Na to pytanie armar, już odpowiedział. Ja zadam teraz jeszcze inne: czy można to cholerstwo wyłączyć, zachowując przy tym P-TTL?Mathis napisał/a:Forumowicze, inne pytanie, co daje ten zoom?
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
plwk napisał/a:Po co chcesz wyłączać zoom lampy? Przecież on zwiększa jej zasięg i optymalizuje zużycie energii.
Poważnie, to moja sigma jest chyba zepsuta, bo zoom lampy chodzi w każdej pozycji.armar napisał/a:to działa tylko i wyłącznie wówczas, gdy lampa ma palnik ustawiony "na wprost"
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
piotr_luk napisał/a:Poważnie, to moja sigma jest chyba zepsuta, bo zoom lampy chodzi w każdej pozycji.armar napisał/a:to działa tylko i wyłącznie wówczas, gdy lampa ma palnik ustawiony "na wprost"
Cciałbym go nie tyle wyłączyć, co mieć nad nim kontrolę. Na razie uruchamia się on przy każdym włączeniu lampy i jest to bardzo denerwujące. Jest to denerwujące z dwoch powodów: 1 - silnik przy zoomowaniu wydaje przerażliwe dżwięki przy każdym włączeniu aparatu (naprawdę nie pojmuję dlaczego lampa musi za każdym razem od nowa szukać ogniskowej? Cierpię okrutnie, bo raczej nie używam 16 mm, a tę ogniskową lampa upodobała sobie szczególnie i zawsze zaczyna poszukiwania od tego poziomu). 2 - nie lubię jak się coś kręci bez potrzeby, a przy zoomowaniu kręci się niewątpliwie. Moje przepastne doświadczenie życiowe powiada, że jak coś się kręci, to się w końcu ukręci i kręcić się przestanie. Dużo bardziej odpowiadałoby mi zoomowanie ręczne, ale przyznaję, że takie rozwiązanie byłoby zbyt prymitywne jak na nasze czasy i nie zaspokajałoby wysublimowanych gustów mas.plwk napisał/a:Po co chcesz wyłączać zoom lampy? Przecież on zwiększa jej zasięg i optymalizuje zużycie energii.
armar napisał/a:A dlaczego miałby nie chodzić w każdej pozycji?
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Nikon
Ten pisk to raczej dźwięki z przetwornicy (transformator WN). Silniczek wydaje z siebie bardziej "mechaniczne" dźwięki.Mathis napisał/a:1. Czy jest taki pisk po przesunięciu włącznika, ale przed pojawieniem się informacji na wyświetlaczu? Jak się lekko trzęsie lampą to ten pisk/bzyczenie lekko przerywa więc to pewnie ten silniczek sobie nie może poszurać zoomem...
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Nikon
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Zenit 12 XP
K200 D +kit II + grip +Metz 48 AF-1
MC Jupiter-37A MC 3.5/135
Helios-44M 2/58
Canon SX100IS
domwar napisał/a:dobra Panowie
dosyć chwalenia się czyja lampa dobrze działa
poradźcie lepiej co mnie nieszczęsnemu teraz począć ???? :)
pozdrowienia
domwar
fotografia jest git