argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ciekawy test Voigtländer 40/FA35/DA40
Znalazłem to na Dpreview.
link

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
Re: Ciekawy test Voigtländer 40/FA35/DA40
argawen napisał/a:
Znalazłem to na Dpreview.
link

Świetny :-B
Moim skromnym zdaniem Voitek wyraźnie góruje nad FA35/2.0 pod względem rozdzielczości, nawet na f=5,6. Że też nikt nie chce schylić się po pieniądze i dystybuować go w PL :evil:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
w PL by kosztował tyle co FA 35 albo nawet i więcej. tzn napewno więcej, a i klientów było by mało - do body z AF cyfrowego nie ma sensu kupować szkła manualnego za takie pieniądze zwłaszcza jak jest zamiennik firmowy.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
guerilla napisał/a:
do body z AF cyfrowego nie ma sensu kupować szkła manualnego za takie pieniądze zwłaszcza jak jest zamiennik firmowy.

Zgadzam sie w zupelnosci - jest przeciez DA 40/2.8 ltd.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak patrzę na cropy z FA 35, to chyba jakiś lekko trefny mieli. Na photozone pisali coś, że się trafiają z "decentering effect".
A Voigtländer fajny.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Voigtlander ma dwie fajne zalety w stosunku do Da 40 - pierścień przysłon i więcej światła :-) . Ale pod światło widać jednak przewagę smc.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Na teście z Nikonem, w Photozone, trochę go skrytykowali.

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
dan napisał/a:
guerilla napisał/a:
do body z AF cyfrowego nie ma sensu kupować szkła manualnego za takie pieniądze zwłaszcza jak jest zamiennik firmowy.

Zgadzam sie w zupelnosci - jest przeciez DA 40/2.8 ltd.

No właśnie w dobie odchodzenia od FA i D-FA na rzecz szkieł pod APS-C powstaje spora luka dla producentów niezależnych, którzy mogliby wykorzystać wiarę sporej ilości ludzi, że FF "musi" się w końcu pojawić. Nie wspominając już o zgodności z analogami.
Do tego - o ile mnie pamięć nie myli - należy dodać, że pierwotnie manualne Voitki były oferowane przede wszystkim pod system na N, którego użytkownicy już dawno zapomnieli o szkłach czysto manualnych. I tam sobie najwyraźniej musiały nieźle radzić, skoro Cosina zdecydowała się na ekspansję :-) Tym samym można ostrożnie wnioskować, że odpowiednia grupa ludzi (czyt. klientów) widziała sens w zakupie szkła manualnego do body z AF ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Tymeq napisał/a:
No właśnie w dobie odchodzenia od FA i D-FA na rzecz szkieł pod APS-C powstaje spora luka dla producentów niezależnych, którzy mogliby wykorzystać wiarę sporej ilości ludzi, że FF "musi" się w końcu pojawić. Nie wspominając już o zgodności z analogami.

Ilu jest takich brandzlownikow, ktorzy tylko o FF nawijaja? Albo podpinaja nowe szkla pod stare korpusy na film? Cytowane tu badania, przeprowadzone przez Pentaksa, posrednio wskazuja, ze bardzo niewielu.

Tymeq napisał/a:
Do tego - o ile mnie pamięć nie myli - należy dodać, że pierwotnie manualne Voitki były oferowane przede wszystkim pod system na N, którego użytkownicy już dawno zapomnieli o szkłach czysto manualnych. I tam sobie najwyraźniej musiały nieźle radzić, skoro Cosina zdecydowała się na ekspansję Tym samym można ostrożnie wnioskować, że odpowiednia grupa ludzi (czyt. klientów) widziała sens w zakupie szkła manualnego do body z AF

Taka grupa oczywiscie jest. Tylko czy dla nich powodem zakupu manualnych Voigtlanderow jest pelnoklatkowosc tych szkiel? Watpie. Raczej przyzwyczajenie do stosowania manualnych szkiel systemowych na korpusach cyfrowych, jakis tam snobizm, i pewnie cos jeszcze.

Mysle, ze u nas rynek na tego typu dobra jest mniej chlonny niz na zachodzie czy w Japoni i dlatego nie ma jeszcze dystrybutora.

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Jak patrzę na cropy z FA 35, to chyba jakiś lekko trefny mieli. Na photozone pisali coś, że się trafiają z "decentering effect".

Jarku, mógłbys wyjaśnić co oznacza "decentering effect" :?:

Grzebię trochę po postach w których poruszany jest temat FA35 i ten szczególnie mnie zaciekawił. Obawiam się bowiem, że z moim nowym nabytkiem niestety jest coś nie tak. Objaw dokładnie taki jak opisany w teście - przy krótkich dystansach ostrość wydaje się poprawna, chociaż do pełni szczęścia trzeba przymknąc pół działki, natomiast przy większych odległościach, w okolicach nieskończoności złapanie poprawnej ostrości graniczy z loterią...

Poza tym CA przy 2.0 makabra...dopiero od 2.8 jest dobrze.

Jakby jeszcze witusch i karmazyniello (lub inni posiadacze tego szkła o których nie wiem) dorzucili coś od siebie, byłbym wdzięczny...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Arczibandit, zaraz wstawie na szybko strzelone przy 2.0

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Kiedy będzie Voigtlander 58mm/1.4???

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Arczibandit napisał/a:
Jarku, mógłbys wyjaśnić co oznacza "decentering effect"
Teraz doczytałem, że chodzi o "centering defect". Z tego co pamiętam, to wina nienajdokładniej złożonych soczewek, przez co na niskich przysłonach (dużych dziurach) obiektyw produkował mydełko. To chyba nie miało nic wspólnego z "łapaniem" ostrości.

Mój na f2 jest taki (odległość ok. 10 metrów, crop 1:1, nie wyostrzany poza wołaniem w LR):

[ Dodano: 2008-05-26, 12:57 ]
Na f2 i nieskończoności nic nie mam.

Dzięki za odzew i pomoc. Postaram się niebawem wrzucić jakieś cropy. Obecnie jestem w pracy, więc nie mam możliwości.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Marcinicus napisał/a:
Kiedy będzie Voigtlander 58mm/1.4???

W Polsce pewnie nigdy (nadal brak dystrybutora), a na świecie już jest w sprzedaży od początku roku.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
W Polsce pewnie nigdy (nadal brak dystrybutora), a na świecie już jest w sprzedaży od początku roku.

Ponure wieści...fajne szkło...szkoda, że bez AF...

Wrzucam na szybko kilka print-screenów z PSa (po kliknięciu - wiekszy rozmiar).

Tu w temacie konieczności przymknięcia szkła, celem eliminacji CA i mdłej ostrości (cropy 100% z centrum kadru/WB trochę spaprany) (dorzuciłem ładną panią dla osłody) :

Tu utrudnione warunki - pod światło:

Jeżeli chodzi o ostrzenie w okolicach nieskończoności to muszę poczekać z fotkami do jutra, bo obecnie brak możliwości. Wszystkie zdjęcia które miałem i mógłbym pokazać od razu poszły 'do kosza'.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Marcinicus napisał/a:
Ponure wieści...fajne szkło...szkoda, że bez AF...

z AF będzie Pentax 55mm f/1.4, ale to już inna konstrukcja i efekty mogą też być inne.
Z drugiej strony, w portretowym szkle, AF nie jest jakimś szczególnym priorytetem.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat
Z drugiej strony, w portretowym szkle, AF nie jest jakimś szczególnym priorytetem.

Z trzeciej strony 50-55mm to niespecjalnie portretówka. ;-)

Skocz do: