michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Przecież do tego służy przednie kółko. Tyle że trzeba wcisnąć stosowny guziczek na tylnej ściance zanim się nim pokręci.

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
krzychun, spokojnie i Mkę podepniesz. Kwestia trochę potrenować i się przełamać. Na początku ciężko jest z manualem, szczególnie jak miałeś automatyczne szkło z cyfrą. Więcej wiary i focenia. Po pewnym czasie takie drobiazgi już są nieistotne. Powodzenia :)

krzychun  Dołączył: 21 Sie 2008
michal5150 napisał/a:
Przecież do tego służy przednie kółko. Tyle że trzeba wcisnąć stosowny guziczek na tylnej ściance zanim się nim pokręci.

Jasne. I jeszcze splunąć przez ramie ;) Guziczek tu... guziczek tam...

[ Dodano: 2008-08-22, 23:47 ]
water-drinker napisał/a:
krzychun, spokojnie i Mkę podepniesz. Kwestia trochę potrenować i się przełamać. Na początku ciężko jest z manualem, szczególnie jak miałeś automatyczne szkło z cyfrą. Więcej wiary i focenia. Po pewnym czasie takie drobiazgi już są nieistotne. Powodzenia :)

No już trochę sie bawię z M, ale póki co nie teges.

Ja nigdy AF, tym bardziej cyfry nie używałem (edit: MZ-5n plus jakieś 2 stale mailem krotki czas... i tak podpinałem pod niego M i A) . Jedyna cyfrą był skaner bębnowy.

Widzicie. Mi to musi sprawiać frajdę, a lubię rzeczy proste. Myśle o tej cyfrze praktycznie tylko ze względu na dzieciaka - "ma mieć dużo zdjęć i koniec" - rzecze moja lepsza polowa :) I tu się boję, że ja nie zdarzę korpusu obsłużyć (o ostrzenie sie nie martwię) bo guzik tu...

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
plwk napisał/a:
Tylko z K10D najczęściej występują problemy z prawidłowym pomiarem ekspozycji dla szkieł manualnych.

Patrzylem u siebie na K10 i K20 wg mnie problem ten sam ;)
Ale, im jasniej tym mniej go widac ;)
Generalnie przy pewnej uwadze , wg mnie do ominiecia ;)

A moze mi ktos w dwóch zdaniach wyjasnic o co chodzi z ff/fb?

ff - front focus, ostrzy przed celem, drugie back focus - ostrzy za celem.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
krzychun napisał/a:
A moze mi ktos w dwóch zdaniach wyjasnic o co chodzi z ff/fb?

water-drinker napisał/a:

OT- Ale to było tylko jedno zdanie, a miało być w dwóch :mrgreen:

Przepraszam. Postaram się poprawić :) Nawiasem mówiąc ze skrótu FB wynikałoby focus back, czyżby nowa era Jedi?

water-drinker napisał/a:

Ok, ale z czego to wynika, co powoduje złe ostrzenie (szklo/korus?), czy to jest do samodzielnej naprawy czy tez serwis itd.?
Duzo jest jeszcze takich niespodzianek w erze cyfrowej Pentaxa? Coraz gorzej to wyglada. Im wiecej czytam, tym gorzej.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
krzychun napisał/a:
Duzo jest jeszcze takich niespodzianek w erze cyfrowej Pentaxa? Coraz gorzej to wyglada. Im wiecej czytam, tym gorzej.
Ta przypadłość występuje we wszystkich systemach (oprócz Olympusa 4/3 ale tam jest tyle obiektywów, że trudno nawet "wejść w system" :-P )

Eldred napisał/a:
krzychun napisał/a:
Ta przypadłość występuje we wszystkich systemach (oprócz Olympusa 4/3 ale tam jest tyle obiektywów, że trudno nawet "wejść w system" :-P )

Do P-cyfr. z AF dużo więcej dobrych nie ma.

Nie no co ty Eldred, ceny są jak znalazł, dla kolekcjonerów :P

krzychun, bez paniki. Za rok będziesz sam pisał "Jednak AF FF CBA" :D Tłumacząc na polski w wersji uproszczonej. Sprzęt precyzyjny może miejscami być źle ustawiony. Wiadomo, do tego dorzuca się ładny skrót i groźnie brzmi. Nie przejmuj się. Każdym aparatem da się robić zdjęcia. Jednym gorzej, drugim łatwiej. Czasem są jakieś problemy wynikające z tego, że obsługuje się jednak każdy korpus inaczej. Tutaj przycisk jest a nie tam etc. Porób parę zdjęć, teraz może to być trudne, za setkę ze starych problemów będziesz się już tylko śmiał.

Pozdr

water-drinker napisał/a:
Nie no co ty Eldred, ceny są jak znalazł, dla kolekcjonerów :P

krzychun, bez paniki. Za rok będziesz sam pisał "Jednak AF FF CBA" :D Tłumacząc na polski w wersji uproszczonej. Sprzęt precyzyjny może miejscami być źle ustawiony. Wiadomo, do tego dorzuca się ładny skrót i groźnie brzmi. Nie przejmuj się. Każdym aparatem da się robić zdjęcia. Jednym gorzej, drugim łatwiej. Czasem są jakieś problemy wynikające z tego, że obsługuje się jednak każdy korpus inaczej. Tutaj przycisk jest a nie tam etc. Porób parę zdjęć, teraz może to być trudne, za setkę ze starych problemów będziesz się już tylko śmiał.

Pozdr

Jasne, ale jak to może być, że kupujesz sprzęt sprawny a tu jakies FF i CBA? W takim razie on sprawny nie jest. Przecież AF praktycznie odbiera Ci możliwość ostrzenia, wiec nieodpuszczalne jest, ażeby robił to nieprecyzyjnie.
Zaraz sie okaże, że tolerancja czasu otwarcia migawki to 30% dla 1/2000 i to też nie dyskwalifikuje sprzętu, gdyż producent tak założył.

Co do zdania "Sprzęt precyzyjny może miejscami być źle ustawiony." to się absolutnie nie zgodzę. Jaki by nie był, to jeżeli jest w pleni sprawny to musi działać perfekcyjnie. W szczególności to dotyczy sprzętu precyzyjnego.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, ażeby w LX, superA,czy też F1 Canona światłomierz przewalał pomiar o 1EV. dl pozytywu to już koniec, a mało który negatyw to skompensuje. A w cyfrowych (nie tylko P) to pewnie standard. Do tego brak ostrości, bo AF robi FF i co? I koniec.

Z tym CBA to był żart, nie ma czegoś takiego w fotografii, przynajmniej nie znam. Aparaty fotograficzne miały różne przypadłości. W starych analogach ze światłomierzemem selenowym po pewnym czasie były złe pomiary o ile mnie pamięć nie zawodzi, więc nie możemy od razu robić dramatu.

Automatyczne ostrzenie (AF) to tylko technologia. Pamiętaj, że jak wprowadzono początkowo światłomierze to mówiono, że to zbędny bajer i wprawne oko lepiej oceni. Nie powiem, Smena 8M z rysunkami odnośnie warunków oświetleniowych sprawdziła się doskonale! Zdjęcia dobrze naświetlone, tylko wtedy kadrowanie miałem bardzo kiepskie.. Od strony technicznej wyszły mi wszystkie zdjęcia, chociaż aparat chyba ze starości zaciął się dwa razy. Odnośnie zaś światłomierza, kiedy wiadome jest jak działa, nie ma z nim już problemów. Zacytuje w tym momencie kogoś, kto zna się lepiej ode mnie, Andrzeja Mroczka "O fotografowaniu":

Cytat
Zdjęcie może być niedoświetlone z następujących powodów:
- przy pierwszym pomiarze, gdy automatyka aparatu informowała o wybranym czasie naświetlania 1/500 sek, w rzeczywistości informowała o tym, że czas naświetlania będzie wynosił około 1/500 sek, a to około oznacza, że rzeczywisty czas otwarcia migawki będzie się mieścił w szerokim przedziale czasów od 1/376sek, do 1/750 sek;
- przy pomiarze na obiekcie zastępczym (po wyeliminowaniu lampy z kadru) automatyka informowała o czasie równym 1/250 sek, czyli znów o czasie około 1/250 sek, czyi i znów w rzeczywistości czas ten mógł się mieścić w szerokim przedziale czasów od 1/188 sek do 1/375 sek;
- największy błąd naświetlania wystąpi wówczas, gdy przy pierwszym pomiarze 1/500 sek oznaczała w istocie czas równy, powiedzmy 1/700 sek, a przy drugim pomiarze 1/250 sek oznaczała w istocie czas równy, powiedzmy, 1/200 sek;
- błąd ten powstanie w momencie, gdy po ponownym skierowaniu aparatu na fotografowany obiekt zaczniemy wprowadzać korekcję pokręcając pierścieniem tak, aby zamiast 1/500 sek uzyskać 1/250 sek - na wskaźniku.
1/500 sek jest w istocie 1/700 sek- po wprowadzeniu 2-krotnego prześwietlenia zamiast 1/700 sek mamy 1/350 sek i już zapala nam się światełko, że wszystko jest o key! ponieważ wskaźnik pokaże nam czas 1/250 sek.
Naciska my spust i uzyskujemy zdjęcie... 2-krotnie niedoświetlone.

Tak więc widać, że problem z techniką to rzecz normalna i powoli trzeba ją wziąść w ryzy. Odnośnie AF, to nie jest idealna technologia. W gorszych warunkach oświetleniowych oraz przy np. małym kontraście, fotografowaniu faktury w pasy może zawieść. Warto brać to pod uwagę. Drogi kolego krzychunie wątpie by przekłamania wynosiły aż 30%. Mimo wszystko ta technologia jest rozwijana i poprawiana. Przełącznik na tryb MF (ostrzenie ręczne) umożliwia ostrzenie w starym stylu. W sumie to jest mi obojętne bo i tak jadę na szkłach manualnych a wyboru jakiegoś nie mam..

W moim Pentaxie jeśli występują jakieś problemy z oświetleniem to zwykle wynikłe ze zbyt dokładnego pomiaru np. walnę się i robię pomiar z najbardziej jasnego punktu zamiast szukać średniego, bądź np. ustawie na cienie zamiast na światło. Tak wygląda sprawa w pomiarach punktowych. Jednak, wciskam zielony guzik w trybie M i już mam ustawiony czas. Jak chcę zmienić przesłonę a nie chcę w głowie przeliczać czasów ekspozycji wciskam AE-L, kręcę kółkiem i aparat robi to za mnie. Jak dla mnie to wielkie ułatwienie.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
krzychun napisał/a:
michal5150 napisał/a:

Pokrętło tu, pokrętło tam. ;-) Mam nieodparte wrażenie, że marudzisz. :roll:

krzychun napisał/a:
Gdzie? Jest napisane o ograniczeniu, reszta w opracowaniu. Poza tym nie byłoby tam napisane o AE-L, problemach z ekspozycją itd., a mi o to właśnie chodziło.
To było mocno żartobliwe napisane. :-> Odnosiłem się do Twojej niemożności zrozumienia, że jedna wajcha informuje body co jest ustawione na obiektywie, a druga przymyka przesłonę w momencie robienia zdjęcia. To jest dokładnie opisane.

krzychun napisał/a:
Nawalą jakiś wyświetlaczy (po jaką cholerę aż 3????)
W mojej k10d są tylko dwa. Może ktoś ci trzeci podłożył? :-P

water-drinker napisał/a:
Z tym CBA to był żart, nie ma czegoś takiego w fotografii, przynajmniej nie znam. Aparaty fotograficzne miały różne przypadłości. W starych analogach ze światłomierzemem selenowym po pewnym czasie były złe pomiary o ile mnie pamięć nie zawodzi, więc nie możemy od razu robić dramatu.

Now wiem że z CBA to żart byl.
Nie ma na mysli sprzetu z epoki selenu, tylko "fotoceli" i nie zenita tylko wyżej.

water-drinker napisał/a:
Automatyczne ostrzenie (AF) to tylko technologia. [..]

Wiem, z tym że ja nie miałem na myśli korekt, sposobów pomiaru i błędów wynikających ze zmiany oświetlenia sceny. Ja miałem na mysli chocby błąd pomiaru ze szkłem M i nizej, lub tez samej precyzji światłomierzy.

water-drinker napisał/a:
Tak więc widać, że problem z techniką to rzecz normalna i powoli trzeba ją wziąść w ryzy. Odnośnie AF, to nie jest idealna technologia. W gorszych warunkach oświetleniowych oraz przy np. małym kontraście, fotografowaniu faktury w pasy może zawieść. Warto brać to pod uwagę. Drogi kolego krzychunie wątpie by przekłamania wynosiły aż 30%. Mimo wszystko ta technologia jest rozwijana i poprawiana. Przełącznik na tryb MF (ostrzenie ręczne) umożliwia ostrzenie w starym stylu. W sumie to jest mi obojętne bo i tak jadę na szkłach manualnych a wyboru jakiegoś nie mam..

To, że AF sie gubi to wiem. Gubił się zawsze. Ale nie było za czasów "analogowych problemowa z FFi FB.
Co do 30% to przesadziłem w celu zobrazowania, ale podam pewien przykład.
Swego czau mierzyłem z kolega sprawność mechanizmu migawki (za pomocą prostego układu i karty dźwiękowej w komputerze). Była lejka (30-letnia), LX (13) i roczy EOS 30.
Średni rozrzut: lejak, LX - ok4% EOS - 9%. I w którą stronę to idzie? Lizaków i wodotrysków?

Cytat
W moim Pentaxie jeśli występują jakieś problemy z oświetleniem to zwykle wynikłe ze zbyt dokładnego pomiaru np. walnę się i robię pomiar z najbardziej jasnego punktu zamiast szukać średniego, bądź np. ustawie na cienie zamiast na światło. Tak wygląda sprawa w pomiarach punktowych.

To już nie problem sprzętu i na pewno nie zbyt dokładnego pomiaru. Wyłącznie operator ;)

[ Dodano: 2008-08-23, 18:46 ]
Gwiazdor napisał/a:
krzychun napisał/a:
michal5150 napisał/a:

Pokrętło tu, pokrętło tam. ;-) Mam nieodparte wrażenie, że marudzisz. :roll:

Moze troche marudze, w końcu jestem Polakiem :), ale guziczków jest wiecej niz pokretel
Gwiazdor napisał/a:

krzychun napisał/a:
Nawalą jakiś wyświetlaczy (po jaką cholerę aż 3????)
W mojej k10d są tylko dwa. Może ktoś ci trzeci podłożył? :-P

a w srodku :)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
krzychun, zerknij, jak uprościć cytowanie, bo ciężko się to czyta - tutaj są wskazówki:
http://pentax.org.pl/view...light=cytowa%E6

Cytat
To, że AF sie gubi to wiem. Gubił się zawsze. Ale nie było za czasów "analogowych problemowa z FFi FB

To chyba oczywiste, bo wtedy nie było automatyki :) Szkła manualne mimo wszystko nie są dedykowane do cyfrówek - stąd większość nie ma nawet możliwości zmiany przysłony z body. Problemy głównie wynikają z winy operatora. Jak wcześniej światłomierz selenowy przekłamywał - ludzie radzili sobie. FF i FB na szkłach manualnych i tak cię nie obchodzi, więc czym się martwisz?

Jak masz statyw, to daj aparat ze szkłem na statyw, wyceluj i zrób serię zdjęć by były takie same warunki oświetleniowe i kadr, ewentualnie z ręki i rób zdjęcia aż do skutku. W pewnym momencie zauważysz, czy musisz dać np. korektę na dzień dobry, czy coś podobnego. Odnośnie technologii. Nie ma co przeżywać, że tu szumy termiczne, tam za wolny spust migawki etc. Różnice są kosmetyczne i czy 4%, czy 9% nie będzie znaczyło, że zdjęcie nagle jest na śmietnik. W najgorszym wypadku zrobisz automatyczną korekcję naświetlenia w programie graficznym RAWu i po kłopocie. Nie szukajmy na siłę problemów a rozwiązań.

water-drinker napisał/a:

To chyba oczywiste, bo wtedy nie było automatyki :) Szkła manualne mimo wszystko nie są dedykowane do cyfrówek - stąd większość nie ma nawet możliwości zmiany przysłony z body. Problemy głównie wynikają z winy operatora. Jak wcześniej światłomierz selenowy przekłamywał - ludzie radzili sobie. FF i FB na szkłach manualnych i tak cię nie obchodzi, więc czym się martwisz?

Tak, ale mowie o erze AF (AF działał tam na tej samej zasadzie), nie MF. Jak to co mnie obchodzi?. Mam zamiar wydać 3-4 tys na sprzęt, a on może być niesprawny. A co, jak zechce podpiąć coś z AF? Je jestem z tych co nie przechodzą z tym do porządku dziennego. To jest tak, jakbyś kupił nowy samochód i co jakiś czas 2. bieg by ci nie wchodził, albo od czas do czau hamulce nie działaly.
water-drinker napisał/a:

Jak masz statyw,[...].

Chodzi o trwałość i precyzje wykonania.

Za te pieniądze kupisz nowy sprzęt na gwarancji, więc w razie czego dasz do serwisu i ustawią Ci jakbyś miał FF/BF. Do tego możesz kupić konkretne, jasne jedno szkło które powinno Cię zadowolić.

AF działa na zasadzie kontrastu. Zakłada, że w zdjęciach rozmytych jest on najmniejszy. Dlatego wali się na jasnych powierzchniach. To jest tzw AF pasywny. Jest jeszcze zdaje się z przesunięciem fazy, gdzie masz dwie matrycę, jedna bada kontrast z lewej, druga z prawej strony obiektywu. Rzekomo te są skuteczniejsze, lecz tego nie wiem.

Odnośnie porównania z jazdą samochodem. To tak jakbyś jechał cały rok na 1 i dziwił się, że silnik zajechałeś, po wypiciu za dużo narzekał, że ABS nie zadziałał należycie i wjechałeś w słup. Usterki zdarzają się w każdym sprzęcie, nie tylko foto! Nie oznacza to, że szanujący producent wypuszcza 90% wadliwych modeli a to, że może się trafić a nie musi. Wpierw trzeba poznać jak coś działa, a później dopiero oceniać sprzęt. Inaczej silnik zatrzesz, bo oleju nie masz :) Proste i oczywiste.

I trochę nie rozumiem. Czemu martwisz się na zapas? Po to kupujesz nowy sprzęt by mieć pewność, że będzie chodził dobrze. Jak nie, to naprawią Ci na gwarancji, bądź wymienią na nowy!

Pzdr

Skocz do: