guerilla napisał/a:z wodą demi - ona jest chemicznie demineralizowana i podobno może być chemicznie nieobojętna czasami - w sensi
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
dan napisał/a:alkos napisał/a:Ładnie, ładnie.. używacie przerywacza?
Tak. Woda 9 czesci, ocet 10% 1 czesc. Na 30 sekund, intensywne beltanie, do zlewu, utrwalacz.
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Paffcio napisał/a:Do Rodinala nie powinno stosować się przerywacza, to jest bardzo zasadowy wywoływacz i nagłe wlanie kwasu może zaszkodzić emulsji.
Yeti napisał/a:Paffcio napisał/a:Do Rodinala nie powinno stosować się przerywacza, to jest bardzo zasadowy wywoływacz i nagłe wlanie kwasu może zaszkodzić emulsji.
Każdy wywoływacz jest mocno zasadowy , poza tym nie wlewa się kwasu tylko wodę o odczynie kwaśnym, pH poniżej 7 (ale nie za dużo). Gdyby hipotetycznie zaszkodził przerywacz (moim zdaniem) plamy byłyby jasne.
Jeśli mieszanie odbywało się tylko przez kręcenie szpulą, to właśnie w tym dopatrywałbym się powodu - jest przynajmniej wytłumaczenie że plamy tylko na jednej krawędzi, natomiast to że są ciemne też nie pasuje do ewentualnych pęcherzyków powietrza.
Wywołałem niezliczoną ilość Trix`ów i nigdy żadnych plam nie miałem.......
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
modern art = i could do that + yes, but you didn't
guerilla napisał/a:Znalazłem też jedną malutką plamkę na Neopanie 400.
Czyli - odpada felerny negatyw - 2 marki już i 3 typy negatywów, skanery różne, koreksy różne, jedyny wspólny mianownik to brak przerywacza, czyli błąd w procesie.
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
guerilla napisał/a:Znalazłem też jedną malutką plamkę na Neopanie 400.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Paffcio napisał/a:Do Rodinala nie powinno stosować się przerywacza, to jest bardzo zasadowy wywoływacz i nagłe wlanie kwasu może zaszkodzić emulsji.
Paffcio napisał/a:gdy stosowałem namaczanie wstępne, ale ciekawe, bo też tylko na koczkodaku.
Yeti napisał/a:Jeśli mieszanie odbywało się tylko przez kręcenie szpulą, to właśnie w tym dopatrywałbym się powodu
Yeti napisał/a:natomiast to że są ciemne też nie pasuje do ewentualnych pęcherzyków powietrza.
Paffcio napisał/a:W tym konkretnym przypadku raczej spodziewałbym się jakichś felernych Trix'ów
technik219 napisał/a:Ewentualnie brak porządnego stuknięcia koreksem o blat stołu.
dan napisał/a:Ciemne sa na pozytywie (odwroconym skanie). Na negatywie sa jasne (ale nie calkiem biale).
dan napisał/a:Czekaja dwa nastepne filmy do wolania i nie wiem, co robic. Poza tymi plamami wszystko wychodzi ekstra. Na skanach nie sa one duzym problemem, bo dosc prosto mozna je wyretuszowac. Ale odbitki z takiego negatywu to juz niebardzo..
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
guerilla napisał/a:Że niby pęcherzyk powietrza się przyklei i nie ruszy dopóki nie przywalisz?
guerilla napisał/a:nie sądzę aby namaczanie to był jakiś issue tutaj.
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
matth napisał/a:Jeśli negatyw jest zakryty to nie ma tematu w ogóle..
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
dan napisał/a:Na negatywie sa jasne (ale nie calkiem biale
Yeti napisał/a:jak możesz to sprawdź czy przypadkiem nie po tej od góry szpuli.
pozdrawiam,
dzerrry
dan napisał/a:Zrobilem symulacje, i wyszlo mi ze gora kadrow, gdzie sa plamki, jest.. od gory szpuli.
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
matth napisał/a:Dalej obstawiam trefny negatyw