MichalR napisał/a:Zdjecia obrabiane w domu wygadaja ok, za to jak je rzucam na monitorach w pracy to sa za ciemne. Na obu pracowych jasnosc i kontrast mam ustawiona na maksa
Ż jest P... p.
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, zatem
jeżeli nie ma rozwiązania to nie ma problemu.
krótkowzroczność + astygmatyzm :]
Pozdrawiam,
Mateusz
Pozdrawiam,
Mateusz
O zgrozo...
Jakiś tam N
www.kosiorek.wordpress.com
O zgrozo...
"Living is easy with eyes closed"
K-7;Gx-1s ; Tomek 28-75/2,8; Sigma 10-20/4-5,6; Af 540 Fgz + staruszki
O zgrozo...
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
O zgrozo...
mateo_m napisał/a:Kontynuuje wątek, gdyż nie znalazłem w nim odpowiedzi...
Podbne pytanie sie tu w watku przewinelo, ale odpowiedzi konkretnej nie bylo.
Wiec do rzeczy
Zakupiłem kalibrator Spyder2express.
Zgodnie z instrukcja i wskazówkami programu przeprowadziłem kalibracje.
Efekt pokazany na wizualizacji "before and after" bardzo dobry. Zwłaszcza jesli chodzi o temp barwowa.
Po resecie ładuje się program ColorVisionStatup ---> widac wyrazna zmiane kolorow bo wgraniu profilu.
I cały czar pryska w momencie kiedy odpalilem Photoshopa.
Mam jakieś tam fotki przygotowane pod www, z profilami sRGB. Otwieram w PS i widze, że są bardziej "nasycone" niż otwierane z przeglądarki...
Probowalem róznych kombinacji, plikow z roznymi profilami (adobeRGB, jakies profile labów) i PS zawsze kompensował do tego "bardziej nasyconego" obrazka.
Te same zdjecia oglądane w innej przeglądarce która korzysta z profili (IrfanView w najnowszej wersji, FastStone, ACDSee), sa przez nie kompensowane ale do zdjęcia "mniej nasyconego".
Czytam w sieci, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi czemu tak jest, i co jest wyswietlane poprawnie. Czy to PS (używam CS3) świruje, czy tez mimo profilu skojarzonego z monitorem system niedokonca poprawnie wyswietla obraz (mimo tego wyraznego przeskoku przy starcie systemu).
Poniżej zestawienie, na którym probowalem uchwycic róznice. Mam nadzieje ze to bedzie u Was widoczne. Polcam kliknac zeby otworzyło sie wieksze okno.
Czy ma ktos wiedze co jest nie tak. Co ja robie zle?? Przed kalibracja widzialem to samo w shopie i pozniej w przegladarce...![]()
![]()
Obrazek
po lewej PS, po prawej przeglądarka
[ Dodano: 2008-06-08, 08:40 ]
I nikt nie potrafi mi odpowiedziec...![]()
O zgrozo...
Kalibratora trzeba używać częściej (Huey przypomina co 14 dni) bo monitory nie trzymają parametrów.Throwend napisał/a:ktorego użyje się raz na ruski rok
O zgrozo...