bluedog  Dołączył: 21 Lut 2007
Jasne - moja kasetka ciężko pracuje wraz ze mną i bez uchwytu na nadgarstek nie wyobrażam sobie mojej pracy... wieszał zań oczywista nie będę ;-)

Muszę pomyśleć o dodatkowym zasilaniu, bo w chłody aku mi wymiękają w tempie błyskawicznym a na baterie CR-V3 przy naszych cenach bym nie urobił... dzięki gentelman za info :-B

kabu  Dołączył: 01 Lip 2007
refresh posta.

Są te gripy jeszcze?
Jak nie, to gdzie je można dostać na terenie naszego kraju,albo w jakimś sprawdzonym sklepie wysyłkowym?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
kabu, u Czesia jeden, a w Rimexie drugi.

a orientacycjnie w jakiej cenie ten Grip u Czesia? w Fotorimexie dostępny tylko pod Samsungi...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
269

No to chyba się nie załapałem, Czesiu nie ma już tego a nigdzie indziej nie ma ...

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
kabu napisał/a:
No to chyba się nie załapałem, Czesiu nie ma już tego a nigdzie indziej nie ma ...

Jeśli chodzi o ownusera spytaj w fotozakupach: http://fotozakupy.pl/batt...tax-k100d,9336s

Zmartwiłeś mnie trochę, że już ich nie ma - mój właśnie poleciał do reklamacji :-(

WuWu84 napisał/a:
kabu napisał/a:

Jeśli chodzi o ownusera spytaj w fotozakupach: http://fotozakupy.pl/batt...tax-k100d,9336s

Zmartwiłeś mnie trochę, że już ich nie ma - mój właśnie poleciał do reklamacji :-(

Grip Ownusera wg. mnie ma przerażający wygląd,wygląda przy kasetce jakby był z innej bajki,totalnie nie pasuję, zastanawiam się czy w rzeczywistości wygląda to lepiej? z resztą zawszę można mieć akumulatory w zapasie, nigdy nie narzekałem żeby mi się wyczerpały 2pary aku na zdjęciach, potrzebuję właśnie jakiegoś przedłużenia dołu kasetki bo ręka się męczy z lampą i cięższym obiektywem i żeby to w miarę było dopasowane do k100d :-]
Szkoda że taka mała dostępność tego w PL.

O dziwo w rzeczywistości nie wygląda tak tragicznie. Podparcie dla prawej ręki jest zdecydowanie dłuższe, także z lampą, gripem i 6xAA całość wydaje się lżejsza niż bez gripa. W pionie już mniej wygodny, za to drugi spust się przydaje. Także mam nadzieje, że wróci do mnie sprawny :-)

WuWu84 napisał/a:
O dziwo w rzeczywistości nie wygląda tak tragicznie. Podparcie dla prawej ręki jest zdecydowanie dłuższe, także z lampą, gripem i 6xAA całość wydaje się lżejsza niż bez gripa. W pionie już mniej wygodny, za to drugi spust się przydaje. Także mam nadzieje, że wróci do mnie sprawny :-)

Chciałbym sprawdzić jak to leży w łapie.

Masz jakieś zdjęcia z tym gripem i lampą?
Nie przeszkadza Ci boczna klapka na kable która jest otwarta?

Ogólnie co się skopało ?

Nie przyszło mi do głowy go fotografować. Zresztą moim zdaniem mija się to z celem. Z założonym obiektywem, tulipanem i lampą ciężko mówić o jakiejkolwiek "spójności", także nie rzuca się to w oczy. Na klapkę zupełnie nie zwracałem uwagi - przy fotografowaniu ręka podpiera grip od dołu, a końcówki palców na pierścieniach ogniskowej i ostrości.

Skopało się, a raczej fabrycznie było coś nie tak ze stabilizacją napięcia - na nowych eneloopach działał, na starych zjeżdżonych akumulatorkach też, ale na w pełni naładowanych eneloopach po zrobieniu zdjęcia zawieszał lustro w niewłaściwej pozycji, a wciśnięcie spustu do połowy sprawiało, że aparat kłapał lustrem chyba szybciej niż w trybie seryjnym kasetka potrafi :->

WuWu84 napisał/a:
Nie przyszło mi do głowy go fotografować. Zresztą moim zdaniem mija się to z celem. Z założonym obiektywem, tulipanem i lampą ciężko mówić o jakiejkolwiek "spójności", także nie rzuca się to w oczy. Na klapkę zupełnie nie zwracałem uwagi - przy fotografowaniu ręka podpiera grip od dołu, a końcówki palców na pierścieniach ogniskowej i ostrości.

Skopało się, a raczej fabrycznie było coś nie tak ze stabilizacją napięcia - na nowych eneloopach działał, na starych zjeżdżonych akumulatorkach też, ale na w pełni naładowanych eneloopach po zrobieniu zdjęcia zawieszał lustro w niewłaściwej pozycji, a wciśnięcie spustu do połowy sprawiało, że aparat kłapał lustrem chyba szybciej niż w trybie seryjnym kasetka potrafi :->

Wielkie dzięki za odpowiedzi i powodzenia z reklamacją ;]

[ Dodano: 2009-11-10, 23:58 ]
Nie chcę ktoś jakiegoś gripa opchnąć,najlepiej tego dicain?:]

Strange69  Dołączył: 13 Mar 2009
Kupiłem Ansmanna na allegro (uzywka), ale sprzedawca nie dołączył żadnej instrukcji obsługi.

Bylbym wdzięczny gdyby mi ktos powiedział:

- Jak długo trzeba go ładować
- Czy ładować na "on" czy "off"?
- Czy można ładować grip podpięty do aparatu?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Strange69 napisał/a:
Czy można ładować grip podpięty do aparatu?
Co ty kupiłeś? :shock: Na pewno grip? ;-)

Wygląda jak grip, według tego co znalazłem w internecie powinien być gripem, nawet pasuje do mojej kasetki.... Cholera, to musi być grip :-P

A że pierwszy raz używam czegoś takiego a instrukcji obsługi nie ma, stąd dziwne być może dla niektórych pytania.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
pokaż fotkę tego czegoś... ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli to taki http://www.cameraking.co....0633&CAT_CODE=1 to pewnie powinna być w komplecie jakaś ładowarka.

Przeczytałem jeszcze raz swój pierwszy post, bo może coś pokręciłem.

Ale jednak nie pokręciłem.

Napisałem wyraźnie, że chodzi o Ansmanna, model do pentaxa k100d, czyli dokładnie taki, jakiego zdjęcie wkleił @plwk

ładowarka jest rzecz jasna w komplecie

tak jak WYRAŹNIE NAPISAŁEM W PIERWSZYM POŚCIE w pudełku poza rzeczonym gripem i ładowarką nie ma instrukcji obsługi - więc nie wiem ile godz należy go ładować,nie wiem czy ładować z przełącznikiem wrzuconym na"on" czy off" i nie wiem, czy można ładować grip, gdy jest podipięty do aparatu, czy należy go zdejmować.

Nie wiem dlatego, że nigdy nie miałem batterypacka, dlatego też zwróciłem sie z prośbą do Was.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Strange69, jakbyś dopisał, że to model P-100 to było by łatwiej. Bo większość gripów nie ma wbudowanego akumulatora, dlatego się wszyscy zdziwili. Poza plwk. :-B
Jesli to jest Li-Ion to ładowanie trwa około 3-4h. Nie ma na ładowarce żadnego światełka?
Ja bym ładował odpięte od korpusu.

Kwestia już rozwiązana.

Napisałem, że grip ansmanna do k100d - chyba nie ma poza p100 innych modeli.

Ale fakt, że mogłem podać konkretny model i byłoby jasno :->

w każdym razie - nawet jakby tam nie było akumulatora tylko zwykły styropian to i tak ergonomia jest 100% lepsza. :mrgreen:

Skocz do: