teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Mathis napisał/a:
Forumowicze, inne pytanie, co daje ten zoom?
Na to pytanie armar, już odpowiedział. Ja zadam teraz jeszcze inne: czy można to cholerstwo wyłączyć, zachowując przy tym P-TTL?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Po co chcesz wyłączać zoom lampy? Przecież on zwiększa jej zasięg i optymalizuje zużycie energii.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
plwk napisał/a:
Po co chcesz wyłączać zoom lampy? Przecież on zwiększa jej zasięg i optymalizuje zużycie energii.

Z zaznaczeniem, że to działa tylko i wyłącznie wówczas, gdy lampa ma palnik ustawiony "na wprost" 8-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
armar napisał/a:
to działa tylko i wyłącznie wówczas, gdy lampa ma palnik ustawiony "na wprost"
Poważnie, to moja sigma jest chyba zepsuta, bo zoom lampy chodzi w każdej pozycji.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
piotr_luk napisał/a:
armar napisał/a:
to działa tylko i wyłącznie wówczas, gdy lampa ma palnik ustawiony "na wprost"
Poważnie, to moja sigma jest chyba zepsuta, bo zoom lampy chodzi w każdej pozycji.

A dlaczego miałby nie chodzić w każdej pozycji? Każesz, to chodzi... :-)
Ja uzupełniłem prawdziwą informację plwk, że zwiększenie zasięgu i optymalizacja zużycia energii jest możliwa tylko i wyłącznie w pozycji palnika "na wprost".
Jeśli chcemy oświetlić kogoś z odbicia od ściany/sufitu, to różnice przy używaniu zooma palnika są tak niewielkie, że pomijalne jeśli chodzi o zasięg.
Mają wpływ przede wszystkim na sposób oświetlenia.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
plwk napisał/a:
Cciałbym go nie tyle wyłączyć, co mieć nad nim kontrolę. Na razie uruchamia się on przy każdym włączeniu lampy i jest to bardzo denerwujące. Jest to denerwujące z dwoch powodów: 1 - silnik przy zoomowaniu wydaje przerażliwe dżwięki przy każdym włączeniu aparatu (naprawdę nie pojmuję dlaczego lampa musi za każdym razem od nowa szukać ogniskowej? Cierpię okrutnie, bo raczej nie używam 16 mm, a tę ogniskową lampa upodobała sobie szczególnie i zawsze zaczyna poszukiwania od tego poziomu). 2 - nie lubię jak się coś kręci bez potrzeby, a przy zoomowaniu kręci się niewątpliwie. Moje przepastne doświadczenie życiowe powiada, że jak coś się kręci, to się w końcu ukręci i kręcić się przestanie. Dużo bardziej odpowiadałoby mi zoomowanie ręczne, ale przyznaję, że takie rozwiązanie byłoby zbyt prymitywne jak na nasze czasy i nie zaspokajałoby wysublimowanych gustów mas.

ob@r  Dołączył: 08 Lip 2007
Troche czytałem o tej przypadłości 540ki i dlatego się nadal waham miedzy nią a Sigmą.

Szperajac natknałem się na podobny wątek gdzie koleś opisał jak naprawił dolegliwość "16 mm".

Ja tego nie testowałem, szczerze mówiąc ja bym sie nie podjął no chyba zebym nie miał szansy naprawy tego w serwisie.

Instrukcja jest w miare dokładna :) tyle ze po ang.

http://forums.dpreview.co...essage=24079426

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
armar napisał/a:
A dlaczego miałby nie chodzić w każdej pozycji?

W Tumaksie 386 zoom chodzi tylko na wprost, przy podniesieniu przełącza się na 50 i w pttl-u nie ma możliwości zmiany. Nie sprawdzałem co się dzieje przy samym obrocie głowicy.

[ Dodano: 2008-06-16, 17:52 ]
Przy obrocie też się przełącza na 50.

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Ok, dzięki za wszystkie informacje, mam jednak możliwość załatwienia mojej lampce serwisu, jednak osoba która ją odbierze (USA) nie ma lustra Pentaxa, więc może sprawdzić lampę bez jej podłączenia do aparatu i tutaj pytanie do osób którym lampa działa w 100% sprawnie:
Chodzi mi o to by takie osoby uruchomiły lampę odłączoną od aparatu i napisały:
1. Czy jest taki pisk po przesunięciu włącznika, ale przed pojawieniem się informacji na wyświetlaczu? Jak się lekko trzęsie lampą to ten pisk/bzyczenie lekko przerywa więc to pewnie ten silniczek sobie nie może poszurać zoomem...
2. Jak po jej włączeniu sprawdzić czy zoom działa? Chyba tak: Włącza na ON, ustawia palnik na wprost bez rozpraszacza i wciska przycisk zoom i wtedy chyba powinno się zmienić ogniskowa na wyświetlaczu? Albo przejść z [A] na [M] lub odwrotnie?

Czy to że lampa wyświetla jak chce [A]zoom lub [M]zoom to też przez tą "blokadę"? Bo nie mogłem znaleźć w instrukcji jak przełączyć z A na M i odwrotnie... Chyba przyciskiem "zoom" ale jak go wciskam to nic się nie dzieje.

Sorki że tak głupio pytam, ale chce mieć pewność że jak ją wyśle to nie dostanę ponownie uszkodzonej :]

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Mathis napisał/a:
1. Czy jest taki pisk po przesunięciu włącznika, ale przed pojawieniem się informacji na wyświetlaczu? Jak się lekko trzęsie lampą to ten pisk/bzyczenie lekko przerywa więc to pewnie ten silniczek sobie nie może poszurać zoomem...
Ten pisk to raczej dźwięki z przetwornicy (transformator WN). Silniczek wydaje z siebie bardziej "mechaniczne" dźwięki. ;-)

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
z tą przetwornica chodzi Ci o ładowanie lampy? Nie, to to jest głośniejsze i dużo niższy ton. :)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Czyli jednak bzyczenie. :-D To by wskazywało na jakiś sliniczek.

odin1983  Dołączył: 01 Wrz 2009
Właśnie co zakupiłem z rynku wtórnego (za 700zł) 540 FGZ - ponoć prawie nie chodzona - i po 5ciu fotkach blokada zooma soczewki. Próbowałem z mocnymi bateriami ale nic nie ruszało tylko to buczenie silniczka. No więc:

Odkręciłem dwie śrubki z dolnej części palnika

Podważyłem śrubokrętem gumy znajdujące się z obu stron palnika (lekko trzymał klej)

Po czym odkręciłem z obu stron widoczne śrubki. Po tej operacji ukazało mi się wnętrze lampy a wyglądało ono tak:

I tu mi mina zrzedła gdy zobaczyłem jakość ruchomych elementów. Była ona adekwatna do napisu na obudowie mojej lampy MADE IN CHINA. Problem tkwi w obu prowadnicach, które mają duże luzy i nie są cały czas względem siebie równoległe. Tak samo elementy soczewki poruszające się po tych prowadnicach nie są dobrze dopasowane co w parze z niesymetrycznym umiejscowieniem śruby pociągowej powoduje, że soczewka lubi się zablokować przy 16mm zoomie (jedna strona soczewki porusza się w głąb lampy, druga strona początkowo zostaje w miejscu przez co soczewka ustawia się pod pewnym kątem i się blokuje).

Na końcówkach prowadnic widziałem ślady smaru, jednakże na roboczej części nic już nie było. Posmarowałem więc smarem całe prowadnice, ręcznie "przeszedłem" soczewką parę razy cały zakres zooma i efekt taki:

http://www.youtube.com/watch?v=JSdGH4gEpJQ

Widać na tym filmiku jak "stabilnie" rusza się soczewka po prowadnicach w początkowej fazie ruchu.

UWAGA!!! Przed rozkręceniem upewnijcie się, że wyładowaliście (np. przyciskiem TEST) kondensatory lampy i wyciągnijcie z niej baterie. Ja początkowo o tym zapomniałem i mnie trochę popieściło w paluszek :)

pannonia  Dołączył: 20 Lis 2008

Wygląda to jakby lewa tuleja miała za duży luz, jesli bedzie się dalej zacinać można spróbować zrobić (znaleźć) rurkę z np. brązu (tyle że cienkoscienną np z anteny teleskopowej coś dobrać) o średnicy wewnetrznej takiej jak oś prowadzca Rozwiercić oryginalny otwór i wkleić rurkę. Dość precyzyjna robota ale myśle że do zrobienia.

Może to patent na problemy z waszymi lampami :roll:

mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
Dobra robota odin1983 :-B
Z pewnością przydadzą się takie informacje i zdjęcia wielu osobom.

george  Dołączył: 05 Lut 2010
domwar napisał/a:
dobra Panowie
dosyć chwalenia się czyja lampa dobrze działa :->

poradźcie lepiej co mnie nieszczęsnemu teraz począć ???? :)

pozdrowienia
domwar

Ja mam 540kę z USA i jest z nią wszytsko ok póki co, a już mam ją prawie 2 lata.

slud  Dołączył: 29 Wrz 2007
Wydaje mi się że problemem mogą być nie tyle luzy na prowadnicach ale luz między śrubą pociągową a napędzającą,przynajmniej u mnie tak jest po rozebraniu i zastanawiam się co począć,może ktoś sobie juz z tym poradził,Śruby slizgaja sie po sobie bo jest z duzo luzu miedzu nimi ,po lekkim dociśnieciu palcem jest przeniesienie napędu.

[ Dodano: 2010-05-24, 16:44 ]
pod silniczkiem z którego wychodzi śruba napędzająca jest maly klin,wystarczy go lekko wsunąć żeby sruba przenosiła napęd,jest troche zabawy ale laik może sobie spokojnie poradzić z zestawem wkrętaków zegarmistrzowskich za 6 zł.Zaraz skladam maszyne i sprawdzam całość 8-)

[ Dodano: 2010-05-24, 16:45 ]
oczywiście trzeba poluzowac wcześniej śrubki mocujące silniczek

[ Dodano: 2010-05-24, 18:09 ]
:mrgreen: dziala jak należy

Gregor  Dołączył: 28 Gru 2006
miałem podobny przypadek z 540 kupioną na allegro okazyjnie (niby z lekko przypaloną przednią szybką od zakładanego filtra) a tu zonk. Zoom buczy i się nie przesuwa, na 16mm dymi się z przodu (palnik za daleko wyjechał do przodu). No więc nie pozostało nic innego jak śrubokręcik i delikatnie ją rozpier..... kręcić :-) .Dwa browary i chwila strachu - lampa chodzi do dziś jak malinka, nic się nie zacina nic nie dymi. Kupiłem ją za 700 zł, gdybym kupił nówkę to bym się wkurzył. Odnośnie sprowadzania sprzętu zza wielkiej wody to uważam, że nie jest to dobry pomysł - oszczędność śladowa a brak jakiejkolwiek gwarancji (tu na miejscu) może być stresująca. Ja na szczęście mogę kupić sprzęt na firmę, odliczam 22% VAT i jeszcze oszczędzam 19% na dochodowym, mam f-re i polską gwarancję. Sprzęt realnie mnie wychodzi 41% taniej niż cena brutto dla klienta indywidualnego.

Skocz do: