Yashica Mat124, Canon 100d
Ale ogniskowa wygodniejsza i szkło nadaje się też do wielu innych zastosowań.kenzo napisał/a:Eldred, ta sigma to chyba nie ten budżet o którym pisze kolega![]()
No i chyba wystarczy.Raven napisał/a:Nie jestem w stanie nic takiego znaleźć (poza samyangiem 85/1.4 i jego klonami).
W Samyangu jak najbardziej.Raven napisał/a:było jakoś sensownie ostre na pełnej dziurze lub lekko domknięte. Jest szansa?
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
znowu trollujesz?Pentagram napisał/a:nie zapomnij podpiąć go pod pełną klatkę![]()
Raven napisał/a:mam smc-a 50/1.7 i smc-fa 50/1.4 i żaden z nich nie robi wystarczającego bokehu, no i mydełko z aberracją to też nie to czego szukam.
A to dlaczego? Rozmiar matrycy ma znaczenie przy rozmyciu. Aby zmieścić osobę na APS-C trzeba odejść dalej. Wiadomo, że im mniejsza odległość ostrzenia, tym tło bardziej rozmyte. Tak więc Twoja uwaga jest nietrafiona.Eldred napisał/a:znowu trollujesz?Pentagram napisał/a:nie zapomnij podpiąć go pod pełną klatkę![]()
![]()
Pozdrawiam
Arti
Pozdrawiam
Arti
po pierwsze zwróć uwagę na "Pentagram napisał/a:A to dlaczego?
Jak chcesz uzyskać takie maksymalne rozmycie jak w L-ce 85/1.2 to do Pentaksa nie ma takiego obiektywuRaven napisał/a:Generalnie chodzi mi o siłę rozmycia
Eldred napisał/a:znowu trollujesz?
Raven napisał/a:Pentagram, a jednak trollowałeś
u nas się mówi "na analogu"gin z tonikiem napisał/a:Czy słowo "pełna klatka" jest zabronione na naszym forum?.