Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
I czy będą pasować do klasera.
albo albumu foto. Nie, powaznie - wsadzisz do albumu wydruki najbardziej udanych fotek , a obok bedzie sobie wetknieta karta z "negatywami" i reszta fotek.

jarekch11  Dołączył: 22 Lut 2007
reasumując ponownie i wracając do tematu, przejrzałem to i owo i w tej chwili prędkość zapisu niektórych SDHC jest taka sama jak SD, w niektórych przypadkach cena 1 GB przy tej samej prędkości zapisu i odczytu jet nawet tańsza, tak więc dla każdego coś miłego, dziękuję za pomoc w rozwikłaniu dylematu

[ Dodano: 2007-03-18, 23:43 ]
1. SANDISK SD EXTREMEIII 2GB - 130 zł
2. LEXAR PROFESSIONAL x133 2GB + COREL Paint Shop Pro 9 - 180 zł
Czy warto dopłacać te 50 zł różnicy za tego COREL-a i za markę LEXAR, zna ktoś ten program, czy to nie jakaś stara wersja?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
PSP9 to chyba przedostatnia wersja, PSPX (czyli dyszka ;) ) wyszła niedawno. Od wersji ósmej ten programik IMHO dorównuje PS-owi w 99%.

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
Karta sdhc - czy warto?
Witam kolegów :)
Od pewnego czasu śledzę to forum no i dzisiaj postanowiłem się zapisać. Zapisuję się ponieważ właśnie zapadła decyzja co do zakupu nowego aparatu ;) Mój wybór padł na K100D. Dlaczego?
- Wsteczna kompatybilnośc z obiektywami;
- świetny wygląd;
- parametry w sam raz dla mnie;
- zasilanie "paluszkami"

I teraz mam pytanie - czy warto do tego aparaciku kupić kartę SDHC 4GB? Czy to marnowanie kasy? CHodzi mi o to SDHC, nie pojemność :)

Pomożecie? :))

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Nie wiem czy warto tzn nie wiem jak współczynnik jakość/cena. Uzywam zwykłej 2GB Goodram i jestem zadowolony choć następną karte na 100% kupię x100 lub wyżej. Im szybsza karta tym lepiej, ale nalezy pamiętać, że aparat ma pewne limity transferu i może nie wykorzystać pełnych możliwości niektórych bardzo szybkich kart.
Pamiętaj że aby uzywać z K100D kart SDHC musisz zaktualizowac soft aparatu.
Do pobrania tutaj: http://www.digital.pentax.../20060808e.html

pozdrawiam

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
awakqwq napisał/a:
Im szybsza karta tym lepiej, ale nalezy pamiętać, że aparat ma pewne limity transferu i może nie wykorzystać pełnych możliwości niektórych bardzo szybkich kart.

No ale skoro sam producent podaje że obsługuje te karty, to chyba lepiej zastosować własnie taką?
awakqwq napisał/a:

Pamiętaj że aby uzywać z K100D kart SDHC musisz zaktualizowac soft aparatu.

O, dziękuję za podpowiedź :)
Ale... chcesz mi powiedzieć, że aparat z fabrycznym firmware nie obsługuje SDHC??

Pozdrawiam

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Bronek napisał/a:
CD-RW moze, ale mam watpliwosci czy moze zastapic DVD+-R . Mnie taka jedna plytka DVD wystarcza do zarchiwizowania jednego do trzech miesiecy RAWow i JPEGow w niskiej rozdzielczosci. Wystarczy. Chociaz oczywiscie, gdy pojawi się nosnik o lepszym stosunku cena za MB oraz objetosc na MB oraz odpowiednio duzej trwalosci, to moze zmienie zdanie.

Ja niestety na tanich DVD-R - DVD+R mocno się przejechałem (na paru drogich też!) Płytki zapisane z rozsądną prędkością, nie dopchane na max danymi, przechowywane w kopertach, złożone w zamkniętym pudełku, z dala od promieni słonecznych... I co? i po 2 latach 20% płyt sprawiło problemy z odczytem - straciłem ładnych kilkaset zdjęć.

Okazuje się, że większą szansę na przeżycie mają zdjęcia przechowywane na drugim dysku w komputerze. Dodatkowo jeden dysk wyciągnąłem, włożyłem do aluminiowej kieszeni i mam 80GB kieszonkę do przenoszenia danych, gdzie też trzymam kopię banku zdjęć.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Slawek_S - Pierwsze serie produkcyjne aparatu były wypuszczane przez producenta ze starą wersją firmware nie obsługującą SDHC. W pewnym momencie Pentax opracowył nowy firmware obsługujący ten standard i zaczął wypuszczać aparaty z nowym firmware. Aby użytkownicy którzy zakupili wcześniej aparaty ze starym firmware nie byli pokrzywdzeni - producent opublikował firmware na swojej stronie internetowej aby każdy dla kogo te nowe możliwości będą przydatne mógł sobie samodzielnie wykonać upgrade.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Grendel napisał/a:
Ja niestety na tanich DVD-R - DVD+R mocno się przejechałem
Każde archiwum wykonuję w dwóch kopiach, przy czym co najmniej jedna jest na nośniku MAM-E z podkładem ze złota. Niestety, fabryka we Włoszech zbankrutowała :-( a amerykańska MAM-A nie sprzedaje do Europy (jeszcze?). Teraz jadę na starym zapasie i nowych Tayo Yuden.

pro_mode  Dołączył: 27 Kwi 2007
Dziwna ta dyskusja - jednorazowe karty sd? naprawde w to wierzycie? skoro mozna zapisac raz.. to pewnie i drugi i trzeci.. w jedno razowki raczej nie jestem sklony uwierzyc.

To dosc extrawagancki pomysl (a napewno leko kontrowersyjny) ale co powiecie na trzymanie kopii na np. gmail - serwisy tego typu

raz ze sa za darmo,
dwa ze sa raczej bez awaryjne,
trzy ze maja bardzo dobra wyszukiwarke,
cztery mozliwosc nadawania gwiazdek/waznosci konkretnym wiadomoscia,
i wreszczie cztery generuja od razu miniaturki do podgladu zalacznikow
pozatym sa na syzbkich lanczach
i sa dostepne z kazdego miejsca na ziemi

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Ja do kwestii archiwizacji w końcu podszedłem bardzo brutalnie...
W związku z brakiem dostępu do sieci w domu przez tydzień, mogłem się skupić na przeglądaniu zdjęć i...

1. Wszystkie rawy przekonwertowałem do dng (i taką teraz przyjąłem strategię)
2. Ułożyłem je latami i zarchiwizowałem na dvd-r (i do pudełka z dala od UV :)
3. Stare jpegi są pukładane tematycznie
4. nowe jpegi lecą datami ale w razie potrzeby przenoszone są do katalogów tematycznych.

Przeprowadziłem naprawdę ostrą selekcję zdjęć bez sentymentów...Żona trochę lamentowała że niektóre foty wyrzucam, ale nie ugiąłem się ;) Zresztą... Żonka obserwuje u mnie tendencję zwyżkową jeśli chodzi o portretowanie dziecka, więc nie awanturuje się za bardzo w nadziei na jeszcze lepsze foty :evilsmile:

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Troche odgrzewam temat.
Dzisiaj zamowilem SanDisk Extreme III SDHC + MicroMate - 4GB
Bede mial ja jutro i pobawie sie i porownam czy jest jakas roznica w szybkosci zapisu/odczytu do SanDisk Extreme III SD 2GB.
Jedynie co mnie wq...a to to ze prawie wszystkie karty SDHC dostajesz z 'gratis' czytnikiem. Jak juz mam jeden to po diabla mi nastepny. W niedalekiej przyszlosci chce tez kupic PQI SDHC Class 6 - 8GB ,podobno sa wystarczajace w predkosci zapisu/odczytu wiec zaryzykuje. Nie chce brac wiecej jak 8GB na karcie bo za duze ryzuko utraty duzej ilosci danych.

Jesli ktos ma inne zdanie o ww. kartach to prosze o opinie.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
ja mam 2 karty + fotobank , więcej nie potrzebuje :)
a tak za dużo kart bym miał i można zgubić ;)

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Griffin przemyśl to PQI. Miałem ich kartę 4 Gb, ale jeszcze nie SDHC, i padła. Sprzedawca wymienił i znowu padła. Dopłaciłem do Goodrama i śmiga do dzisiaj. Niedawno kupiłem Goodrama 16 Gb i śmiga aż miło. Różnica w cenie niewielka a uczucie gdy pstrykasz coś ważnego i nagle aparat wyświetla komunikat o błędzie zapisu jest fatalne.

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Ja również polecam Goodram. Mam 4x4GB SDHC 4 class i do tgo 2x1GB SD High Speed. Zero problemów.

Szprychu  Dołączył: 03 Mar 2008
O to mam nadzieję, że mogę tu zapytać :)
Co sądzicie o Lexar Pro 4gb? Mam okazje kupić za dość śmieszne pieniądze z gwarką.
Opłaca się? Może ktoś miał/ma lub słyszał i jest w stanie wypowiedzieć się jak sprawują ;)
Pozdrawiam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Szprychu napisał/a:
Mam okazje kupić za dość śmieszne pieniądze z gwarką.

Czy to zdrobnienie od gwara ;-)

plwk napisał/a:
Szprychu napisał/a:
Mam okazje kupić za dość śmieszne pieniądze z gwarką.

Czy to zdrobnienie od gwara ;-)

Gwarancji ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W moim polskim tak się nie zdrabnia ;-)

;)
Ja się z tym słowem spotykam kilkanaście razy dziennie, więc zdrabniamy tak sobie ;).
Poprawiam się i na forum piszę pełnym słownictwem ;)

Skocz do: