Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Co dla mnie?
Tylko nie bijcie i nie mówcie żebym poszukał po necie, bo już to robię od jakiegoś czasu.

Generalnie szukam czegoś co by mi umożliwiło robienie zdjęć z takim bokehem (patrz fotka), tzn. cała postać z mocno rozmazanym tłem (chodzi mi o stopień rozmazania, bo to akurat elka canona, więc jakość raczej wysoka). Niestety ze względów finansowych szkiełka AF, wszelkie limitedy i * odpadają, pozostaje jakiś fajny i jasny manual, ale koniecznie z pozycją A i na bagnet. Nie jestem w stanie nic takiego znaleźć (poza samyangiem 85/1.4 i jego klonami). A no i żeby to było jakoś sensownie ostre na pełnej dziurze lub lekko domknięte. Jest szansa?

http://www.flickr.com/photos/trentchau/3212174154/

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Raven, jak chcesz takie rozmycie tła za całą postacią to polecam sigmę 30/1.4 (poważnie).

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Raven, Może na początek coś z M42, Jupiter 85mm f2.0, lub dłuższy trochę niedoceniany chyba jako portretówka Pentacon 100mm f2.8

Eldred, ta sigma to chyba nie ten budżet o którym pisze kolega ;-)

kenzo napisał/a:
Eldred, ta sigma to chyba nie ten budżet o którym pisze kolega ;-)
Ale ogniskowa wygodniejsza i szkło nadaje się też do wielu innych zastosowań.

W mniejszym budżecie to rzeczywiście Jupiter 85/2 a najlepiej Samyang 85/1.4 ;-)

[ Dodano: 2009-04-07, 10:34 ]
W zasadzie to każde szkiełko z 1.4 mogł by się nadawać, np. SMC-M 50/1.4, tylko nie widziałem zbyt wiele zdjęć całych postaci na pełnej dziurze z tego szkła. :roll:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Raven, to kup tego koreana, tylko nie zapomnij podpiąć go pod pełną klatkę ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Raven napisał/a:
Nie jestem w stanie nic takiego znaleźć (poza samyangiem 85/1.4 i jego klonami).
No i chyba wystarczy.
Raven napisał/a:
było jakoś sensownie ostre na pełnej dziurze lub lekko domknięte. Jest szansa?
W Samyangu jak najbardziej. :mrgreen:

Eldred, ponieważ mam już sigmę 28, więc ta ogniskowa mnie nie interesuje, poza tym szukam czegoś co pozwoli mi na focenie z większej odległości.

A Jupiter nie ma pozycji A.
Co do M42 to... napisałem, że chciałbym bagnecik :-)

A co do 50/1.4 to mam smc-a 50/1.7 i smc-fa 50/1.4 i żaden z nich nie robi wystarczającego bokehu, no i mydełko z aberracją to też nie to czego szukam.

Naczytałem się o tym Samyangu, że dobrze radzi sobie z aberracja i kilka ładnych obrazków z niego widziałem, choć nie zachwycają mnie jego mało kontrastowe kolory... Choć np. ta fotka mi się podoba: http://media.slrclub.com/...36_SG206215.jpg

Ogólnie wychodzi chyba na to, że strasznie zawężyłem krąg poszukiwań, a z drugiej strony dziwne, że nie ma takiego szkła...

Pentagram napisał/a:
nie zapomnij podpiąć go pod pełną klatkę ;-)
znowu trollujesz? :-P

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Raven napisał/a:
mam smc-a 50/1.7 i smc-fa 50/1.4 i żaden z nich nie robi wystarczającego bokehu, no i mydełko z aberracją to też nie to czego szukam.

Nie wiem co rozumiesz pod hasłem "wystarczający bokeh", bo jak te obiektywy, które wymieniłeś za słabo rozmywają tło, to ciężko ci będzi coś znaleźć (jeszcze manualnego, za niską cenę).

Eldred napisał/a:
Pentagram napisał/a:
nie zapomnij podpiąć go pod pełną klatkę ;-)
znowu trollujesz? :-P
A to dlaczego? Rozmiar matrycy ma znaczenie przy rozmyciu. Aby zmieścić osobę na APS-C trzeba odejść dalej. Wiadomo, że im mniejsza odległość ostrzenia, tym tło bardziej rozmyte. Tak więc Twoja uwaga jest nietrafiona. :->

[ Dodano: 2009-04-07, 11:02 ]
Eldred i dlaczego znowu. Cokolwiek znaczy użyte przez Ciebie słowo, nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek coś takiego robił. :mrgreen:

Pentagram, a jednak trollowałeś, bo jak widać w podpisie, ja mam kasetkę :-P

Raven, ale może masz również jakiegoś analoga? Poza tym, nigdy nie czytam podpisów.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Raven, ale chodzi Ci jakość bokehu? czy o "mocne" rozmycie? Bo nie kumam.

Generalnie chodzi mi o siłę rozmycia, choć jakby przy okazji była dobra jakość (rzecz wględna), to bym się nie obraził :-) Wiadomo, że łatwiej o siłę bokehu niż jego jakość.

Zastanawiałem się też nad smc k 85/1.8 ale to chyba rzadki rarytas, bez A, no i cenowo pewnie nie teges... a i o sample trudno.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Raven, większość dłuższych szkieł otwartych da Ci mocne rozmycie. Jakość może być różna. Zależy jak skutecznie użyjesz. 135/3,5 może być, może 50/1,4, a możesz i 200 jakąś.

[ Dodano: 2009-04-07, 11:32 ]
Zresztą był niedawno wątek o odcinaniu postaci od tła.. poszukaj, może coś wyczytasz pośród offtopu?

Arti, o 50tce już pisałem, a ogniskowa koło 85mm wydaje mi się najbardziej uniwersalna, ani nie trzeba strzelać z kilometra, ani podchodzić za blisko.

Pentagram napisał/a:
A to dlaczego?
po pierwsze zwróć uwagę na " :-P "
po drugie w "plotkarskim" temacie, wyczytałem ostatnio że samo wspominanie pełnej klatki jest trollowaniem ;-) , dlatego sobie zażartowałem że trollujesz :roll:

Raven napisał/a:
Generalnie chodzi mi o siłę rozmycia
Jak chcesz uzyskać takie maksymalne rozmycie jak w L-ce 85/1.2 to do Pentaksa nie ma takiego obiektywu :-D . A tak już na poważnie, to na Allegro leży (jeszcze parę godzin do końca) Revuenon 55/1.2. Jak to Ci nie da "siły" rozmycia to już nic. Dłuższe stałki typu 135 mmm, to już trochę za długo na APS, ale takie zdjęcie jak to na torach to może byś zrobił.
Eldred napisał/a:
znowu trollujesz?

Raven napisał/a:
Pentagram, a jednak trollowałeś

Czy słowo "pełna klatka" jest zabronione na naszym forum? :lol: .

[ Dodano: 2009-04-07, 11:40 ]
Eldred, ubiegłeś mnie :-B .

gin z tonikiem napisał/a:
Czy słowo "pełna klatka" jest zabronione na naszym forum? :lol: .
u nas się mówi "na analogu" 8-)

Tak a propos portretówek, na Allegro leży FA 85/1.4 - ponoć nówka, za jedyne 6 tysiaków.
Gdybym wiedział, że Pentax zrobi kiedyś FF to bym sobie może sprawił ;-) (żart, żart, żart*).

*informacja dla forumowej Inkwizycji :-P

Skocz do: