PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Studio-nauka
Chcialbym stworzyc studio, moze to za duze slowo, w kazdym badz razie, chce zakupic taki sprzet jaki bedzie potrzebny do robienia zdjec potraw w restauracji i nie tylko, rowniez w domu. Czytam te rozne posty na temat studia. Hmm, niewiele wiem, to znaczy cos wiem, pewne rzeczy moge sobie wyobrazic, itp. Ale najlepiej chyba, jak to sie zobaczy na wlasne oczy. Tego szukam. Poszukuje kogos, kto by wylozyl kawe na lawe, jak naprawde robi sie zdjecia we wspolpracy sprzetowym typu softboks z lampa np. 600 albo softboksy, jak mierzymy swiatlomierzem sile blysku, jak ustawiac moc lampy, jakie kable sa potrzebne do podlaczenia swiatlomierza z lampa, z aparatem? jaka moc jest wystarczajaca na zrobienie tego czy tamtego, chcialbym to zobaczyc w praktyce. Moze ma jeszcze doswiadczenie z LF , to byloby super. Jest duzo pytan, na ktore chcialbym uzyskac pytania, mecza mnie przekopywanie sie przez posty, za duzo komentarzy zbednych. Chcialbym konkretne jasne odpowiedzi potwierdzone rowniez w praktyce. Moge wynajac studio i zaplacic za lekcje. Czy jest ktos taki?

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Myślę, że najlepiej uderzyć do Fafniaka i Bogusza...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
PiotrB., w Polsce? Bo jeśli tak, to oprócz polecanych powyżej Fafniaka i Bogusza, mogę Ci zaproponować kontakt z naszym tu miejscowym człowiekiem z B-szczy. Ma studio, wiedzę, potrafi ją przekazywać, organizuje tego typu warsztaty grupowe jak i indywidualne. Mogę szczerze polecić. Jakbyś był zainteresowany to daj znać podeślę trochę konkretów i namiarów.

Fresh  Dołączył: 03 Paź 2008
może ta pozycja ci sie przyda : link

Fresh, dzieki. Ta pozycja jest niezla, ale nadal nie odpowie na moje pytania. Arti, gdyby to bylo blisko........ . :-| fotonyf, witam Cie serdecznie, dawno sie nie odzywales, dzieki za namiary. Moze zapytam sie Fafniaka, moze sie zgodzi? Moze zorganizowac wieksza grupe (4-5 osob) z konkretnymi pytaniami, zeby to bylo bardziej zorganizowane.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Już o tym pisałem ale powtórzę:

http://www.youtube.com/watch?v=EQBVSGBBiNk

po obejrzeniu wszystkich filmów od tego użytkownika, pozostaje tylko ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć, bo cała teoria pokazana pięknie i prosto (i tanio). Na początek wystarczy tło z allegro, lampa z parasolką, parę kawałków styropianu, luster itd... Kalka techniczna itd... z byle czego można zrobić fajne rzeczy.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
PiotrB. napisał/a:
Moze zapytam sie Fafniaka, moze sie zgodzi?

Jakąś deklarację już złożył ;-) .

Radzik  Dołączył: 24 Lip 2006
PiotrB., trochę o oświetleniu jest tutaj: http://lowel.com/edu/

Grendel napisał/a:
z byle czego można zrobić fajne rzeczy.

No wlasnie. Ale ja nie chce sie bawic polsrodkami. Chce poprostu kupic, porzadna lampe np. 600Ws, do tego softboks np. 80x120, blenede itp. Teraz moje pytanie jest takie, jak wyzwalam za pomca aparatu(K20, Fuji GX680, Sinar C). Jak mierzyc swiatlomierzem sile blysku, jaki kabel jest potrzebny do podlaczenia swiatlomierza do lampy. Tego typu info potrzebuje. A moze sie okaze , ze lepiej np. kupic 2 X 400Ws jeden softboks taki, a drugi jakis inny. Nie szczypie sie z pieniedzmi, ale bez przesady. Ja to kupuje nie na jeden sezon, jak kiedys wspomnialem, chce zrobic ksiazke os sosach, mam conajmniej 2000 receptur, ale zrobilbym ok np. 500. wolalbym sam zrobic zdjecia, bo kosztuje taniej.Poprostu.

pampas  Dołączył: 21 Maj 2008

To może ja napiszę coś od strony praktycznej.
Robię zdjęcia żywności na potrzeby publikacji w internecie. Moje "studio" jest dość skromne. Używam lampki Delicacy 180 z softboxem 60x90, białego tła z polistyrenu i kawałka styropianu jako ekranu odbijającego. Na zdjęciu poniżej jest typowa konfiguracja oświetlenia jakiej używam.

A to przykłady efektów końcowych:

Nie używam światłomierza (budżet nie objął :-( ) - ekspozycję ustawiam robiąc kilka zdjęć testowych i oceniam na histogramie. Metoda sprawdza się. Z resztą po jakimś czasie, przy typowych ustawieniach oświetlenia i tak wiem już jak ustawić ekspozycję.
Lampa której używam, to najtańszy badziewie jakie można kupić. Jednak o dziwo nie sprawia problemów. Używam jej intensywnie od półtora roku. Jedyna wada o której trzeba pamiętać, to nietypowa temperatura barwowa (na szczęście trzyma ją na stałym poziomie).
Lampka ma tylko 180WS, ale w moim przypadku jest to wystarczające. Przy moim typowym ustawieniu (patrz zdjęcie na początku) przy ISO 100 pozwala używać przysłony 14.

pampas, dzieki . Pytanie mam takie, czy robiles zdjecia z glebsza perspektywa? Np. stol 70x120, na nim ulozony zestaw potraw?

PiotrB., wal do Bogusza, nie wiem na ile Fafniak się bawił w focenie żarcia itp. Może i daleko, ale jak nie osobiście to pewnie i na odległość coś podpowie.

Arti, czyli co, dac mu zestaw pytan, a Bogusz mi odpowie? Chyba tak sprobuje :mrgreen:

pampas  Dołączył: 21 Maj 2008
Nie robiłem nigdy całego stołu. Robię tylko i wyłącznie pojedyncze potrawy. Ale przypuszczam, że ten zestaw sprawdzi się równie dobrze, z tym, że będziesz musiał sobie sprawić większy ekran odbijający. Twierdzę, tak na podstawie innych doświadczeń z tą lampką - trochę robiłem fotek dziecku. Tym bardziej, że przy większych odległościach od fotografowanego obiektu, nie trzeba tak mocno przymykać obiektywu, żeby uzyska sporą GO.

Jeszcze raz dziekipampas, moze zaoszczedze kase za wynajem studia i lekcje. Wszystkiego co sie naucze, napewno przekaze na forum, zeby mogli skorzystac inni koledzy.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
PiotrB. napisał/a:
Teraz moje pytanie jest takie, jak wyzwalam za pomca aparatu(K20, Fuji GX680, Sinar C).

Masz kilka możliwości - kabel PC-Sync, wyzwalacz radiowy, wyzwalacz IR...
PiotrB. napisał/a:
Jak mierzyc swiatlomierzem sile blysku

Hmm, nie widzę tu trudności... Lumisfera w dół, światłomierz w kierunku lampy, pomiar, ewentualna korekta mocy i tyle... To samo z drugą trzecią itp... Potem lumisfera w górę, światłomierz w kierunku aparatu, odczyt, ustawienie przysłony i zdjęcie...
PiotrB. napisał/a:
jaki kabel jest potrzebny do podlaczenia swiatlomierza do lampy.

PC-Sync. Poza tym, z odpowiednim sprzętem możesz odpalać lamy radiowo wprost ze światłomierza lub po prostu ustawić światłomierz w tryb wyczekiwania na błysk i odpalać lampy przyciskiem "test" transmitera...

PiotrB., napisz do niego maila zaczepnego ;-) . Ostatnio się coś skarżył na nawał roboty, no ale jak nie spóbujesz, się nie dowiesz.

jaad75 napisał/a:
PiotrB. napisał/a:
Teraz moje pytanie jest takie, jak wyzwalam za pomca aparatu(K20, Fuji GX680, Sinar C).

Masz kilka możliwości - kabel PC-Sync, wyzwalacz radiowy, wyzwalacz IR...
PiotrB. napisał/a:
Jak mierzyc swiatlomierzem sile blysku

Hmm, nie widzę tu trudności... Lumisfera w dół, światłomierz w kierunku lampy, pomiar, ewentualna korekta mocy i tyle... To samo z drugą trzecią itp... Potem lumisfera w górę, światłomierz w kierunku aparatu, odczyt, ustawienie przysłony i zdjęcie...
PiotrB. napisał/a:
jaki kabel jest potrzebny do podlaczenia swiatlomierza do lampy.

PC-Sync. Poza tym, z odpowiednim sprzętem możesz odpalać lamy radiowo wprost ze światłomierza lub po prostu ustawić światłomierz w tryb wyczekiwania na błysk i odpalać lampy przyciskiem "test" transmitera...

Moze dla Ciebie to proste, bo robiles. Co to jest lumisfera? Biala kopulka? Jak wyglada PC-sync? Lampe recznie odpalam zeby zmierzyc sile blysku? Napisales tak ogolnie. To tak jak jakbym napisal recepte na dobre ciasto. Bierzesz skaldniki mieszasz, wylewasz na blasze i pieczesz i tyle.Proste, nie? :-P :mrgreen:
Jaki to jes todpowiedni sprzet ktory odpala ze swiatlomierza? Przepraszam, ale napisales to zbyt ogolnie. :-|

[ Dodano: 2008-12-29, 01:09 ]
Arti, napisalem.Jeszcze raz dzieki :-B

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
PiotrB. napisał/a:
Co to jest lumisfera? Biala kopulka?

Tak.
PiotrB. napisał/a:
Jak wyglada PC-sync?

Np. tak:

To jest akurat kabelek Mini Jack-PC Sync z wyzwalacza Pocket Wizard.
PiotrB. napisał/a:
Lampe recznie odpalam zeby zmierzyc sile blysku?

Tak. Odpalasz albo bezpośrednio ze światłomierza (musisz mieć np. Sekonic L-358 lub L-758 z modułem Pocket Wizarda i takie też wyzwalacze radiowe na lampach), albo ustawiasz światłomierz tak by czekał na błysk (Sekonic czaka bodajże przez 30s) i odpalasz lampę z trzymanego w drugiej ręce nadajnika, ewentualnie zapinasz kabel PC-Sync do światłomierza i do lampy i odpalasz w ten sposób...

Ja mam Sekonic L-508, nie wiem czy ma modul wizarda. Teraz juz jasniej, dzieki :mrgreen:
A jak jest z moca lamp i wielkoscia softboksa? Softboks bedzie stal w odleglosci ok. 1.2-1.5 od centralnego punktu potraw. Jakiej mocy lamp wystarcza i jakiej wielkosci softboks musi byc, chcialbym zeby GO byla duza. Czy jak uzyje dwoch lamp np. 400Ws, to sumuje sie liczba przewodnia lamp?

Skocz do: