Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
gin z tonikiem, a czy będę w stanie zuważyć różnicę w "sile" rozmycia między 50/1.4 a 55/1.2? Jeżeli już, to ledwo, ledwo, czyli sensu w takim zakupie brak.
A o ogniskowej 135 to ja nie mówiłem, chyba, że masz na myśli 85*1,5=127,5 :-)

PS. Tenczynek zamknęli na stałe?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
A co masz do 50ek?! Co to znaczy, że nie robią wystarczającego bokehu? Nie kumam tu czegoś...

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Raven napisał/a:
o ogniskowej 135 to ja nie mówiłem, chyba, że masz na myśli 85*1,5=127,5
Arti, pisał o dłuższych ogniskowych.
Raven napisał/a:
czy będę w stanie zuważyć różnicę w "sile" rozmycia między 50/1.4 a 55/1.2? Jeżeli już, to ledwo, ledwo, czyli sensu w takim zakupie brak.

To ja już nie wiem o co Ci chodzi :shock: .

Raven napisał/a:
PS. Tenczynek zamknęli na stałe?

:mrgreen: Hoop kupił zakład, ale już dawno nie robili tego, z czego Tenczynek słynął :-P . Teraz tylko sałatki.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Jakoś to tak dziwnie jest, że przy np. 30mm na 1.4 rozmycie za całą postacią jest silne dzięki połączeniu jasnej przesłony z bliższą niż w przypadku 50'tek odległością do modela/ki. Z kolei ogniskowe około 85mm z taką przysłoną rozmywają silnie tło dzięki kombinacji jasnej przesłony z długością ogniskowej.

Ja z braku 85/1.4 z AF'em i ze względu zdecydowanie bardziej praktyczną ogniskową wybrałem 30/1.4 i nie łączę funkcji ciasnej portretówki z funkcją szerokiej. Może się to wydawać mniej wygodne, ale przynajmniej nie muszę stać tak daleko od modelki, dzięki czemu łatwiej mi fotografować w pomieszczeniach czy chociażby ciasnych uliczkach lubelskiego starego miasta. ;-)

[ Dodano: 2009-04-07, 12:27 ]
Raven napisał/a:
a czy będę w stanie zuważyć różnicę w "sile" rozmycia między 50/1.4 a 55/1.2?
tak, a szczególnie przy zdjęciach całej postaci.

Eldred, no i Eldred wytłumaczył o co mi chodzi. 50tki dla mnie robią za mały bokeh.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
30/1.4, 50/1.4 i 85/1.4 przy podobnym kadrowaniu postaci powinny dawać podobną GO, czyli też podobne rozmycie. Ktoś nie tak dawno dawał wykres. Bo zależy to od ogniskowej, ale też od odległości ostrzenia. I to się w miarę wyrównuje (taka prawie płaska kreska na wykresie). Odczucia subiektywne mogą być oczywiście inne w zależności od jakości rozmycia.

Dlatego nawet z pięćdziesiątką można mieć zdjęcia mocno rozmyte.

A propos, przecież ta pani na torach nie ma aż takiego wielkiego rozmycia w tle. To szkło wygląda na przymknięte. ;-)

bulaj  Dołączył: 20 Kwi 2008
Tylko, że 30mm ma przeważnie większą dystorsję niż takie 85mm czy 135mm co przy portrecie nie jest bez znaczenia.

bulaj napisał/a:
Tylko, że 30mm ma przeważnie większą dystorsję niż takie 85mm czy 135mm co przy portrecie nie jest bez znaczenia.
Przy całych postaciach niekoniecznie. ;-)

dsk napisał/a:
30/1.4, 50/1.4 i 85/1.4 przy podobnym kadrowaniu postaci powinny dawać podobną GO,

Eldred, przecież właśnie to powiedziałeś tutaj:
Eldred napisał/a:
Jakoś to tak dziwnie jest, że przy np. 30mm na 1.4 rozmycie za całą postacią jest silne dzięki połączeniu jasnej przesłony z bliższą niż w przypadku 50'tek odległością do modela/ki. Z kolei ogniskowe około 85mm z taką przysłoną rozmywają silnie tło dzięki kombinacji jasnej przesłony z długością ogniskowej.

Raven napisał/a:
50tki dla mnie robią za mały bokeh.
Wygłupiasz się chyba.

gin z tonikiem, zauważ, że dłuższe szkło bardziej przybliża dalszy plan, co powoduje, że bokeh wydaje się mocniejszy... Po prostu źle się wyraziłem.

gin z tonikiem napisał/a:
Eldred, przecież właśnie to powiedziałeś tutaj:
No właśnie nie powiedziałem, oprócz jasności, są dwa czynniki zwiększające rozmycie tła i właśnie jest to odległość ostrzenia lub ogniskowa podchodząca pod teleobiektyw. 30mm daje bliskie ostrzenie, 85mm daje ogniskową podchodzącą pod tele. Pięćdziesiątka jest pomiędzy i w pewnym sensie nie daje ani jednego ani drugiego. Mowa oczywiście o fotografowaniu całej postaci. Próbowałem pięćdziesiątkami to uzyskać i o dziwo trzydziestką jest łatwiej (nie mówiąc już o teleogniskowych co jest chyba oczywiste).

A może po prostu widziałem zbyt mało tego typu zdjęć z FA50/1.4 tudzież wersji A/M ;-)

Dwa przykłady z 30/1.4@1.4

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Eldred napisał/a:
Pięćdziesiątka jest pomiędzy i w pewnym sensie nie daje ani jednego ani drugiego.

Bardzo ciekawa hipoteza. :roll:

Trochę daje z powodu dłuższej ogniskowej niż 30mm, a trochę ze względu na bliższą odległość od modelki niż z 85mm. Wychodzi prawie na to samo.

W teorii, tak jak mówiłem. A subiektywne odczucia zależą od szkła. Z takim heliosem 58mm od razu wydaje się, że bardziej rozmywa niż coś innego.

dsk, uprzedziłeś mnie :-) . Jak dla mnie to wychodzi na to samo. Poza tym popatrzcie sobie np. na pbase na zdjęcia z różnych 50-tek. Portretów sporo, bo na cropie powszechnie używa się 50-tek do portretów. Ja tam "słabego" bokeh nie widzę.

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Każdy trochę inaczej rozumie jak widać bokeh i odcinanie postaci od tła. Takie wnioski po przeczytaniu wszystkich postów. Moje subiektywne odczucie jest takie, że fajną portretową głębie ostrości (mówimy o fotce całej postaci) łatwiej i ciekawiej uzyskac mozna uzywając ogniskowych powyżej 100mm. Miałem już w łapach sporo szkiełek i np na 50mm nigdy nie byłem zadowolony. Sama buźka i owszem, fajnie sie odcina, ale cała postać już nie. Miałem Jupitera 200mm, jak to się w którymś wątku Arti wyraził "odcina jak głupi". Wygodne to nie jest- zoom nożny itp, ale dla dobrego kadru czasem i w kałużę warto wdepnąć :).

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
Raven, ten Twój przykład odcięcia postaci od tła i bokehu nie robi wrażenia ;-) .Obejrzyj foty Lupusa na 223 stronie wątku "pokaż mi swój bokeh"tam dowiesz się czym pstryka a może i coś poradzi.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Może Sonnar 180/2,8 z redukcją na bagnet K z Pentacona . To daje wykop i przysłona działa płynnie nie jest to A na obiektywie ale z takim znaczkiem taka optyka byłaby droga . Helios 40 -1,5 / 85 też daje rozmycie ta sama sytuacja . Jego nowszej wersji(wolę starszą) test jest na photozone

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
Dla takiego bokehu zrezygnowałbym z automatycznej przesłony.Przy portretowaniu można sobie poradzić bez tego udogodnienia decydując się na obiektyw bez autofokusa.Ja skupiłbym się na plastyce,kontraście,ostrości i nieostrościach obrazu.No i swoim warsztacie :-B

pawel1967, zastanawiałem się nad Sonnarem, ale to chyba ciężka krowa no i na m42... Ale fakt, fotki z niego wychodzą zacne...

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Sonnar 180/2,8 posiadam z redukcją na bagnet K z bagnetu pentacon . Jeśli na allegro nie będzie w komisie w Bielsku mozna sie dogadać i wyslą . Ta redukcja bardziej podoba mi się niż K/42 . Pentacon/K jest stabilniejsza . Trochę głupio wygląda ten zestaw z DSem ale z K10 z gripem już lepiej . Cała seria obiektywów Pentacona to jest to . Z rosyjskich mógłbym polecić Wegę 120/2,8 jest droga coś koło 250zł ale 90tkę można dostać już za 100zł . Mam dwie 90tki - jedna słaba , druga super rozdzielczością nie ustępuje Biometarowi druga słaba chyba rozjustowana . Cena justacji optyki przewyższa jej wartość w tym wypadku . Jest też wspaniały Kalejnar 150/2,8 ale bardzo kontrastowy ostry i drogi .Kontrast Wegi jest wyższy niż optyki NRD czasem to lepsze czasem gorsze . Jeśli w torbie ma się kilka obiektywów i robi reportaz weselny to ciężar jest minusem . Gdy tylko portrety to nie ma sprawy . Każdy jasny obiektyw tej ogniskowej musi ważyć , to norma . No chyba że jest plastikowy . Acha miałem Biometara 120/2,8 był słaby kupiłem jak ze sklepu to samo . Jeśli już ogniskową 120 to Wegę na ten bagnet albo orginalny Pentax K 135/2,5 . Ten mogę polecić niskie koszty i jakość niezła , bez SMC są i z powłokami ale portret to nie cukierek . Co kto lubi zresztą

Skocz do: