rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
PTTL - sposób działania - Tumax a inne lampy- POMOCY
Wiem, że podobne tematy przewijały się, ale pilnie potrzebuję rady. Zakupiony niedawno Tumax DPT 386 działa taka z moją kasetką:
1. Przy błyskiach na wprost automatyka działa z grubsza poprawnie
2. Przy odchyleniu palnika w jakąkolwiek stronę - lampa najczęściej niedoświetla. Nie jest to problem braku mocy, bo w trybie manualnym bez trudu mogę naświetlić zdjęcie prawidłowo. Aby naświetlić poprawnie , muszę wprowadzić eksperymentalnie dobraną korekcję błysku.

Chcę reklamować to badziewie, a miły pan w serwisie foto-tip twierdzi, że PTTL tak ma i to normalne- więc potrzebuję argumentów.

I teraz pytanie - czy inne lampy z PTTL też działają w tak idiotyczny sposób? Jakoś nie wydaje mi się, ale nie mam innej lampy, żeby porównać. W epoce TTL to było bez znaczenia, gdzie skierowana była głowica, więc z PTTL chyba nie powinno być gorzej.
To poprostu oszustwo twierdzić, że lampa obsługuje PTTL, jeśli "tylko przy błyskach na wprost" a przy odchyleniu głoicy już nie... To po licho ma ruchomą głowicę? Pomóżcie...

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Przy odchyleniu palnika musisz się liczyć z częściową stratą światła, więc trzeba dodać na +1 lub coś w tym stylu. ( moje zdanie )

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
TomaSzSz napisał/a:
Przy odchyleniu palnika musisz się liczyć z częściową stratą światła, więc trzeba dodać na +1 lub coś w tym stylu. ( moje zdanie )
W manualu chyba. Z tego co czytałem, to systemy używające błysku pomiarowego są nieczułe na zmianę kąta nachylenia lampy.

TomaSzSz napisał/a:

W manualu to oczywiste. Ale od tego chyba automatyka, żeby skorygować tę stratę światła. Tak było z lampami TTL... Może odezwie się ktoś posiadający 540 Pentaxa czy 500/530 Sigmy?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Moja sigma niezależnie od położenia palnika naświetla jednakowo

Dzięki Piotr_luk, o takie zdanie właśnie mi chodziło.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Mój pentax, niezależnie od położenia palnika niedoświetla jednakowo o ok. 1.EV

Jak chcesz reklamować to pisz pismo o niezgodności towaru z umową i odeślij im lampę wraz z tym pismem...
PTTL tak nie ma jak opisałeś, prędzej ten tumax tak ma ;-)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
siwyyy77 napisał/a:
Mój pentax, niezależnie od położenia palnika niedoświetla jednakowo o ok. 1.EV

Jak chcesz reklamować to pisz pismo o niezgodności towaru z umową i odeślij im lampę wraz z tym pismem...
PTTL tak nie ma jak opisałeś, prędzej ten tumax tak ma ;-)

moj tułmanks niedoswietla podobnie, ale za to w pracy na manualu pokazuje pazur :P
ogolnie nie oczekuj za ta kase niewiadomo czego.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
rbucz napisał/a:
Może odezwie się ktoś posiadający 540 Pentaxa czy 500/530 Sigmy?
A Metz to pies? :-P Pokazywałem gdzieś tutaj różnice w naświetleniu przy różnych trybach i ustawieniach głowicy i dla 58AF-1 różnice były w granicach błędu.
Z tego co tutaj wyczytałem to tlko Tumax (i jego klony) źle działają.

No to wysmarowałem piękne pismo i odesłałem lampę "do naprawy". Napiszę co było dalej :-D

Skocz do: