JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Bo mnie zmyliłeś - faktycznie miało być dla wahającego się DJ_Direct
Styrany jestem po pracy i jeszcze wk.. zdenerwowany bo zamówiłem szkło w jakimś e-sklepie i mi odpisali że maja problemy z moja kartą, a tak w ogóle to bym się gonił bo tego szkła nie maja i nie widzą na nie perspektyw.

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
glowe popiolem posypalem, choc nie wiem po co.Not guilty :-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
JackDeJack napisał/a:
wachającego
h

ojj...w powietrzu wisi odor smierci :-)

Ale on jest taki właśnie niezdecydowany przez ceha :-P
Idę spać - papatki.

[ Dodano: 2008-08-07, 23:48 ]
Akai - nie siej defetyzmu, może obędzie się bez rozlewu krwi :-P

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
tak, podpatrzylem w podane linki, ale w dalszym ciagu problem mam nierozwiazany. A to miedzy innymi z uwagi na to co przeczytalem tu -> http://www.pentaxforums.c...us-scree-3.html i zdjecia zalaczone na dole jakos nie bardzo mnie ucieszyly, ze po przymknieciu do F8 i wiecej - nic nie widac .... No i te problemy z pomiarem swiatla...
Tez tak macie w swoich K10 ??

rzecz w tym ,ze ostrzysz raczej na otwartym szkle, potem dopiero przymykasz, masz mniejsze GO,czyli dokladniej zlapiesz to co chcesz.Bledy w pomiarze bywaja nawet z oryginalna matowka, wiec i tak musisz sie nauczyc je korygowac.Moje k10 na firmowej regularnie przepalalo, na chinczyku, ktory siedzi teraz juz mniej ale -0.3 lub -0.7 to raczej norma Jak bedzie z Katz Eye? zobaczymy.Ostrzenie na klinie przy szkle przymknietym do f8 to juz duuuza sztuka, chyba ze bedziesz umial perfekcyjnie ustawic oko.

tak, tylko ostrzenie na otwartym, pozniej przymykanie, ewentualna korekcja to tak mozna dzialac jak obiekt jest cierpliwy i sie nie rusza. Natomiast w przypadku ruchomych obiektow, reporterki na to nie ma czasu :( AF, przyslona na stale, AV i lecisz i jesli w takich warunkach aparat przeklamuje pomiar swiatla to kibel do n-tej potegi :( bez wzgledu na to czy kosztuje 16$ czy 80$ czy 200$... Choc im drozszy tym wieksza kapa :/ bo to boli

wlasnie zdalem sobie sprawe jaka glupote napisalem :D hahahaha, sam z siebie sie tu polewam. szkoda gadac, jaki czlowiek nie myslacy czasem. Przeciez przyslona sie zamyka dopiero w momencie spustu migawki. Of course mozna w manualu tak ustawic zeby sie zamykala recznie i zeby bylo ciemno, ale po kiego grzyba.... No tak, sprawa juz dla mnie jasna. Ot po prostu takie wprost odczytanie tych zdjec na zacytowanym tu forum, wprowadzilo mnie w takie myslenie - ze jak to - tak to bede widzial?? Nie pomyslalem nad samym mechanizmem, tylko slepo zaufalem zdjeciom, ze to tak jest. Heh... Przepraszam. posmieje sie jeszcze z siebie troche LOL

DJ_Direct napisał/a:
ze po przymknieciu do F8 i wiecej - nic nie widac .... No i te problemy z pomiarem swiatla...
Tez tak macie w swoich K10 ??

W moim Tamku na f4 jeszcze się da ostrzyc więc nie jest tak źle - poza tym klin i raster pomagają w potwierdzeniu ostrości (wzrokowo). No i te 8 to będziesz miał z manualnym szkłem bez A jak przymkniesz, lub z bardzo ciemnym tele.
Problemy z pomiarem światła miałem w K100DS i z oryginalna matówką - podobnie jak Akai - przy wywoływaniu RAW te -0,7EV mnie nie dziwi.

Co do tych fotek z twojego linka to zwróć uwagę że od 4 do 11 mikroraster jest wyraźnie jaśniejszy, w sytuacji gdy na matówce już niewiele widać. A i obraz w matówce przy f16 u mnie, wygląda jak przykład na f8 z twojego linka .

U mnie dla f11 jeszcze spoko można złapać ostrość, przy 16 już trudno ale też mikroraster jest czytelniejszy niż reszta matówki

Ooooo.I na mnie nie nakrzyczal :-)
Zuch ! :-)

juz przestalem sie smiac z siebie ;)
W kazdym razie czytam i czytam - i jedyne pytanie jakie sie pojawia to - Haoda czy Katz Eye ?? Kto z forumowiczow to ma u siebie??
Nie wiem na ktora sie zdecydowac.

Cechu  Dołączył: 21 Sie 2008
Hmmm..
Ojjj przydałą by mi się taka matówka.. Będę śledził wątek bo nie mam pojęcia gdzie i co najlepiej kupić... Nie ma tego gdzieś w polsce?

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
ja mam matowke Katz Eye i jest malina. Super jasna, komfortowe ostrzenie a z wizjerem powiekszajacym to czysty wypas. Tylko cena matowki oscyluje okolo 100$ + dostawa. Ale IMHO warto.

w drodze do mnie Haoda 3ej generacji ktorej na stronie jeszcze nie ma. Pan Haoda dal mi bonusa w postaci gratisowego upgrade'u do wersji 3ej, ktora jest jeszcze jasniejsza od poprzednich wersji i liczy na pozytywny test i opinie wsrod polskich uzytkownikow Pentaxa. Przyjdzie, to przetestuje i jak komus bedzie pasowalo, to sie zrobi hurtowe zamowienie :) O efektach poinformuje moze w osobnym watku

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
asklop napisał/a:
ja mam matowke Katz Eye i jest malina

A możesz przybliżyć co to znaczy, że matówka jest "Katz Eye"? Chodzi o jakiś model, typ, czy firmę? I czym różni się od takiej zwykłej, która sprzedawana była na forum, czyli klin z rastrem?

[ Dodano: 2008-09-04, 00:55 ]
Je też jestem w trakcie myślenia o matówce. Co prawda nie mam w tej chwili pieniędzy, ale jeśli byłaby to jakaś w miarę przyswajalna przeze mnie kwota, to może dałoby się coś wyskrobać i można by zamówić kilka sztuk, a wtedy przesyłka wyszłaby znacznie taniej :)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Lord napisał/a:
A możesz przybliżyć co to znaczy, że matówka jest "Katz Eye"? Chodzi o jakiś model, typ, czy firmę?

http://www.katzeyeoptics.com/

Dziękuję Jarku za linka. Zainteresowała mnie matówka:
The Katz Eye™ Pentax *istD, K10D & K100D AF Brackets

Tu można dobrać różne opcje do tej matówki.

Ale cena $200 będzie mnie straszyła w snach, więc niestety aż tyle za matówkę nie mogę dać.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Lord napisał/a:
Ale cena $200 będzie mnie straszyła w snach, więc niestety aż tyle za matówkę nie mogę dać.
Jak już kiedys pisałem - za połowę tej kwoty jest wersja podstawowa (bez żadnych dodatków, tylko z mikrorastrem i klinem) - którą mam i sobie bardzo chwalę.

Jarek Dabrowski napisał/a:
za połowę tej kwoty jest wersja podstawowa

Wiem, wiem, ale fajnie byłoby mieć taki sam celowniczek jak na oryginalnej matówce i to coś, co zwie się "OptiBrite".
Chociaż pewnie ten "Pentax AF Area Brackets" to zbędny bajer i do niczego tak na prawdę nie przyda się, prawda? :)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Lord napisał/a:
Chociaż pewnie ten "Pentax AF Area Brackets" to zbędny bajer i do niczego tak na prawdę nie przyda się, prawda? :)

Podświetlenie aktywnego pola AF na maŧówe będzie działać i bez tego. Osobiście lubię ramkę pól AF na oryginalnej maŧówce - namiastka linii pomocniczych, no i łatwiej sobie wyobrazić siatkę pól światłomierza.

Za to na stronie masz spory wybór prawdziwych linii pomocniczych i tylko 5$ więcej niż wersja z ramką AF.

Skocz do: