Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Generic, dybon, moim zdaniem nie ma co usprawiedliwiać oczywistej niedogodności korpusu.

Jeśli trudno wam wyobrazić sobie sytuację, w której chcemy móc szybko przejrzeć zdjęcia, to jest chociażby tak prozaiczna - że wyjeżdżamy sobie na kilkudniowe wakacje w jakiś egzotyczny zakątek, zaopatrzeni w jakieś dwie 4GB karty - i po 3-4 dniach mamy już kilkaset zdjęć, z których chcemy pousuwać najsłabsze, by mieć więcej miejsca.

Nie wszyscy jeżdżą z laptopami. Naprawdę, różne są potrzeby ludzi - a ta, o której pisze bladawiec, nie jest jakoś szczególnie wyszukana.

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Apropos dużych kart i dużej liczby zdjęć:
1. W przypadku fotografowania seryjnego (bez względu na temat), zdjęć wychodzi dużo, z czego użytecznych jest niewielki procent. Warto jest mieć możliwość w miarę sprawnie przejrzeć zdjęcia i skasować te, które uznamy za złe. Np. po to żeby zaoszczędzić miejsce na małej karcie jeśli mamy alergię na karty gigabajtowe.
2. Czasami podczas dłuższego wyjazdu dobrze (lub miło) jest zobaczyć co się dotychczas sfotografowało. Bez konieczności noszenia ze sobą dodatkowej walizki z komputerem.
3. Oczywiście znam tą koncepcję, że ze względów bezpieczeństwa warto przeprowadzić dywersyfikację nośników i zamiast karty 4GB nosić ze sobą 32 karty 128MB. Chociaż jeszcze większe bezpieczeństwo uzyskamy stosując karty 8MB...
Pozdrawiam

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
tylko że raw z K10D zajmuje średnio 10MB więc nie zapisałbyś żadnej foty na 8MB karcie :D

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
bladawiec, jeżeli Cię to jakoś pocieszy, to w K200D problem wyeliminowano i wszystko działa bardzo szybko :)

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Samp napisał/a:
Generic, dybon, moim zdaniem nie ma co usprawiedliwiać oczywistej niedogodności korpusu.

Jeśli trudno wam wyobrazić sobie sytuację, w której chcemy móc szybko przejrzeć zdjęcia, to jest chociażby tak prozaiczna - że wyjeżdżamy sobie na kilkudniowe wakacje w jakiś egzotyczny zakątek, zaopatrzeni w jakieś dwie 4GB karty - i po 3-4 dniach mamy już kilkaset zdjęć, z których chcemy pousuwać najsłabsze, by mieć więcej miejsca.

Nie wszyscy jeżdżą z laptopami. Naprawdę, różne są potrzeby ludzi - a ta, o której pisze bladawiec, nie jest jakoś szczególnie wyszukana.

W sierpniu jadę do Tunezji, wiem że hotel ma kompa z nagrywarką (przynajmniej tak deklarują panie w biurze podroży). Karty może i pojemne są, ale jakoś nie wyobrażam sobie dnia z 500 sztukami zdjęć. A to co cyknę w ciągu dnia, pewnie przejrzę bez problemu na LCD, moja rada, mniej cykać, lepiej robić zdjęcia.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Samp napisał/a:
po 3-4 dniach mamy już kilkaset zdjęć, z których chcemy pousuwać najsłabsze, by mieć więcej miejsca.

Rozumiem, że do zlokalizowania tych najsłabszych potrzebujesz funkcji szybkiego przewijania zdjęć, najlepiej po kilkadziesiąt na raz?
Hmmm, ja niestety nie mam tak podzielnej uwagi, by wybrać te do skasowania muszę przeglądać je pojedynczo a i wtedy mam problemy z uwagi na to, że niewiele widać na LCD aparatu.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Samp napisał/a:
zaopatrzeni w jakieś dwie 4GB karty - i po 3-4 dniach mamy już kilkaset zdjęć

Właśnie sprawdziłem: na jednej karcie 4GB wejdzie jakieś 1600 zdjęć jpg w pełnej rozdzielczości i jakości, do tego paręnaście, no może ze 30 raw-ów. Czyli jedna wystarczy na te kilkaset ;-)
To ja proponuję wziąć powiedzmy 10 kart po 256 lub 512 MB i z końcem dnia zmieniać. Prawie jak analog ;-)
No, żartuję oczywiście, chociaż....?

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Cytat
aśnie sprawdziłem: na jednej karcie 4GB wejdzie jakieś 1600 zdjęć jpg

U mnie tyle za cholere nie pokaże.
Z resztą, jeden jpeg to 3-4mb, a poj. karty nie ma równo 4gb.

Od zawsze mi pokazywał max. 900 zdjęć.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Wolny podgląd to jedna z największych wad puszek Pentaxa ... zaraz po miękkim spuście, który ciężko wyczuć. Pocieszne :mrgreen: .

dybon napisał/a:
W sierpniu jadę do Tunezji, wiem że hotel ma kompa z nagrywarką (przynajmniej tak deklarują panie w biurze podroży).

Trochę to jednak chore gdy konstrukcja aparatu wymusza miejsce spędzania urlopu i wpływa na wybór hotelu. Ja swojego Pentaxa za członka rodziny jednak nie uważam.
Widzę, że trudno zrozumieć, że wiele osób podczas urlopu raczej ucieka od cywilizacji i komputerów. Ale to już kwestia gustu i osobistych upodobań.

W każdym razie - bez względu na to czy robi się dziennie 500 zdjęć seryjnych (bo się jest "bylepstrykaczem"), czy robi się 2 zdjęcia (bo się jest Artystą); bez względu na to czy woli się spędzać urlop w skomputeryzowanym tunezyjskim hotelu, czy w amazońskim buszu, faktem jest, że programiści kasetki egzamin z ergonomii zdali średnio.

I tego dotyczyło meritum mojego postu. Tak jak już pisałem - nie jest to najważniejsza funkcja aparatu więc nie jest to dla mnie jakiś wielki problem.
Pytałem tylko czy może są jakieś sposoby na przyspieszenie tej funkcji, bo trudno było mi się domyśleć, że w Pentaxie jest to norma, skoro aparaty już dzisiaj archaiczne zachowywały się zdecydowanie przyjaźniej.

Sprawa ilości zdjęć na dzień jest w tym przypadku całkowicie nieistotna i stanowi jedynie jakiś dziwny sposób argumentacji osób, którym trudno się przyznać, że ich drogi nabytek posiada wady.

Do tego niektórym trudno jest pojąć, że ich wizja fotografowania nie jest jedyną możliwą i wcale nie musi wszystkim odpowiadać .
Z mojej strony to eot :).
Pozdrawiam
bladawiec

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Cytat
odświeżenie każdej "dziewiątki" zdjęć w podglądzie (przy trzymanym klawiszu góra lub dół) zajmuje ok. 2.5 sek.

Dla potomnych sprawdziłem w K10. 10mpix i *** jpg.
9zdjęć- 0.9sek w górę i w dół.
Przy 16miniaturkach wychodzi po 1.4-1.6sek.
Czyli jedno zdjęcie- 0.1sek.
Ale i tak uważam, że najlepiej jest pozwolić puszcze na dzielenie folderami.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
bEEf napisał/a:
bladawiec napisał/a:
Na kompakcie _sprzed 5 lat_

Porównaj najpierw rozmiar fot wtedy i teraz.

Gdyby aparat w momencie naciśnięcia przycisku natychmiast przerywał generowanie miniaturek i przechodził do następnej paczki 9 zdjęć, to nie musielibyśmy się martwić wielkością zdjęcia. Zresztą w ciągu tych 5 lat technika komputerowa w miejscu nie stała.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
LDevil napisał/a:
nie musielibyśmy się martwić wielkością zdjęcia

Ależ ja się nie martwię :mrgreen: A poza tym masz rację. Tylko, że jest to dla mnie mało istotny problem.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Przemekbelch napisał/a:
Od zawsze mi pokazywał max. 900 zdjęć

Się zgadza, z czystą kartą pokazuje jakieś 860 zdjęć; teraz mam na karcie 1470 zdjęć w 25 folderach, w tym kilkanaście raw i pokazuje mi 40 do zrobienia - wejdzie pewnie z 50 ;-) .
Czyli - przyznaję, nieco przeliczyłem - prawdopodobnie nie dojdzie do pełnego 1600, ale sprawdzę: skasuję te raw-y i pojadę do końca.

bladawiec napisał/a:
trudno się przyznać, że ich drogi nabytek posiada wady

- bo mój nie posiada żadnych wad :-P
A tak na poważnie, to chyba to wygląda tak, że chociaż technicznie to naprawdę dużo super extrasów można dać użytkownikom jakiegoś sprzętu, to producent tego nie robi po to, by wyższy model miał się czym pochwalić w stosunku i byś Szanowny Kliencie jednak wydał większą kasę. Na ergonomię na ten przykład :-)

Odświeżam temat.
Sformatowałem kartę pod Windowsem. Próbowałem FAT oraz FAT32.
W obu przypadkach odczyt zdjęć w aparacie przyspieszył dwukrotnie.
Wniosek: aparat chyba nie potrafi sformatować karty w sposób dla siebie optymalny (?).
Nie sprawdzałem prędkości zapisu, ale na oko nie jest ona mniejsza niż była.
Pozdrawiam
bladawiec

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
bladawiec napisał/a:
aparat chyba nie potrafi sformatować karty w sposób dla siebie optymalny (?).
Może dla aparatu optymalny, to taki, w którym nie będzie kłopotu z kartą.

argawen napisał/a:
bladawiec napisał/a:
aparat chyba nie potrafi sformatować karty w sposób dla siebie optymalny (?).
Może dla aparatu optymalny, to taki, w którym nie będzie kłopotu z kartą.

Też się nad tym zastanawiałem, ale nie bardzo wiem na co niby mógłby wpłynąć jakiś specjalny sposób formatowania karty przez aparat? Może na liczbę plików możliwych do zapisania? Ale Pentax i tak umieszcza w katalogach maksymalnie po 500 plików. Gdy liczba przekroczy tą wartość tworzy nowy katalog.

Podczas formatowania użyłem domyślnych (czyt. standardowych) parametrów dla dysku (karty) o tym rozmiarze. Aparat chyba powinien umieć obsłużyć kartę w formacie "standarowym"?

Być może wprowadzona jakoś na szybko obsługa kart SDHC w Pentaxaxh nie jest dopracowana? Sprawdzałem prędkość odczytu ze starą kartą (nie SDHC i abolutnie nie "highspeed"). Przy odczycie zachowywała się zdecydowanie lepiej niż mój SDHC Sandisk Extreme (w zasadzie właśne tak jak ta karta sformatowana poza aparatem). Stawiam na to, że to jest przyczyna.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
bladawiec napisał/a:
obsługa kart SDHC w Pentaxaxh nie jest dopracowana?
Przecież SDHC nie oznacza, ze jest to szybka karta.

argawen napisał/a:
bladawiec napisał/a:
obsługa kart SDHC w Pentaxaxh nie jest dopracowana?
Przecież SDHC nie oznacza, ze jest to szybka karta.

Przeczytaj proszę jeszcze raz tekst, do którego się ustosunkowałeś.

Napisałem w nim, że zaobserwowałem dużo mniejszą prędkość odczytu zdjęć w aparacie z bardzo szybkiej karty typu SDHC (Sandisk ExtremeIII) sformatowanej w aparacie, niż z karty starej, nie-SDHC i z założenia "slow-speed".

Po sformatowaniu karty SDHC w komputerze prędkości te się wyrównały.

Jedyną różnicą między nimi (poza teoretyczną prędkością, która jak widać zachowuje się odmiennie niż powinna) jest zastosowany wewnętrzny format zapisu SDHC zamiast SD. Dalsze wnioski wyciągnąłem opierając się na tym fakcie.

Nigdzie nie napisałem, że "SDHC oznacza, że jest to szybka karta".

Pozdrawiam
bladawiec

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
bladawiec napisał/a:
Jedyną różnicą między nimi jest (...) wewnętrzny format zapisu SDHC zamiast SD.

Kurczę, ja zawsze sądziłem, że literki HC biorą się po prostu od High Capacity.

Czyli że SDHC i SD to są identyczne karty, z tym że pierwsze większe od drugich.

[ Dodano: 2008-05-09, 01:52 ]
O, zerknąłem na stronki: http://www.sdcard.org/about/sdhc/, http://pl.wikipedia.org/w...l_High_Capacity.
Faktycznie, w kartach SDHC doszły nowe klasy szybkości http://www.sdcard.org/about/speed_class/ - ale trzeba porównywać konkretną klasę SD z konkretną klasą SDHC.

Ile to się człowiek może nauczyć...

Skocz do: