Yashica Mat124, Canon 100d
Ale ogniskowa wygodniejsza i szkło nadaje się też do wielu innych zastosowań.kenzo napisał/a:Eldred, ta sigma to chyba nie ten budżet o którym pisze kolega
No i chyba wystarczy.Raven napisał/a:Nie jestem w stanie nic takiego znaleźć (poza samyangiem 85/1.4 i jego klonami).
W Samyangu jak najbardziej.Raven napisał/a:było jakoś sensownie ostre na pełnej dziurze lub lekko domknięte. Jest szansa?
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
znowu trollujesz?Pentagram napisał/a:nie zapomnij podpiąć go pod pełną klatkę
Raven napisał/a:mam smc-a 50/1.7 i smc-fa 50/1.4 i żaden z nich nie robi wystarczającego bokehu, no i mydełko z aberracją to też nie to czego szukam.
A to dlaczego? Rozmiar matrycy ma znaczenie przy rozmyciu. Aby zmieścić osobę na APS-C trzeba odejść dalej. Wiadomo, że im mniejsza odległość ostrzenia, tym tło bardziej rozmyte. Tak więc Twoja uwaga jest nietrafiona.Eldred napisał/a:znowu trollujesz?Pentagram napisał/a:nie zapomnij podpiąć go pod pełną klatkę
Pozdrawiam
Arti
Pozdrawiam
Arti
po pierwsze zwróć uwagę na " "Pentagram napisał/a:A to dlaczego?
Jak chcesz uzyskać takie maksymalne rozmycie jak w L-ce 85/1.2 to do Pentaksa nie ma takiego obiektywu . A tak już na poważnie, to na Allegro leży (jeszcze parę godzin do końca) Revuenon 55/1.2. Jak to Ci nie da "siły" rozmycia to już nic. Dłuższe stałki typu 135 mmm, to już trochę za długo na APS, ale takie zdjęcie jak to na torach to może byś zrobił.Raven napisał/a:Generalnie chodzi mi o siłę rozmycia
Eldred napisał/a:znowu trollujesz?
Raven napisał/a:Pentagram, a jednak trollowałeś
u nas się mówi "na analogu"gin z tonikiem napisał/a:Czy słowo "pełna klatka" jest zabronione na naszym forum? .