MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
rjan napisał/a:
To, że folab wyskakuje z takimi czy innymi tekstami nie oznacza wcale, że inni też muszą. Potem pójdzie w świat wiadomość, że na P@PL siedzą sami pentalibowie, którzy w reakcji na krytykę sprzętu pentaksa każą się z forum wynosić...
:-B

...ale odróżnić należy narzekanie (słuszne) na sprzęt od braku umiejętności / malkontenctwa. Do tego wpis o tym, że EOS5D ma słaby AG, Nikon D700 problemy z bielą, D300 też coś - no na Boga, przecież oczywiste że nie ma idealnego sprzętu czy też idealnego systemu....

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Pragnę przeprosic za to że kilkoma nie przemyslanymi zwrotami uraziłem wielu użytkowników tego forum.
Osobiście czuję się urażony posądzaniem o brak umiejętności i malkontenctwo.
Wpisy na temat Eosa 5D i D 700 wziełem z Optycznych i napisałem swoimi słowami (tam było bardziej dosadnie).
MacRayers napisał/a:
przecież oczywiste że nie ma idealnego sprzętu czy też idealnego systemu....
Zrozumiałem to czytając test 5D i D700 i żałuję że napisałem iż Pentax jest dla niedzielnych pstrykaczy,wielu użytkowników tego forum robi tymi korpusami zdjęcia jakich ja nigdy nie zrobię.
Jeżeli zmienię system to nie na lepszy a na taki który lepiej się sprawdzi w mojej pracy,zdaję sobie również sprawę że fotografia nie kończy się i nie zaczyna na fotografii ślubnej,jest bodajże jedna z najmniej ambitnych gałęzi .
Dużo nauczyłem się na tym forum i liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów.
Roman Morek.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
I niech tak zostanie, kultura to coś co powinno być naszą odzieżą wierzchnią, ja wiem że dziś takie czasy, młodzież oświecona, asertywna, każdemu coś do.......dzieli, albo w imię swojej wolności rzuci w kogoś gów...., ale czy my też musimy? Nie zachowujmy się jak banda gimnazjalistów (przepraszam wszystkich gimnazjalistów, dla których kultura osobista i dobre wychowanie coś znaczy), jesteśmy tymi, którzy powinni tworzyć kulturę, wyznaczać nowe horyzonty, idee, jesteśmy tymi, którzy starają się obcować ze sztuką, która jest dziedziną ocierającą się o wartości uniwersalne jak Prawda, Dobro, Piękno, może przesadzam, może większość z nas to zwykli rzemieślnicy, ale chyba nie ma tu osoby, która nie pragnie się rozwijać, aktywnie tworzyć coś co zostanie po naszej śmierci jako dziedzictwo.... Tak mnie naszło na dobranoc... Ech. To dobranoc.

folab, spokojnie - po to jest forum by pomagać. Niemniej, pomóż sobie pomóc (nie rzucaj słów na wiatr, nie obrażaj się na sprzęt gdy on jest OK a coś nie działa, zobacz jak Mądrzejsi Koledzy (i Koleżanki) radzą sobie z PTTL-em) i będzie wszystko dobrze.
Proszę też zainstaluj sobie Firefoksa i ściągnij dodatek sprawdzania pisowni - podkreśla na czerwono błędy (literówki, ortograficzne etc.)
Pozdr.

benet  Dołączył: 22 Gru 2008
Witam

Dzisiaj próbowałem kupić w Krakowie taką samą Sigmę 24-70 HSM i podpiąc ją do K7, jednak po sprawdzeniu i w tym przypadku zaczęły się problemy z SR. analogicze do opisywanych
Może ten typ tak ma.
MacRayers czy udało się naprawić błąd twojej sigmy, czy chodzi teraz bezproblemowo.
Czytając ten watek myślałem iż problem z tą sigmą jest wyjątkiem, ale po dzisiejszym sprawdzeniu zastanawiam się czy nie jest to reguła. Może powinienem sobie darować jej zakup?

benet napisał/a:
MacRayers czy udało się naprawić błąd twojej sigmy, czy chodzi teraz bezproblemowo.

Witam,
z informacji jakie uzyskałem od espresso, problem rzeczywiście występuje z tym obiektywem podpiętym do K7. Potwierdzili to w serwisie SIGMY i wgrali (lub mają wgrać) jakiś nowy soft do szkiełka (skończyło się na fabryce SIGMA - pracują nad poprawką do softu).
Więcej informacji ma espresso - nie chciałbym niczego przekręcić.

benet  Dołączył: 22 Gru 2008
Sorry pomyliłem właściciela.
Pytanie o Sigmę z tematu ponawiam tym razem adresuję do Expresso.
Czy udało się ją naprawić i czy jest sens inwestować w to nietanie przecież szkło jeśli są z nim takie problemy?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
espresso napisał/a:
Obecnie posiadaja zaktualizowane firmware
raczej całą elektronikę którą wymieniają. Tak było w moim przypadku - mówią: "zmiana oprogramowania", mają na myśli "wymiana elektroniki" - 3 miechy czekałem na płytkę :evil:

Jak tak patrzę na te szkła naszpikowane chipami i problemy z trafianiem (FF/BF), czy inne cuda, to zastanawiam się często co ustawia ostrość - AF w aparacie czy obiektyw.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
folab napisał/a:
jakiś czas myślałem że mam braki w doświadczeniu,kiedy wziełem do ręki D300 zrozumiałem że to Pentax stawia ograniczenia.

Folab, czytam to co napisałeś a potem czytam na przykład to:

http://www.pentaxforums.c...ax-wedding.html

i oglądam zdjęcia. I wiesz, jakoś bardziej wierzę w te braki.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Ja też tak czytam te wynaturzenia-marudzenia i jak puszka wróci z serwisu to muszę ją rozebrać i zobaczyć czy w środku nie siedzi D300 czy inne D3, bo na dwóch weselach jakoś szybkość i celność AF mnie nie przekonały że to sprzęt mnie ogranicza.

Dla tych którzy którzy są święcie przekonani że jedynie N rozwiąże ich problemy z AF polecam lekturkę na śniadanie.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Aparat to narzędzie które może ułatwić albo utrudnić prace. Za zdjęcia odpowiada fotograf który jest albo pełna gębą albo dupa blada ;)

Jedyny problem jaki ma k10 na weselach to slimakowaty AF w ciemnym środowisku któr czasem potrafi doostryzc momentalnie a czasem szuka szuka. Imho to kwestia dopracowania algorytmu, co świetnie widać na trybie auto, kiedy to pentax jak znajdzie jakiś kontrastowy element to na nim wyostrzy chco to jakiś płot daleeeeeeeeeko. Algorytm w Canonie ma np prikaz "niezależnie co będzie sprawdź odległość od punktów stawienia AF i ten w najbliższej płaszczyźnie to główny obiekt na który ustaw ostrość" :)

Wkurzyćmozenotoryczne niedoświetlenie i na dodatek ze czasem lampa potrafi sobie w zmiennych warunkach walnać jak jej sie chce :) (gdy akurat potrzebuje ja puscic na auto) znajdzie sie taki długopis błyszczacy w kadrze i już lampa robi sobie jak chce. :)

Druga sprawa ze jak fotograf dupa to i mu nawet d3 nie pomoze :)

A wracajac do tematu Sigmy - to rzeczony obiektyw optycznie jest lepszy niż Zeiss. z miesiac temu w zagranicznej gazetce przegadałem test ich dwóch. Sigma miała lepszy kontrast i ostrośc w detalach (liscie) niż Zeiss w zasadzie całym zakresie i przesłonach . Albo sigma zrobiła cacko albo Zeiss robi buble.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Robiłem ostatnio fotki k200 na Rawie Blues, głownie da*50-135. Mówiąc szczerze miałem przed koncertem pewne obawy, czy ten kijowy Pentax wydoli, bo "AF w korpusie do dupy, lata za konkurencją", silnik w szkle wolny jak diabli... ale niestety muszę rozczarować malkontentów, prawie wszystko to, co zrobiłem jest ostre (na tyle, na ile pozwala iso1600 na CCD). Na ok. 90 zdjęć AF nie trafił DWA RAZY, przy czym raz to była moja wina :oops: Jak się pozna swój sprzęt i umie go wykorzystać to nie ma bata, zdjęcie musi się udać. Jeżeli w k20 i k7 jest jeszcze lepiej, to dla mnie to już raj :-)

Jasne, że fotki z D700 są technicznie o niebo lepsze, ale głównie dzięki właściwości matrycy w Nikonie na wysokich iso.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Paffcio, a co to ma wspólnego z K-7 i Sigmą 24-70? :roll:

andrusz napisał/a:

Ma o tyle, że w tym wątku przewija się narzekanie na Pentaxa i jego AF.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Paffcio napisał/a:
andrusz napisał/a:
Jeżeli akurat to jest argument, to mogłeś się dopisać w jakimkolwiek wątku.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Jarek Dabrowski napisał/a:

Przecież się dopisał :evilsmile:

Jarek Dabrowski napisał/a:
Paffcio napisał/a:
andrusz napisał/a:

Ciągle padają różne argumentu "za i przeciw", nie tylko bezpośrednio dotyczące k7 i tej Sigmy, ale proszę bardzo, jeżeli uważasz, że to co napisałem jest bardziej offtopiczne od innych offtopicznych postów, to skasuj go i już. Ja się nie obrażę, a Wam będzie lżej na sercu, wszak wyrwiecie jednego chwasta :-/

Paffcio napisał/a:
Ja się nie obrażę, a Wam będzie lżej na sercu, wszak wyrwiecie jednego chwasta :-/

Ehh drogi Kolego, zluzuj pośladki, bo wiatr dzisiaj wystarczający za oknem ;-) :-B Napisałeś swoje uwagi - słusznie moim zdaniem. K7 to jednak inna liga jeśli chodzi o AF - nie znana wcześniej w cyfrowych lustrzankach Pentaksa (w analogowych drzewiej bywało lepiej).
Fakt faktem, że wiele osób nie mających K7 na dłużej w łapkach niż mrugnięcie okiem Pana w MediaMarkt wypowiada się dość ogólnie o tym sprzęcie, powtarzając jak mantrę "WolnyAF".
Co do Sigmy 24-70 - podpięta do K20D dawała bardzo dobre obrazki. Prawie tak dobre jak z mojego DA*50-135 ;-)

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
a i AF k20 z rzeczoną sigma działa nieźle :-) dla mnie wystarczy. k7 trzymalem krotko w łapkach i podpiąłem pod niego ta sigmę - ale zabawa byla krótka.. może za jakis cza się zmieni k20 na k7?? ale jeszcze nie teraz.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
espresso napisał/a:
Tak więc zapewne jest to metoda producenta, aby ograniczać zainteresowanie szkłami producentów alternatywnych

ja myślę że coś innego

Sigma widocznie nie potrafiła w 100% rozpracować zasady komunikacji body z obiektywem w SDM

tak samo nie mam zaufania do lamp firm zewnętrznych, bo nigdy nie wiadomo, czy nowy korpus nie będzie wykorzystywał jakichś funkcji, które są obsługiwane przez lampę, ale wcześniejsze korpusy tego nie używały, w związku z czym, firmy 3cie nie mogły takiego zachowania odtworzyć

to nie jest żadna złośliwość ze strony Pentaxa, tylko naturalne cechy reengeeringu 8-)

Skocz do: