alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
z wodą demi - ona jest chemicznie demineralizowana i podobno może być chemicznie nieobojętna czasami - w sensi

Daj spokoj, przeciez sypiesz tam kilka garsci mocnej zasady.... :-P

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
dan napisał/a:
alkos napisał/a:
Ładnie, ładnie.. używacie przerywacza?

Tak. Woda 9 czesci, ocet 10% 1 czesc. Na 30 sekund, intensywne beltanie, do zlewu, utrwalacz.

Do Rodinala nie powinno stosować się przerywacza, to jest bardzo zasadowy wywoływacz i nagłe wlanie kwasu może zaszkodzić emulsji.

Apropos plam - czasem miałem takie, gdy stosowałem namaczanie wstępne, ale ciekawe, bo też tylko na koczkodaku... A ostatnia duża plama spowodowana była syfkiem na matrycy :lol:

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Paffcio napisał/a:
Do Rodinala nie powinno stosować się przerywacza, to jest bardzo zasadowy wywoływacz i nagłe wlanie kwasu może zaszkodzić emulsji.

Każdy wywoływacz jest mocno zasadowy :-) , poza tym nie wlewa się kwasu tylko wodę o odczynie kwaśnym, pH poniżej 7 (ale nie za dużo). Gdyby hipotetycznie zaszkodził przerywacz (moim zdaniem) plamy byłyby jasne.
Jeśli mieszanie odbywało się tylko przez kręcenie szpulą, to właśnie w tym dopatrywałbym się powodu - jest przynajmniej wytłumaczenie że plamy tylko na jednej krawędzi, natomiast to że są ciemne też nie pasuje do ewentualnych pęcherzyków powietrza.
Wywołałem niezliczoną ilość Trix`ów i nigdy żadnych plam nie miałem.......

Yeti napisał/a:
Paffcio napisał/a:

Każdy wywoływacz jest mocno zasadowy :-) , poza tym nie wlewa się kwasu tylko wodę o odczynie kwaśnym, pH poniżej 7 (ale nie za dużo). Gdyby hipotetycznie zaszkodził przerywacz (moim zdaniem) plamy byłyby jasne.
Jeśli mieszanie odbywało się tylko przez kręcenie szpulą, to właśnie w tym dopatrywałbym się powodu - jest przynajmniej wytłumaczenie że plamy tylko na jednej krawędzi, natomiast to że są ciemne też nie pasuje do ewentualnych pęcherzyków powietrza.
Wywołałem niezliczoną ilość Trix`ów i nigdy żadnych plam nie miałem.......

Sa wywolywacze mniej lub słabiej zasadowe, Rodinal jest tym mocniejszym :-) Ja wcale nie twierdzę, że akurat te plamy są tym spowodowane (a nawet w to wątpię), ale podaję ogólną zasadę.

W tym konkretnym przypadku raczej spodziewałbym się jakichś felernych Trix'ów (miałem już różne trefne Ilfordy, Fuji, Koczkonadi, że o Fomie nawet nie wspomnę). Kręcenie szpulą koreksu to też IMHO nie jest, wtedy byłyby raczej smugi.

No chyba, że to jakiś Obcy ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Znalazłem też jedną malutką plamkę na Neopanie 400.

Czyli - odpada felerny negatyw - 2 marki już i 3 typy negatywów, skanery różne, koreksy różne, jedyny wspólny mianownik to brak przerywacza, czyli błąd w procesie.

guerilla napisał/a:
Czyli - odpada felerny negatyw - 2 marki już i 3 typy negatywów, skanery różne, koreksy różne, jedyny wspólny mianownik to brak przerywacza, czyli błąd w procesie.

A może jakiś deadpixel w koreksie? :mrgreen:

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
guerilla napisał/a:

Jest w Piśmie napisane: szukajcie, a znajdziecie. Jest też coś o pukaniu i otwieraniu, ale stawiałbym na wadę emulsji. Ewentualnie brak porządnego stuknięcia koreksem o blat stołu. No i rzeczywiście przy Rodinalu zalecają zwykła wodę zamiast przerywacza kwaśnego (dopóki się o tym nie dowiedziałem, stosowałem przerywacz octowy i nie zauważyłem niczego niepokojącego). Polecam http://www.prf.vel.pl/prf/faq/index.php - jest tam sporo przydatnych informacji, ale sam jeszcze wszystkiego nie przeczytałem. Dział "fotografia czarno-biała".

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Paffcio napisał/a:

Czytalem o tym gdzies, ale uznalem, ze slabe stezenie octu w roztworze przerywacza (1+9) nie zaszkodzi Rodinalowi. Poza tym pierwszy Trix z trzech felernych wywolany byl w Xtolu.

Paffcio napisał/a:
gdy stosowałem namaczanie wstępne, ale ciekawe, bo też tylko na koczkodaku.

Nie stosuje.

Yeti napisał/a:
Jeśli mieszanie odbywało się tylko przez kręcenie szpulą, to właśnie w tym dopatrywałbym się powodu

Delikatne, spokojne przewrotki. Pierwsze 30 sek., nastepnie 5 przewrotek na poczatku kazdej minuty.

Yeti napisał/a:
natomiast to że są ciemne też nie pasuje do ewentualnych pęcherzyków powietrza.

Ciemne sa na pozytywie (odwroconym skanie). Na negatywie sa jasne (ale nie calkiem biale).

Paffcio napisał/a:
W tym konkretnym przypadku raczej spodziewałbym się jakichś felernych Trix'ów

Hmm.. Ale mialyby tylko plamy na klatkach? Nie dopatrzylem sie plam na przerwach miedzy klatkami czy w okolicach perforacji.

technik219 napisał/a:
Ewentualnie brak porządnego stuknięcia koreksem o blat stołu.

Dwa solidne stukniecia o szmatke ulozona na twardej podlodze po wlaniu wywolywacza i jedno stukniecie po pierwszym beltaniu.

Czekaja dwa nastepne filmy do wolania i nie wiem, co robic. Poza tymi plamami wszystko wychodzi ekstra. Na skanach nie sa one duzym problemem, bo dosc prosto mozna je wyretuszowac. Ale odbitki z takiego negatywu to juz niebardzo.. :roll:

dan napisał/a:
Ciemne sa na pozytywie (odwroconym skanie). Na negatywie sa jasne (ale nie calkiem biale).

No to ewidentnie wywoływacz nie dochodzi do emulsji tak jak trzeba. Piszesz, że nie stosujesz wstępnego namaczania, a może właśnie tym razem spróbuj?

dan napisał/a:
Czekaja dwa nastepne filmy do wolania i nie wiem, co robic. Poza tymi plamami wszystko wychodzi ekstra. Na skanach nie sa one duzym problemem, bo dosc prosto mozna je wyretuszowac. Ale odbitki z takiego negatywu to juz niebardzo.. :roll:

Kup może w aptece wodę destylowaną, nie demineralizowaną, ale właśnie destylowaną. Zrób nową zupę do wywołania. Jeżeli problem będzie się powtarzał to juz nie mam pojęcia...

Po kiego grzyba walić koreksem jeśli się miesza poprzez przewrotki? Że niby pęcherzyk powietrza się przyklei i nie ruszy dopóki nie przywalisz? ;-)

i poza tym ja np. zrobiłem co najmniej 50 trixów i drugie tyle neopanów - w różnych konfiguracjach i różną chemią - nie sądzę aby namaczanie to był jakiś issue tutaj.

guerilla napisał/a:
Że niby pęcherzyk powietrza się przyklei i nie ruszy dopóki nie przywalisz?

Tak :-P

guerilla napisał/a:
nie sądzę aby namaczanie to był jakiś issue tutaj.

Moim zdaniem to piana. Ale dlaczego kiedys piany nie bylo, a teraz jest? Moze mam wode demi, ktora sie pieni?

Chyba zrobie test na sucho. Wloze pusta szuple, wleje roztwor, pobeltam, odkrece pokrywe i zobacze, czy bedzie jakas piana :roll:

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
dan, jak się pieni to spieni się w zwykłej butelce pod wpływem paru ruchów. Od spokojnego obracania to woda z mydłem się nie pieni jakoś szczególnie, a poza tym piana utrzymuje sie ponad powierzchnią płynu. Jeśli negatyw jest zakryty to nie ma tematu w ogóle..

matth napisał/a:
Jeśli negatyw jest zakryty to nie ma tematu w ogóle..

No to obaliles moja hipoteze..

Niezla zagadka kurde.

dan, sorry ;-) Ja bym zwyczajnie kupił jakaś tanią fomę, naświetlił ją ot tak żeby szara wyszła strzelając choćby w ścianę i wywołał dokładnie tak jak to robisz. Jak wyjdą jakieś babole to można szukać przyczyny w chemii, jak wyjdzie zdrowo obstawiam, że negatywy są nie teges.

dan napisał/a:
Na negatywie sa jasne (ale nie calkiem biale

Aaa.. to zupełnie co innego! I to że po jednej krawędzi - jak możesz to sprawdź czy przypadkiem nie po tej od góry szpuli. Wszystko wskazuje na pęcherzyki powietrza, piany, osadzając się na emulsji skracały czas wywołania.

Albo inna zaraza :-)

Yeti napisał/a:
jak możesz to sprawdź czy przypadkiem nie po tej od góry szpuli.

Szeroki film laduje do szpuli zawsze tak samo, szpule do koreksu tez. Zrobilem symulacje, i wyszlo mi ze gora kadrow, gdzie sa plamki, jest.. od gory szpuli.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Kumpel mial niedawno to samo. Tez u gory szpuli. Tez szeroki trix. Wywolywacz pod korek'

dan napisał/a:
Zrobilem symulacje, i wyszlo mi ze gora kadrow, gdzie sa plamki, jest.. od gory szpuli.

No to już jesteś w 3/4 drogi do zdemaskowania tej tajemnicy :-)

Dalej obstawiam trefny negatyw ;-)

matth napisał/a:
Dalej obstawiam trefny negatyw ;-)

mówiłem że mam to na 2 innych - Tmax400 i Neopan 400. Ta hipoteza została obalona.

Skocz do: