JJ  Dołączył: 22 Maj 2007
hej, czy ktos z wlascicieli sigmy 10-20 moglby mi podrzucic kilka sampli w pelnej rozdzielczosci na pw (lub linki do nich)? Ja to mam jakiegos strasznego pecha do szkiel. Po przygodach z 17-70 zachcialo mi sie 10-20 i po testach ... znow mydlo a do tego BF, eh! A czytajac review na portalach raczej dobrze ja oceniaja (no na 4, 4+).
Sprawa pilna bo wyjazd za tydzien i widoczki bęęęda, oj będa ...
:-B

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Nie wiem po co Ci test BF dla tej Sigmy. :-D I tak focisz przeważnie na infinity. :-D

http://meggido.fotosik.pl/albumy/467642.html masz tu kilka fotek.

JJ  Dołączył: 22 Maj 2007
Cytat

Nie wiem po co Ci test BF dla tej Sigmy. :-D I tak focisz przeważnie na infinity. :-D

hehe, no nie przesadzajmy - ujecia z bliska przy tym kacie sa bardzo "tworcze" ;-)
A wydawac taka kase i od razu miec swiadomosc BF, no nie, dziekuje ...

Co do sampli, u Ciebie jakosc b.przyzwoita, chociaz to raczej nie pelna rozdzielczosc...
I prosze o wiecej :-)

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Nie jest to pełna rozdzielczosć, ale może zdjęcia nadadzą się na ocenę ostrości.
Jak będziesz zainteresowany to poślij mi na pw adres mailowy, to wyślę ci w pełnej rozddzielczości.

http://foto.rafalfaber.info/?s=5

Pozdrawiam,
Rafal

Tutaj są foty widoków tatrzańskich. Też nie są w pełnej rozdziałce, ale można sobie podejrzeć http://meggido.fotosik.pl/albumy/478200.html

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A ja mam takie pytanko, od jakiej ogniskowej można sigmą 10-20 robić zdjęcia na analogu? gdzieś ktoś to pisał ale chyba jako OT bo nie mogłem znaleźć, chodzi mi o ogniskową na której nie ma już wycięcia, lekka winieta a nawet całkiem wyraźna mi nie przeszkadza.

Było to testowane na II SPD. Wynika, że od około 13 mm.

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
JJ, możesz podrzucić kilka sampli z tym mydełkiem? Jestem ciekawy jak to u Ciebie wyglada....

U mnie żadnego mydła nie ma na każdej przesłonie i ogniskowej. :mrgreen:

Meggido, dzięki :-> czyli tak na prawdę jeśli to szkło jest w miare ostre od pełnej dziury to z powodzeniem mogę go używać na analogu i między nim a sigmą 12-24 jest tylko 1mm różnicy. Oczywiście jeśli mi nie przeszkadza brak pierścienia przysłon.
Ale z kolei mój P30T ma styki i program P więc prawdopodobnie gdyby było za jasno to sobie taką sigmę przymknie czy mam rację? Z kitem wykrywa styki i działa w trybie P więć prawdopodobnie przymyka (jeszcze nie sprawdziłem).

[ Dodano: 2008-09-15, 09:23 ]
tzn P30T z kitem działa jak z obiektywem przestawionym na "A" na pierścieniu przysłon.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Przy głębi ostrości, jaką ma ta Sigma to testowanie FF/BF jest moooocno utrudnione. ;-)

[ Dodano: 2008-09-15, 13:18 ]
Eldred napisał/a:
z kitem działa jak z obiektywem przestawionym na "A" na pierścieniu przysłon.
Każdy DA tak się zachowuje, tak samo obiektywy bez pierścienia przesłon. Jeśli body jest w stanie sterować przesłoną to będzie działać. Jak nie to będzie działać ale na najciemniejszej przesłonie (F22 i tym podobne ;-) )

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Meggido napisał/a:
Było to testowane na II SPD. Wynika, że od około 13 mm.

a tutaj: http://static.photo.net/a...l9-32037084.jpg ktoś testował na Canonie 5D. Po lewej 10mm, po prawej 20mm.
Czyżby Pentaksowa wersja była aż tak inna?

Przyłączam się do pytania, czy Sigma 10-20 jest używalna na filmie 35mm? Podoba mi się to szkło i chętnie bym się pozbył kita i na szeroki kąt miał coś konkretnego, ale zależy mi też na kryciu pełnej klatki, bo jak mi zostało przepowiedziane, pleśnieję.

Jeśli by rzeczywiście dało się jej używać od 13 a nawet 15mm to by byo super, bo inaczej jest tylko sigma 12-24 a ta jest dla mnie za droga... :->

Ew co można manualnego lub ze starszych konstrukcji tak szerokiego kupić co kryje film? Chodzi mi o szkła typu Cosiny 19-35 (chyba ma nawet AF).

Aha mały hint, analogi manualne które obsługują szkła z pozycją "A" prawdopodobnie bez problemu radzą sobie ze szkłami "cyfrowymi" typu KIT 18-55, tzn. przymykają przysłonę kiedy jest za jasna i działają normalnie na otwartej. Mówię bo właśnie testuję kita na P30T i wygląda na to, że wszystko jest ok, natomiast na Me Superze mi trochę jakby prześwietlał.

Hint nr.2 Jak już używasz kita na analogu, zdejmij tulipana bo on dodaje winiety, poniżej 28mm kąt widzenia jest już na analogu większy niż maksymalny kąt widzenia kita na APS-C (18mm na APS-C to odpowiednik ~28mm na pełnej klatce).Dzięki temu można zmniejszyć używalną ogniskową kita na analogu do 24mm a i na 18mm jest lepiej ;-) . W przyszłym tygodniu dam parę sampli z 24mm kita na analogu.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Eldred napisał/a:
Ew co można manualnego lub ze starszych konstrukcji tak szerokiego kupić co kryje film? Chodzi mi o szkła typu Cosiny 19-35 (chyba ma nawet AF).

Np. Sigma 18-35/3.5-4.5 AF. Aktualnie właśnie chcę ją sprzedać, bo mam inny :)

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
Eldred napisał/a:

Sigma albo Tamron 17-35 f/2.8-4. Aktualnie w bardzo rozsądnych cenach i wciąż jeszcze do wyhaczenia nowe (produkcja zdaje się została zakończona...).
Jak znajdę chwilę (do 2 m-cy :P) to postaram się wrzucić do wątku o Sigmie swoje przemyślenia - mój egzemplarz nie wydaje się walnięty :-) Na P30T 17mm powala :-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
Przyłączam się do pytania, czy Sigma 10-20 jest używalna na filmie 35mm?

W sensie krycia pelnej klatki nie jest.

Hmm ale to by było już tylko do anloga więc w tych ogniskowych miałem na myśli budrzetowe rozwiązanie a to szkło jest raczej drogie.

[ Dodano: 2008-09-17, 12:06 ]
alkos napisał/a:
W sensie krycia pelnej klatki nie jest.
Nie chodzi mi o to czy nie ma zupełnie winiety na 10mm, tylko czy np. na 13-14mm jest już tylko winieta, a nie ma wycięcia, czy cały zakres jest nieużywalny? Gdyby nawet na 18mm było ok to by już było super.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Sigmy 20/1.8 i 24/1.8 kryją pełną klatkę.

[ Dodano: 2008-09-17, 12:10 ]
Eldred napisał/a:
Nie chodzi mi o to czy nie ma zupełnie winiety na 10mm, tylko czy np. na 13-14mm jest już tylko winieta, a nie ma wycięcia, czy cały zakres jest nieużywalny? Gdyby nawet na 18mm było ok to by już było super.

10-20 wycina rogi na pełnej klatce po prostu. Znaczy, nie kryje.

Aha czyli w całym zakresie, ok. Szkoda.. Czyli na razie max to 24mm z kita wyciągnę.. :-?

Sigma 10-20 kryje pełną klatkę od 13 mm.

Skocz do: