opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
wybór lampy
Klamka zapadła, i zdecydowałem się na zakup porządnej lampy błyskowej.

Mam tylko problem z prawidłowym doborem odpowiedniego dla mnie sprzętu :)

Lampa będzię używana w 90% w czysto amatorski sposób - czyli normalne zdjęcia, żadne studio, może od czasu do czasu w ramach przysługi przestrzelałbym w rodzince znajomym chrzest/ślub (więc powinna nadawać się do ciemnych wysokich pomieszczeń :) )

w pierwszym przypływie ekscytacji, miałem zamiar zamówić z jueseja pentaxa AF 540 FGZ (z transportem bez cła wyszło by ok 750zł). odstrasza mnie jednak ew koszty związane z serwisowaniem tego w Apollo (50 euro za wysyłkę do niemiec).

Zaczynam się więc skłaniać w kierunku Metza 48 - cena porównywalna (700zł), wiadomo że mniejsze możliwości, ale tak sobie myślę, że może większych mi nie potrzeba ?

Przekonajcie mnie, że ten Metzik mi wystarczy, albo zarzućcie argumentami które mnie zmuszą do wyłożenia dodatkowych 400zł i zakupu najmocniejszego Metza bądź Pentaxa :)

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Posiadam AF360FGZ, zero problemów.

Korzystam z niej w ponad "rodzinnych" warunkach- w reportażach. Spisuje się świetnie...

360 to raczej chyba nie, bo ona to chyba tylko w pionie jest regulowalna? czyli przy pionowych zdjęciach to od sufitu raczej nie odbiję :|

540- znajomemu znajomego padła głowica (od regulacji w poziomie). Nie polecam.

i dlatego właśnie z takich powodów mam mieszane uczucia jeżeli chodzi o kupowanie tej lampy z zagranicy :-?

A w kraju to zapłacisz...

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
540fgz jest mocniejszy od metza 48, co ma znaczenie jeśli chodzi o wysokie pomieszczenia (kościoły, sale balowe).

Wspomniany metz nie ma też swojej automatyki, co oznacza, że ze szkłami bez pozycji A na pierścieniu przysłon będzie strzelał pełną mocą - lampka ta ma oczywiście tryb manualny, ale efekt prawdopodobnie będzie taki, że po każdym zdjęciu ludzie łapac się bedą za oczy - chyba, że uda Ci się ten tryb opanowac...

Po co zakładac, że lampa się zepsuje? Gdybym mógł sprowadzic lampę z USA, brałbym 540fgz.

Kosior, ach zapomniałem napisać że nie zamierzam używać jej z obiektywami manualnymi, na razie mam tylko to co w podpisie, w planach też raczej obiektywy "nowsze"

nie wiem tylko jak traktować obiektyw kitowy, który nie posiada pierścienia przysłon? ;-) ale zakładam że tak jakby miał pozycję A?

opiszon napisał/a:
nie wiem tylko jak traktować obiektyw kitowy, który nie posiada pierścienia przysłon? ale zakładam że tak jakby miał pozycję A?

Dobrze zakładasz. Wszystkie szkła od serii SMC-A w góre mają pozycję A na pierscieniu, a jeśli któres z tych szkieł nie mają pierscienia, to tak jakby było A :)

czyli brak własnej automatyki będzie problemem tylko w przypaku szkieł M42, kundelków na PK i Pentaxów z bagnetem KM ?

Messer  Dołączył: 15 Sty 2008
Cytat
540- znajomemu znajomego padła głowica (od regulacji w poziomie). Nie polecam.

Nie można z takiego faktu uogólniać. Mam 540-stkę, macham głowicą w zasadzie na okrągło (prawie nie robię zdjęć błyskając lampą na wprost) - i nic się złego nie dzieje.

Z lampami jak ze każdym innym sprzętem - większość działa dobrze, choć czasami trafiają się buble.

A co do głównego tematu - opiszon pamiętaj, że dobrze, jakby wybrana przez Ciebie lampa miała głowicę kręconą w górę i na boki i można ją było wyzwalać zdalnie. Jak tego nie będzie to prędzej czy później zaczniesz żałować zakupu :!:

opiszon napisał/a:
czyli brak własnej automatyki będzie problemem tylko w przypaku szkieł M42, kundelków na PK i Pentaxów z bagnetem KM ?

Tak. Generalnie jak słoik ma autofocusa to lampa działa w pttlu - mowiłes, że w planach masz tylko nowsze szkła, wiec nie masz się czego bac.

360-tka ma wyzwalanie zdalne, prawda? (wybaczcie, ale nie korzystam)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
luhso, ma, fotocele i wirlessa.

hmm, a ten metz 48 ma hss? bo jakoś nie mogę się doczytać ...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ma

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006

Kiedyś, gdzieś słyszałem o wyzwalaniu lampy błyskiem innej lampy. Mit?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lampy z fotocelą, np. Tumax 386 :evilsmile:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
luhso, swoją lampkę możesz wyzwolić używając wbudowanej.

opiszon, stojąc przed podobnym wyborem zdecydowałem się na Sigmę 530 DG Super.

Skocz do: