pawelek-79 napisał/a:Piszesz, że mniejsza precyzja może wynikać z innych parametrów odbijania światła od matrycy niż błony. Nie sądzę. Przecież można to skalibrować fabrycznie i na pewno zostało to zrobione.
pawelek-79 napisał/a:A jak z doborem mocy przy używaniu błysku odbitego?
pawelek-79 napisał/a:I co zauważyłem? Oczywiście jeden błysk. Nie chodzi o to, że jeden. Chodzi o to, że jakoś tak przyjemniej się pstrykało, kiedy lampa nie robi przedbłysku, a i ryzyko sfotografowania przymkniętych oczu jest mniejsze.
klimecki_ napisał/a:- DS + sigma ef 500 dg st [czyli TTL] = wiem co dostane (tzn nie bedzie przepalen, bedzie dostwietlone tak jak chce, wystarczy mi np korekta ekspozycji jesli zajdzie taka potrzeba),
- k10d+ 360fgz [czyli P-TTL] = tu zaczyna sie problem bo po prostu dla mnie bywa to zupelnie nieprzewidywalne
Canin napisał/a:Jeśli piszesz że PTTL który mierzy wielopolowym czujnikiem z uwzględnieniem światła zastanego daje większe przepalenia niż TTL z jednopolowym czujnikiem który nie uwzględnia światła zastanego - to jest to dla mnie mało wiarygodne.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Canin napisał/a:ale moje odczucia są zupełnie przeciwne - i odczucia mają jakieś uzasadnienie technologiczne. Jeśli piszesz że PTTL który mierzy wielopolowym czujnikiem z uwzględnieniem światła zastanego daje większe przepalenia niż TTL z jednopolowym czujnikiem który nie uwzględnia światła zastanego - to jest to dla mnie mało wiarygodne.
Canin napisał/a:PS. A w ogóle to chyba sigma ef 500 dg st jest PTTLowa tylko nie ma HSSa
Canin napisał/a:PS2. TTLa w DSie możesz łatwo wymusić na PTTLowej lampie przez przypiecie obiektywu nie-A
Canin napisał/a:Za dużo TTLem nie robiłem bo nie mogłem nad nim zapanować