. :-B :-)

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
argawen napisał/a:
[...]
Szukając takiego paska, nie pytałem na forum, gdzie go znajdę, tylko poszukałem w sieci pod hasłem "pasek do statywu". Ostatnio straszne lenistwo ludzi ogarnia

Uwierz mi, że też szukałem w google pod hasłem 'pasek do statywu'. Zwróć jednak uwagę, że moje pytanie (patrz parę postów wcześniej) obejmowało również zamienniki markowych pasków. Informacji o takowych w google nie znalazłem. Stąd pytanie skierowane na forum.

Inna sprawa, bardziej ogólnego charakteru - nie bardzo rozumiem po co te uwagi typu 'poszukaj najpierw na forum' itp. Jest oczywistą oczywistością - że zacytuję klasyka - że pytania będą się powtarzać bo pojawiają się nowi ludzie z podobnymi problemami. Jeżeli kurczowo trzymać się zasady, że nie odpowiadamy na pytania, na które odpowiedzi już udzielono, to wkrótce forum będzie martwe lub będzie odwiedzane jedynie przez wąską grupę stałych bywalców, którzy już wszystko wiedzą, wszystko widzieli i o wszystkim napisali. Czyli trochę jak z tego dowcipu o dwóch cadykach w przedziale pociągu, którzy przez całą drogę do siebie się nie odzywali. Na pytanie młodego żyda, który miał nadzieję na ciekawą dysputę dwóch mędrców, dlaczego milczą pada odpowiedź "ja wiem wszystko, on wie wszystko to o czym my mamy ze sobą rozmawiać?".

Jeżeli kogoś bardzo irytują powtarzające się pytania, niech na nie nie odpowiada. Jestem pewien, że na forum znajdą się też tacy, którzy z przyjemnością odpowiedzą raz trzeci, piąty i dziesiąty.

Jeśli natomiast chcemy wyeliminować zbędne pytania, to może obok forum powinna powstać strona typu WIKI, w której mogłaby być zgromadzona i sklasyfikowana wiedza najczęściej potrzebna bywalcom forum. Odesłanie do artykułu na wiki byłoby prostsze i pewniejsze niż szukanie w archiwum forum - bo niestety engine wyszukiwarki forum działa ... no jakoś działa.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
a.d.a.m napisał/a:
Uwierz mi, że też szukałem w google pod hasłem 'pasek do statywu'. Zwróć jednak uwagę, że moje pytanie (patrz parę postów wcześniej) obejmowało również zamienniki markowych pasków.
Zwróć uwagę, że odpowiadałem Cargo. Podany przez niego pasek był markowej firmy i nie był tani. Dałem tylko fotkę poglądową, jaki pasek bardziej mi pasuje. Nie podałem ceny i linków do sklepów, bo szukałeś tanich pasków. Zażądałeś danych, więc grzecznie podałem. Takie, jakie znalazłem w ciągu paru sekund na Googlu.
a.d.a.m napisał/a:
Jest oczywistą oczywistością - że zacytuję klasyka - że pytania będą się powtarzać bo pojawiają się nowi ludzie z podobnymi problemami.
Zgadzam się, ale warto przeczytać regulamin.
a.d.a.m napisał/a:
Jestem pewien, że na forum znajdą się też tacy, którzy z przyjemnością odpowiedzą raz trzeci, piąty i dziesiąty.
A wiesz, że właśnie byłem takim forumowiczem.
a.d.a.m napisał/a:
to może obok forum powinna powstać strona typu WIKI, w której mogłaby być zgromadzona i sklasyfikowana wiedza najczęściej potrzebna bywalcom forum
Szukaj w Googlarce.

Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
a.d.a.m napisał/a:
Inna sprawa, bardziej ogólnego charakteru - nie bardzo rozumiem po co te uwagi typu 'poszukaj najpierw na forum' itp. Jest oczywistą oczywistością - że zacytuję klasyka - że pytania będą się powtarzać bo pojawiają się nowi ludzie z podobnymi problemami. Jeżeli kurczowo trzymać się zasady, że nie odpowiadamy na pytania, na które odpowiedzi już udzielono, to wkrótce forum będzie martwe lub będzie odwiedzane jedynie przez wąską grupę stałych bywalców, którzy już wszystko wiedzą, wszystko widzieli i o wszystkim napisali

a.d.a.m. ma racje, tak mnie zbyto i zamknieto temat lampy do fotorgrafii makro...
http://manufactura.home.p...6fffadb3#214140
Oba polecane przez kolegow tematy nie podaja takiej wiedzy, jaka potrzebuje, ale po co, mozna zamknac moj temat i juz. Spoko robcie tak dalej, badziewny serwis Pentaxa w PL i forum, ktore gasi zapal nowych ludzi do zadawania pytan. Nic sie nie stalo, zaluje tylko, ze kupilem Pentaxa.

Cargo napisał/a:
a.d.a.m. ma racje, tak mnie zbyto i zamknieto temat lampy do fotorgrafii makro...
http://manufactura.home.p...6fffadb3#214140
Oba polecane przez kolegow tematy nie podaja takiej wiedzy
Czy ty zrozumiałeś, dlaczego zamknięto twój wątek ?
Byś nie powielał. Patrz na [Dubel].
Lepiej chyba zadawać pytania i szukać informacji w jednym wątku, aniżeli w parunastu.
Cargo napisał/a:
Spoko robcie tak dalej, badziewny serwis Pentaxa w PL
Zgadza się, jak wszystkie. Nie przepraszam, podobno Olympus ma bardzo przyzwoity.
Cargo napisał/a:
i forum ktore gasi zapal nowych ludzi do zadawania pytan
A może warto samemu poszukać odpowiedzi, dopiero później pytać.
Cargo napisał/a:
Nic sie nie stalo, zaluje tylko, ze kupilem Pentaxa.
Trudno się mówi.

Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
argawen napisał/a:
A może warto samemu poszukać odpowiedzi, dopiero później pytać.

Przeciez napisalem, ze nie znalazlem tego, co potrzebuje w poruszonych wczesniej tematach. Dlatego zapytalem.
Podobnie bylo z polskim menu do K10D, zjechano nowych uzytkownikow, ze takie menu nie jest potrzebne. Skontaktowalem sie z kilkoma i odpowiedzieli mi, ze nie zamierzaja walczyc o polskie menu. Poczuli sie urazeni wypowiedziami "profesjonalistow" i dali sobie siana. Wielu z nich mowilo, ze sprzedaja Pentaxa i nie chca miec z nim nic wspolnego, skoro Pentax Polakow tak traktuje. (nawet jak pojawil sie K20D z menu PL to i tak juz nic nie zmieni) Napisanie menu w jezyku polskim to faktycznie wielkie wyzwanie dla takiej firmy jak Pentax...

Cargo napisał/a:
Przeciez napisalem, ze nie znalazlem tego, co potrzebuje w poruszonych wczesniej tematach. Dlatego zapytalem.
Powtórzę:
Cytat
Czy ty zrozumiałeś, dlaczego zamknięto twój wątek ?
Byś nie powielał. Patrz na [Dubel].
Lepiej chyba zadawać pytania i szukać informacji w jednym wątku, aniżeli w parunastu.
Cargo napisał/a:
Podobnie bylo z polskim menu do K10D, zjechano nowych uzytkownikow, ze takie menu nie jest potrzebne
Bo do robienia zdjęć nie jest potrzebne. Jeżeli komuś zależało na polskim menu, mógł sobie to sprawdzić przed zakupem.
Cargo napisał/a:
Napisanie menu w jezyku polskim to faktycznie wielkie wyzwanie dla takiej firmy jak Pentax...
Faktycznie, bez polskiego menu nie da rady robić zdjęć.
To forum nie jest finansowane, utrzymywane lub w jakikolwiek inny sposób wspomagane przez Pentaxa (przynajmniej nic o tym nie wiem). Wiec pretensje są skierowane nie tam, gdzie powinny być. Trzeba było zasypywać listami, e-mailami, telefonami przedstawiciela Pentaxa na Polskę.

Dla mnie EOT. Gubimy wątek.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
@Cargo a tak trudno zadać pytanie w istniejącym temacie na temat lamp makro??
Nawet link do odpowiedniego tematu został podany...

a teraz po :-B

jarekch11  Dołączył: 22 Lut 2007
wrócę do tematu, może ma ktoś jakieś zdanie na temat:
1. Velbon Sherpa Pro CF-645
2. Manfrotto 190cxpro4
3. Slik 714 CF II
potrzebuję lekkiego statywu na całodniowe wędrówki, mam ochotę na Manfrotto ale cena troche wysoka i nie wiem czy warto, może ktoś doradzi

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Hej, a co polecilibyscie do studia? Zalezy mi na:
1. Super stabilnosci
2. Bardzo precyzjnej i latwej zmianie pozycji aparatu na statywie
3. Minimalnej wysokosci pracy 60cm (stol bezcieniowy mam na wys. 50cm, a czasem potrzebuje cos skadrowac z poziomu stolu)
4. Sporej wysokości
5. Dobrej jakości wykonania

Myslalem o Sliku PRO 700 albo o nogach Goldphoto z glowica Manfrotto 460MG. Czasem na ten statyw chcialbym wrzucic Kieva z Sonnarem, wiec musi to wytrzymac. Waga statywu nie ma duzego znaczenia.

Co polecacie? :->

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Pod Kieva to ten Slik z pewnością będzie odpowiedni. Wszystko jest dopracowane, nic się nie zacina, może miejscami podzespoły wyglądają na zbyt masywne (np. szybkozłączka) ale na pewno daje to rezerwę bezpieczeństwa. Do studia to on się chyba jednak nie nadaje. Głowica dałaby jeszcze radę - łatwo się steruje dwoma wajchami + śruba do blokowania obrotu w poziomie lecz sterowanie wysokością jest dość "upierdliwe" - każdą nóżkę z osobna (3 segmenty) + kolumna centralna z dwiema śrubami (bez korbki). W takim zastosowaniu to chyba jednak coś w rodzaju statywu rurowego (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) lepiej by się sprawdziło - jedna segmentowana rura do regulacji wysokości.

piotrecius napisał/a:
lecz sterowanie wysokością jest dość "upierdliwe" - każdą nóżkę z osobna (3 segmenty)

No niestety, przy tego typu konstrukcjach nie ma innej opcji :-/

piotrecius napisał/a:
kolumna centralna z dwiema śrubami (bez korbki)

Fak, myslalem, ze jest korbka... :-/

piotrecius napisał/a:
W takim zastosowaniu to chyba jednak coś w rodzaju statywu rurowego (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) lepiej by się sprawdziło - jedna segmentowana rura do regulacji wysokości.

Taaaa, ja to wiem. Tylko ceny zaczynaja sie od 2 tys w gore :-/

Dzieki za opinie o Sliku!

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
dan napisał/a:
[...] o nogach Goldphoto z glowica Manfrotto 460MG. [...]

Dan, czy na pewno chcesz głowicę 460MG? Próbowałem ją w sklepie, lepszą pod każdym względem jest 804RC2, którą posiadam. Rozważałem 460MG na wypady w góry, ale jak potestowałe, to pokrętłami dłużej i mniej wygodnie się ustawia kadr. W 804RC2 to bajka.

Jesteś chyba z Warszawy, w sklepie w CH Targówek (fotoklik.pl) można obejrzeć i wypróbować obie głowice. Nogi i Goldphoto i Manfrotto też są. Popróbuj, zauważysz różnicę. Ja mimo ceny kupiłem 190proxb + 804rc2 i z perspektywy czasu powiem, że nie żałuję ani jednej złotówki - ból pozakupowy został wyleczony całkowicie przyjemnością obsługi. A do studia to pewnie lepsze/cięższe są nogi 055, ale to wiesz zapewne. Ja wziąłem 190-tkę ze względu na moje miejskie i górskie włóczęgi.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
dan, Slik Pro 700DX na pewno da sobie radę z Kijevem, ostatnio miałem na nim Nikona D80 + Sigma 300-800 + Sigma TC 1,4 + Sigma TC 2,0... i dał radę a to dość potężny zestaw. Jedynie regulacja w pionie może być uciążliwa ale ten temat wyczerpał już piotrecius.

SQ6GIT napisał/a:
Dan, czy na pewno chcesz głowicę 460MG? Próbowałem ją w sklepie, lepszą pod każdym względem jest 804RC2, którą posiadam. Rozważałem 460MG na wypady w góry, ale jak potestowałe, to pokrętłami dłużej i mniej wygodnie się ustawia kadr. W 804RC2 to bajka.

Wydawalo mi sie, ze te pokretla beda bardziej precyzyjne i pozwola na bardzo dokladne zmiany kadru... Sprawdze te 804RC2.

Cześ napisał/a:
Jedynie regulacja w pionie może być uciążliwa ale ten temat wyczerpał już piotrecius.

Dlatego szukam czegos z korbka. Ten chyba bylby niezly, ale nie ma go u Was :-/
http://www.fotorimex.pl/p...ional_ii_le.htm

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
dan napisał/a:
Ten chyba bylby niezly, ale nie ma go u Was :-/
http://www.fotorimex.pl/p...ional_ii_le.htm

Niestety tego statywu nie ma. Cena która widzisz na stronie to cena za same nogi! Cena detaliczna za komplet nogi + głowica to 1899 zł. Nie wiem czy szukasz czegoś aż tak drogiego?

Cześ napisał/a:
Cena detaliczna za komplet nogi + głowica to 1899 zł.

Aha... :shock:

Cześ napisał/a:
Nie wiem czy szukasz czegoś aż tak drogiego?

Nie :-P Chcialbym dobra glowice z precyzyjna regulacja, i na poczatek niezbyt drogie nogi.

Cześ, a jak dziala podnoszenie korbka w Goldphoto YH331C?

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Witam, ;-) :

Poradźcie co wybrać :-) :

- Slik Pro 340DX
- Velbon Sherpa 600 R

Macie jakieś doświadczenia z tymi statywami który lepszy ?

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Mnie się strasznie spodobał Slik 500DX. Jest w miarę lekki i stabilny i dobrze wykonany. I z czarnymi nogami wygląda świetnie. Niestety kosztuje jakieś 415 zł. Ale przed wakacjami powinienem go kupić. Może ktoś miał ten model i może ma jakąś wyrobioną opinię na jego temat?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
TomaSzSz - tu się wypowiadałem na temat Sherpy - model niżej ale zawsze.
http://pentax.org.pl/view...n+450r&start=60

Skocz do: