pawelek-79 napisał/a:Mi wyszło, że mój negatyw formatu 135 nie ma dużo więcej jak 12-15mpx
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
technik219 napisał/a:Możesz założyć do aparatu film o rozdzielczości 150 l/mm, a obiektyw masz o zd. rozdz. 90 l/mm. No i jaką masz rozdzielczość wypadkową? Są od tego odpowiednie wzory i tabele opracowane przez ś.p. Edwarda Niemiro - jak chcesz, to Ci podeślę.
Cytatprovia 100F osiąga rozdzielczość 140 linii/mm przy kontraście reprodukowanego wzorca wynoszącym 1000:1
dagio napisał/a:To jeśli chodzi o samą rozdzilczość filmu, ale ograniczeniem są faktycznie obiektywy.
modern art = i could do that + yes, but you didn't
guerilla napisał/a:->oczywiście dla filmu 135
dagio napisał/a:Fajnie, uświadomiłeś tym testem ludziom, że mają wybór, a cyfra co do rozdzielczości może już przewyższać analoga
pawelek-79 napisał/a:wydaje mi się, że to co tu zrobiłem w miarę dobrze pokazuje, czego można oczekiwać po kliszy i przeciętnym obiektywie.
a dwa blogi sobie prowadzę a co
http://konrad-cieslak.blogspot.com
http://mamstreeta.blogspot.com
guerilla napisał/a:Może i dają więcej szczegółów, ale ostrość jest dużo słabsza, przez ziarno.
dan napisał/a:guerilla napisał/a:Może i dają więcej szczegółów, ale ostrość jest dużo słabsza, przez ziarno.
Ja bym powiedzial, ze jest dokladnie odwrotnie wg moich obserwacji. Szczegolow na cyfrze jest chyba wiecej niz na srednim formacie analogowym, ale jest to wszystko takie gladkie. Dla mnie zaziarnienie zwieksza subiektywne wrazenie ostrosci.
guerilla napisał/a:K10D + 16-45 jest na 100 iso ostrzejsze od Voigtlanderów stałek na filmie 100 iso.
pawelek-79 napisał/a:boberski, tu nie o lepsze zdjęcia chodzi. Chodzi o to, że niektórzy twierdzą, że cyfra to jeszcze daleko w tyle za filmem i tym się jeszcze nie da Zdjęć robić, tylko pstryki
guerilla napisał/a:bo zdjęcia z filmu mam tak ze 100 razy lepsze na oko (ładniejsze i ciekawsze) od cyfrowych. Co oznacza - A: nie umiem używać cyfrówki (najprawdopodobniej, ale nie umiem też wielu innych rzeczy), B: cyfrówka jest gorsza od filmu (też prawda, bo robię nią gorsze zdjęcia)
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.