DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
Soligor 42 AS oraz vivitar
Jest taka okazja http://www.allegro.pl/ite..._fotocela_.html
zastanawiam się czy będzie działać z K10D ? Coś tam na zdjęciach widać, jakieś styki ale na lampach nie znam się nic a nic.

Zastanawiam się jeszcze nad tym http://www.allegro.pl/ite...cja_pentax.html
ale nie wiem jakie jest napięcie na stopce a sprzedający mi nie odpisał, może ktoś z was jej używał

Może głupie pytania zadaję ale cóż... Jakoś muszę się dowiedzieć.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
DeKa,
przy pierwszej potrzebny jest specjalny adapter do Pentaksa.
O napięciach poszukaj tu http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

dżejpi, dzięki
Cytat
przy pierwszej potrzebny jest specjalny adapter do Pentaksa

a nie jest to tak, że jak ma centralny styk to będzie działać ?
gdzie takie cos mozna kupic ?

wg tej stronki vivitar ma 19,5 V
no i teraz problem bo na naszym forum wyczytałem w jednym temacie, że do 10 V a w innym do 30 V

no to jeszcze zapytam która z tych dwóch lepsza ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
DS i pochodne do 30
Kxxx do 10

DeKa napisał/a:
która z tych dwóch lepsza ?

zdajesz sobie sprawę, że obie (choć w pierwszym linku widzę dwie lampy) będą pracowały z K10D tylko w manualu lub z własną automatyką.
Gdybym już musiał, brałbym tą z drugiego linka (i obniżyłbym jej napięcie).

Cytat
zdajesz sobie sprawę, że obie (choć w pierwszym linku widzę dwie lampy) będą pracowały z K10D tylko w manualu lub z własną automatyką

Tutaj nie ma problemu, w ogóle chcę spróbować pracy z lampą, może być w manualu.
Problem w tym, że lampy to jest coś na czym zupełnie się nie znam, nie mam nawet od kogo pożyczyć żeby się pobawić i wypróbować. Szukam na razie czegoś taniego (do 100 zł) jak się trafi jakaś z automatyką to będzie super. Soligor już przepadł (aukcja skończona) a co do vivitara to nie wiem czy dałbym rady sam obniżyć napięcie.
Szukam lampy z ruchomym palnikiem, liczbą przewodnią powyżej 20 może nawet 30, automatyka mile widziana ale nie musi być no i za niedużą kasę. To ostatnie zdanie znajdzie się chyba na giełdzie z dopiskiem kupię.

DeKa napisał/a:
chcę spróbować pracy z lampą, może być w manualu.

tu http://foto.jasiu.pl/index.html dość dobry poradnik na początek.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Deka - mam takiego Soligora 42AS. Z własną automatyką współpracuje prawidłowo z lustrzankami cyfrowymi Pentaxa. Z fotocelą niestety jest gorzej - wyzwala się przedbłyskiem pomiarowym lampy wbudowanej. Przypuszczam że założenie w sanki aparatu lampy nie działającej w P-TTL-u załatwiło by problem wyzwalania fotocelą. Napięcie na stopce Soligora to niecałe 5V - zatem można bezpiecznie podłączać do lustrzanek cyfrowych.

Dżejpi - przypuszczam, ze masz na myśli adapter (wymienną stopkę) umożliwiającą pracę w P-TTL? Ten Soligor ma wymienna stopkę, ale nie słyszałem, aby ktoś oferował do niego wymienne stopki do Pentaxa.

Cytat
mam takiego Soligora 42AS

chętnie odkupię :roll:

Jeszcze nie wiem, czy będę sprzedawał....

Marek Wyszomirski napisał/a:
Dżejpi - przypuszczam, ze masz na myśli adapter (wymienną stopkę) umożliwiającą pracę w P-TTL? Ten Soligor ma wymienna stopkę, ale nie słyszałem, aby ktoś oferował do niego wymienne stopki do Pentaxa.

pisząc to miałem na myśli adaptery/stopki pozwalające na pracę tylko w TTL'u z analogami i pierwszymi DSLR'ami Pentaksa. Współpraca z cyfrowymi od modeli K... niestety tylko w automatyce lampy lub manualu.

Takich umożliwiających pracę w TTL-u też kiedyś do 42AS szukałem (mam tę lampę od ładnych paru lat kiedy jeszcze używałem analogowego MZ-5n) i nigdzie nie było...

no i kupiłem - Dwupalnikowa Topca 330CTx
zobaczymy co to za wynalazek

[ Dodano: 2008-08-06, 03:52 ]
Żadnego profesjonalnego tekstu nie napiszę. Napiszę tylko że:
jestem z niej zadowolony, pierwsza moja lampa więc nie wiedziałem nawet czego się spodziewać. Jestem bardzo zadowolony z tego jak spisuje się w pomieszczeniach kiedy wale palnikiem w sufit lub odbijam światło od ścian. Pięknie rozproszone światło, miękkie cienie, więcej mi nie trzeba. W warunkach polowych nie miałem jeszcze okazji jej używać.
Nie bawię się z nią w żadne przeliczanie odległości i inne duperele, ustawiona jest na największą moc a korekt dokonuje sterując przysłoną albo ekspozycją (wystarczy 1 lub 2 kontrolne zdjęcia i jazda)

Jej duuużym jak dla mnie plusem jest obrotowy palnik który można obracać -10 stopni w dół 90 do góry 180 w lewo i 170 w prawo czyli w każdym kierunku.
Niekiedy pomaga drugi mały palnik. Lampa szybko się ładuje, przy w pełni naładowanych akumulatorkach ( 4 x 2500 mAh HAMA ) lampa błyska od razu dwukrotnie.

Jej minusem jest nieładne rozproszenie światła jeżeli strzelamy
palnikiem na wprost, wtedy trzeba ratować się jakimś dyfuzorem który to załatwi.

Za 90 zł ( akurat tyle mnie wyszła z przesyłką ) myślę, że dla amatora to się opłaca. Jeżeli ktoś ma okazję taką nabyć to niech nabywa.

na 1 i 2 palnik skierowany był w sufit.
Na 1 zdjęciu pomieszane światło z lampy z dziennym (troszke pochmurno
było), jednak lampa dominuje. Ładnie rozprasza światło, niweluje cienie np.
pod córką albo pod stolikiem na sprzęt.
Na 2 lampa stojąca w rogu pokoju (daje słabe światło) + topca

Na 3 palnik skierowany był za mnie w prawą stronę, zdjęcie wyszło
trochę żółte (odpowiedni white balans w PSie i już) ale to dlatego, że takie
mam ściany.

Jak macie jakieś pytania to śmiało, postaram się odpowiedzieć oczywiście w 100 % nieprofesjonalnie

Gavreel  Dołączył: 21 Sie 2008
a jak sprawdza się w makro? :->

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Gavreel, to była moja pierwsza lampa z tyrystorem(przez 5 lat).Do makro nie stosowałem (bo nie wpadłem na to :oops: ).Używać pewnie można w manualu,tylko konieczne jest wprowadzanie korekt przysłony (np. dodatkowe otwarcie przy pierścieniach) i pomiar światłomierzem do światła błyskowego.Ze względu na rozmiary fotografowanych obiektów na automatykę nie za bardzo można liczyć.To nie oznacza,że się nie da,ale odkąd używam lamp z TTLem,jest łatwiej i przyjemniej.Zdarza sie ,że TTL wyprowadzi w pole,gdy się zapomni o kontrastowości sceny (dopadłem fajnego,żółtego pająka wiosną;by złapać go w "otoczeniu naturalnym" z pajęczyną,wybrałem szerszy kadr.W tle ciemna ściana lasu.Takiego przepału,to chyba jeszcze nie miałem: w ferworze focenia,zapomniałem wprowadzic korektę na niedoświetlenie. :-( ) Moim zdaniem,najsensowniej jest używać lampy z wewnętrznym pomiarem,umieszczonej poza aparatem,na kablu,z nałożonym dyfuzorem. Lampy bez TTLa raczej spowalniają focenie makro.

Gavreel, w makro jeszcze się nie bawiłem z tą lampą ale w końcu trzeb będzie.

Żeby nie zrobić jakiegoś głupstwa to tak jak zostało napisane w TYM wątku będę zadawał być może głupie i powtarzające się pytania (ale nie mam zamiaru drugi raz spalić aparatu).

W końcu k20D ma już osobne gniazdo synchronizacyjne do lampy. I zastanawiam się czy bawić się z kabelkiem czy bezpieczniej użyć fotocelii ?

Zastanawiam się nad:
MIF 2.0 negro za 46 zł
MIF 2.1e za 55,20 zł

a może jeszcze jakaś inna ? Macie jakieś propozycje ?

Skocz do: