Pozdrawiam
Arti
Arti, pisał o dłuższych ogniskowych.Raven napisał/a:o ogniskowej 135 to ja nie mówiłem, chyba, że masz na myśli 85*1,5=127,5
Raven napisał/a:czy będę w stanie zuważyć różnicę w "sile" rozmycia między 50/1.4 a 55/1.2? Jeżeli już, to ledwo, ledwo, czyli sensu w takim zakupie brak.
Raven napisał/a:PS. Tenczynek zamknęli na stałe?
tak, a szczególnie przy zdjęciach całej postaci.Raven napisał/a:a czy będę w stanie zuważyć różnicę w "sile" rozmycia między 50/1.4 a 55/1.2?
Yashica Mat124, Canon 100d
Przy całych postaciach niekoniecznie.bulaj napisał/a:Tylko, że 30mm ma przeważnie większą dystorsję niż takie 85mm czy 135mm co przy portrecie nie jest bez znaczenia.
dsk napisał/a:30/1.4, 50/1.4 i 85/1.4 przy podobnym kadrowaniu postaci powinny dawać podobną GO,
Eldred napisał/a:Jakoś to tak dziwnie jest, że przy np. 30mm na 1.4 rozmycie za całą postacią jest silne dzięki połączeniu jasnej przesłony z bliższą niż w przypadku 50'tek odległością do modela/ki. Z kolei ogniskowe około 85mm z taką przysłoną rozmywają silnie tło dzięki kombinacji jasnej przesłony z długością ogniskowej.
Wygłupiasz się chyba.Raven napisał/a:50tki dla mnie robią za mały bokeh.
No właśnie nie powiedziałem, oprócz jasności, są dwa czynniki zwiększające rozmycie tła i właśnie jest to odległość ostrzenia lub ogniskowa podchodząca pod teleobiektyw. 30mm daje bliskie ostrzenie, 85mm daje ogniskową podchodzącą pod tele. Pięćdziesiątka jest pomiędzy i w pewnym sensie nie daje ani jednego ani drugiego. Mowa oczywiście o fotografowaniu całej postaci. Próbowałem pięćdziesiątkami to uzyskać i o dziwo trzydziestką jest łatwiej (nie mówiąc już o teleogniskowych co jest chyba oczywiste).gin z tonikiem napisał/a:Eldred, przecież właśnie to powiedziałeś tutaj:
Eldred napisał/a:Pięćdziesiątka jest pomiędzy i w pewnym sensie nie daje ani jednego ani drugiego.
[size=10]Posiadam Super-Kasię + Kit. Próbuję posiąść ją w całości ale jeszcze mi się opiera. Ponadto: SMC DA 50-200, SMC PENTAX-M 1,7/50 ; Revuenon 1,7/55 ; Helios 44-5 MC 2/58. Takumar Bayonet 135mm/2,5 ./[size]