Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Pozwala sobie odświeżyć tego posta, bo mam problem...
Do tej pory używałem standardowych ramek gepe o grubości 3mm. Niestety nazbierało się tego już sporo, i poszukuję cieńszych, w tym momencie zależy mi także na tym, żeby krawędź kadru podczas projekcji i skanowania nie była zniekształcona dość sporym cieniem rzucanym przez ramkę. Jaki rodzaj ramek polecacie?? Myślę, że dobre będą jakieś cienkie z metalową maską, może LKm-y Gepe, ale magazynki wydają się drogie i bez odpowiedniej zaciskarki będzie trudno. Może w takim CS-y, Gepe, tylko czy one są wystarczająco sztywne???

Pozdrawiam
Piotr

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja na CSy jakoś specjalnie nie narzekam.

jakich dokładnie używasz, czy slajd w nich jest płaski, czy można je ręcznie ramkować??

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Kupiłem kiedyś dwa pudełka ramek CS Kaiser. Bez szybek, cienkie (1.8mm), można ramkować ręcznie. Są niby jednoczęściowe ale zrobione z dwóch kawałków tworzywa znitowanego przy jednej krawędzi. Cieńszą (białą) część się odchyla, ładuje slajd i zatrzaskuje na pozostałych 6 nicików-zatrzasków (można to robić wielokrotnie). Jeśli slajd sam z siebie nie zwija się koszmarnie to w takich ramkach siedzi prosto i nic się nie wybrzusza.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
O! To ja od pewnego czasu mam takie same, tylko się nazywają Reflecta.

Witam kupiłem, ramki cs kaisera, tzw łamane. Zobaczymy jak będą się sprawować. Do tej pory byłem fanem GEPE, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Myślałem pierwotnie o lkm-ach ale ceny magazynków zabijają.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Piotr

Skocz do: