dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
MichalR, jak robisz w jednym labie zazwyczaj, to zróbodbitki kilku testowych fotek i dostosuj do nich monitor. :-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MichalR napisał/a:
Zdjecia obrabiane w domu wygadaja ok, za to jak je rzucam na monitorach w pracy to sa za ciemne. Na obu pracowych jasnosc i kontrast mam ustawiona na maksa

Skalibruj (lepiej lub gorzej, ale podobnie) wszystkie Twoje motory np. według wskazówek z pierwszego postu.

Porównaj również tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=8493

Potem zobacz, jak wygladają Twoje zdjęcia na każdym monitorze.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
zoomer, na liście zabrakło jeszcze podstawowego urządzenia - kalibratora :evilsmile:

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Dlaczego wszystkie albo większość opisów dotyczących kalibracji monitora zaczyna się od ustawienia kontrastu na 100 % a dopiero potem regulacji jasności ?
np tutaj http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Kontynuuje wątek, gdyż nie znalazłem w nim odpowiedzi...
Podbne pytanie sie tu w watku przewinelo, ale odpowiedzi konkretnej nie bylo.
Wiec do rzeczy

Zakupiłem kalibrator Spyder2express.
Zgodnie z instrukcja i wskazówkami programu przeprowadziłem kalibracje.
Efekt pokazany na wizualizacji "before and after" bardzo dobry. Zwłaszcza jesli chodzi o temp barwowa.
Po resecie ładuje się program ColorVisionStatup ---> widac wyrazna zmiane kolorow bo wgraniu profilu.
I cały czar pryska w momencie kiedy odpalilem Photoshopa.
Mam jakieś tam fotki przygotowane pod www, z profilami sRGB. Otwieram w PS i widze, że są bardziej "nasycone" niż otwierane z przeglądarki...
Probowalem róznych kombinacji, plikow z roznymi profilami (adobeRGB, jakies profile labów) i PS zawsze kompensował do tego "bardziej nasyconego" obrazka.
Te same zdjecia oglądane w innej przeglądarce która korzysta z profili (IrfanView w najnowszej wersji, FastStone, ACDSee), sa przez nie kompensowane ale do zdjęcia "mniej nasyconego".
Czytam w sieci, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi czemu tak jest, i co jest wyswietlane poprawnie. Czy to PS (używam CS3) świruje, czy tez mimo profilu skojarzonego z monitorem system niedokonca poprawnie wyswietla obraz (mimo tego wyraznego przeskoku przy starcie systemu).
Poniżej zestawienie, na którym probowalem uchwycic róznice. Mam nadzieje ze to bedzie u Was widoczne. Polcam kliknac zeby otworzyło sie wieksze okno.
Czy ma ktos wiedze co jest nie tak. Co ja robie zle?? Przed kalibracja widzialem to samo w shopie i pozniej w przegladarce... :-( :-?

po lewej PS, po prawej przeglądarka

[ Dodano: 2008-06-08, 08:40 ]
I nikt nie potrafi mi odpowiedziec... :cry:

davidxxx  Dołączył: 24 Mar 2008
być może Twoja przeglądarka nie odczytuje poprawnie profili ICC. Jak narazie potrafią to tylko firefox 3 i safari. Warto sprawdzić, tym bardziej, że czasami różnica w kolorostyce w zależności od przeglądarki potrafi być bardzo duża.

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Ściągnąłem Safari... I WOW... Fotki wyglądają jak oglądane w photoshopie...
Ale ja tego nie kumam...
Czy ktos moze mi powiedziec czemu jest tak ze...
Jesli odpale plik z jakims dziwnym profilem, ktory po otworzeniu w aplikacji, ktora profili nie obsuguje, to kolorystyka wyglada "jak kopnięta" (całkowicie do kitu). --> to jest oczywiste
Jeśli ten sam plik uruchomię w aplikacji ktora profile wbudowane obsługuje (jak w moim poscie powyzej), to kolorystyka jest skompensowana, ale nie wyglada to tak jak w Photoshopie i Safari ---> przed kalibracja monitora wyglad byl ten sam...
Skąd to się bierze?? NIE KUMAM...

Tak sobie tylko mysle, ale nie wiem czy tak jest. Moze Photoshop i Safari korzyta dodatkowo z profilu monitora, a te pozostałe aplikacje nie...
Ale z drugiej strony, sadziłem ze profil monitora oddziaływuje na cały system bez względu na aplikacje i automatycznie ta korekcja jest wprowadzona... To znaczy sadziłem ze efekt kalibracji bedzie widoczny w kazdej aplikacji a nie tylko w photoshopie.

Pomozcie to zrozumiec ciemniakowi :-/

[ Dodano: 2008-06-08, 22:21 ]
Czy moje pytanie jest aż tak trywialne, że nie doczeka się odpowiedzi??

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Ok, drodzy państwo. Które z poniższych zdjęc jest poprawnie naświetlone? Próbowałem sobie skalibrowac monitor w pracy i w tym momencie najjaśniejsze zdjęcie na LCDku firmowym jest i tak ciemniejsze niż najciemniejsze zdjęcie na laptopie. Już mnie szlag trafia bo nie jestem w stanie zdjęc obrobic i potem słysze, że za ciemne albo coś...

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Bo ja wiem.. Mnie się najbardziej podoba to środkowe jeśli o jasność chodzi. Ale to w tym przypadku. Ciężko powiedzieć, jak jasne ma być zdjęcie "poprawnie" naświetlone, bo tak naprawdę taki termin jest bardzo subiektywny i inny dla każdego zdjęcia..

No mniej więcej o to mi chodzi ;-) Robiłem je bracketingem więc generalnie środkowe powinno byc ok. Tylko, ze na lapie dobre było pierwsze a w pracy ostatnie. Próbuję właśnie coś zrobi z lapem... Ma ktoś może kalibrator pożyczyc? :-P

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
A u mnie na CRT - środkowe.

halmac1  Dołączył: 01 Kwi 2007
Może ten adres będzie pomocny http://www.obiektywni.pl/...tykul-204-0.php

No własnie korzystalem z linków z tego (i innego) watku, więc wydawało mi się, że w miarę monitor ustawiłem. A tu takie cos... Z drugiej strony i tak nie wiem, czy np. cos co dla was jest ok mi sie wydaje tylko za cimne :-P

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
U mnie na lapie środkowe. Dolne ma na samej górze straszne przepały.

A to racja, bo było niby prześwietlone. No cóż, wygląda, że coś tam ustawiłem. Okaże się co z tego wyszło jak się zajmę jakąś fotką...

t0m3k  Dołączył: 17 Kwi 2008
mateo_m napisał/a:
Kontynuuje wątek, gdyż nie znalazłem w nim odpowiedzi...
Podbne pytanie sie tu w watku przewinelo, ale odpowiedzi konkretnej nie bylo.
Wiec do rzeczy

Zakupiłem kalibrator Spyder2express.
Zgodnie z instrukcja i wskazówkami programu przeprowadziłem kalibracje.
Efekt pokazany na wizualizacji "before and after" bardzo dobry. Zwłaszcza jesli chodzi o temp barwowa.
Po resecie ładuje się program ColorVisionStatup ---> widac wyrazna zmiane kolorow bo wgraniu profilu.
I cały czar pryska w momencie kiedy odpalilem Photoshopa.
Mam jakieś tam fotki przygotowane pod www, z profilami sRGB. Otwieram w PS i widze, że są bardziej "nasycone" niż otwierane z przeglądarki...
Probowalem róznych kombinacji, plikow z roznymi profilami (adobeRGB, jakies profile labów) i PS zawsze kompensował do tego "bardziej nasyconego" obrazka.
Te same zdjecia oglądane w innej przeglądarce która korzysta z profili (IrfanView w najnowszej wersji, FastStone, ACDSee), sa przez nie kompensowane ale do zdjęcia "mniej nasyconego".
Czytam w sieci, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi czemu tak jest, i co jest wyswietlane poprawnie. Czy to PS (używam CS3) świruje, czy tez mimo profilu skojarzonego z monitorem system niedokonca poprawnie wyswietla obraz (mimo tego wyraznego przeskoku przy starcie systemu).
Poniżej zestawienie, na którym probowalem uchwycic róznice. Mam nadzieje ze to bedzie u Was widoczne. Polcam kliknac zeby otworzyło sie wieksze okno.
Czy ma ktos wiedze co jest nie tak. Co ja robie zle?? Przed kalibracja widzialem to samo w shopie i pozniej w przegladarce... :-( :-?
Obrazek
po lewej PS, po prawej przeglądarka

[ Dodano: 2008-06-08, 08:40 ]
I nikt nie potrafi mi odpowiedziec... :cry:

Firefox 2, IE, ani starsze Safari nie obsługują profili ICC. W FFx3 trzeba tą możliwość odblokować:
Wpisz w oknie adresu about:config
Zatwierdź wszystko co trzeba
w filtr wpisz ment.en i dwa razy kliknij na to co zostanie (wartość gfx.color_management.enabled ma być true).
Myślę, że powinien był to zrobić każdy użytkownik skalibrowanego monitora i FFx3 :)

OK, ma ktoś z 3miasta pożyczyć kalibrator? :-P

3 stówki za sprzęt, ktorego użyje się raz na ruski rok to troche sporo :-|

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Throwend napisał/a:
ktorego użyje się raz na ruski rok
Kalibratora trzeba używać częściej (Huey przypomina co 14 dni) bo monitory nie trzymają parametrów.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Może zrzucimy się na forumowy kalibrator i będziemy do siebie odsyłać? Jakąś kolejkę by się ustaliło i w ogóle.

Heh, nie przejdzie raczej. Prędzej grupy lokalne... Poza tym ktoś musiałby go trzymać na stałe i 'wydawać' i tu już wchodzi pojęcie 'własność', a przynajmniej zawsze się to pojęcie pojawia jak próbuję się złożyć z niektórymi znajomymi na coś.

Skocz do: