Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Miałem przyjemność używania w tym miesiącu dwóch najbardziej popularnych obecnie na allegro przejściówek M42 - czarnej od SystemBank i srebrnej od Foto-tip.

Niestety miałem pecha i jako pierwszą zamówiłem tą od SystemBank. "Wióry" sypały się do komory lustra aż miło...nic nie pasowało, ale że naczytałem się tu i ówdzie że przejściówka wchodzi ciężko i ciasno to twardo pchałem na chama, kombinowałem z różnymi narzędziami, co w połączeniu z moim zacietrzewieniem doprowadziło w konsekwencji do uszkodzenia aparatu [opisałem to w tym wątku].

Adapter zareklamowałem, a moja reklamacja została uznana i zwrócono mi pieniądze. Firma zatem uczciwa. Okazało się, że cała partia sprzedawanych przez nich adapterów jest trefna. Ot producencki feler.

Adapter od Foto-tip wchodzi idealnie, zdejmuje się go łatwo. Ale tych kwestii w sumie nie powinno się porównywać, bo czerniony adapter był wadliwy, zatem musiał sprawiać problemy.

To co w foto-tipowskim adapterze jest lepsze to wyższa twardość materiału z którego jest wykonany ("wióry" znikome), lepszy (naprawdę) kluczyk [SystemBank dodaje kluczyk symetryczny, którego oba końce są identyczne, co utrudnia manipulowanie przejsciówką], no i niższa cena. Na razie nie wykręcił mi się ani razu, a szkło wkręcone mam dość ciężkie (Sonnar 180/2.8), zauważalny jest jednak lekki ~2mm luz przy próbie mocniejszego ruszenia obiektywem.

Oba adaptery mają blaszkę. Oba ostrzą na nieskończoność (bez kołnierza, chowają się w bagnecie).

oogarek  Dołączył: 08 Paź 2009
A z jakiego materiału jest lepszaprzejsciówka? Z duraluminium czy z mosiądzu?

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Ja mam mosiądz powlekany i sobie chwalę, taka w czerwonym opakowaniu.

charfa  Dołączył: 03 Maj 2009
A ja mam z czernionego duraluminium i też sobie chwalę :)

hetman  Dołączył: 09 Paź 2009
Odswieze troszke temat, zakupilem adapter od foto-tip (z blaszka). Jakosc taka sobie, posiada ostre krawedzie, ktore odrazu przeszlifowalem papierkiem, dodatkowo kluczyk jest tragicznie wykonany- razem z blaszka rysuje mocowanie bagnetu w korpusie, wiec pierwsze co zrobilem to odkrecilem blaszke i adapter mocniej nakrecam na obiektyw, tak aby z nim sie odkrecil z korpusu bez koniecznosci majstrowania kluczykiem. Adapter faktycznie jest mosiezny i pokryty jakas utwardzajaca warstwa (raczej nie chrom).

Jesli komus sam adapter sie wkreca, natomiast nie wkreca sie w korpus razem z obietywem to najprawdopodobniej trzeba dac podkladke miedzy adapter a obiektyw (moze byc wyciety z grubej sztywnej folii), podkladka nie moze wystawac poza obrys adaptera.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Ja jednak myślę,że cena przejściówki jest na tyle akceptowalna,że do każdego szkła jakie się ma można kupić osobną i po prostu zakołować na stałe z obiektywem.

KristoVeeR  Dołączył: 01 Lip 2009
Ja kupiłem od "foto-ivy" mosiężny, pokrywany czymśtam po 10 dniach starł się lekko w miejscu gdzie jest w bagnecie ta blaszka po lewej stronie co trzyma żeby się nie przekręcał dalej... Efekt: dokręcam pentacona i przeskakuje o następne 1/3 obrotu, wszystkie cyferki mam teraz praktycznie od spodu, nawet nie widzę jaką przysłonę ustawiam. Napisałem z reklamacją, odpowiedzi dotąd nie dostalem. Chyba wezmę i spiłuję w tym miejscu na kąt prosty i tyle...

Strange69  Dołączył: 13 Mar 2009
Panowie a co o tym sądzicie:

http://www.allegro.pl/ite...konczonosc.html

Jest to to coś warte?

Przy okazji tej redukcji piszą, żeby nakręcać na gwint obiektywu, przy okazji innych redukcji polecają wkręcanie w bagnet aparatu... ale tak na zdrowy rozsądek - czy to jakaś różnica? Chyba każdą redukcję można z powodzeniem stosować albo tak, że wkręcimy w aparat i będziemy wsadzać w to obiektyw,albo nakręcimy na obiektyw i takei szkiełko z redukcją zamocujemy w korpusie no nie?

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Strange69 napisał/a:
Chyba każdą redukcję można z powodzeniem stosować albo tak, że wkręcimy w aparat i będziemy wsadzać w to obiektyw,albo nakręcimy na obiektyw i takei szkiełko z redukcją zamocujemy w korpusie no nie?

Część z nich nie jest do końca dopasowana, niektórzy producenci wytwarzają przejściówki, które po założeniu siedzą nieco niżej niż bagnet. Producentowi daje to pewność, że obiektyw wyostrzy na nieskończoność, a do tego nie musi produkować towaru spasowanego idealnie co do mikrometra. Taka polityka posiada pewną wadę, która objawia się tym, że jeśli najpierw na obiektyw założysz przejściówkę to nie dasz rady potem wpiąć całości do korpusu, gdyż listki bagnetu i przejściówki będą o siebie haczyły. Rozwiązaniem tego problemu jest wytworzenie we własnym zakresie podkładki zakładanej między obiektywem, a przejściówką o takiej grubości aby wyrównać braki w przejściówce. Ponadto podkładka nie może być szersza niż przejściówka.

PS.
To wszystko było już opisywane, wystarczyło przeczytać 100 stron topików o przejściówkach, pozdr. ;-)

charfa  Dołączył: 03 Maj 2009
Strange69 napisał/a:
Panowie a co o tym sądzicie:

Jest to to coś warte?
Mam taką, dobrze wykonana, nie sypie opiłkami, nie ma ostrych krawędzi, daje się założyć najpierw na obiektyw i wpiąć do body. Niestety ostatnio się zorientowałem, że nie ostrzy na nieskończoność - ostrość kończy się gdzieś na 15-20m. Nie wiem na ile mikrometrów grubości się to przekłada, chyba na niewiele, więc można by spróbować czymś spiłować, ale mi się nie chce - nie przeszkadza mi to :]

A, o ile dobrze pamiętam, to kupiłem ją taniej, chyba jakieś 20zł kosztowała.

Masaho napisał/a:

PS.
To wszystko było już opisywane, wystarczyło przeczytać 100 stron topików o przejściówkach, pozdr. ;-)

Człowiek leniwy jest... ;-)

Dzięki Panowie za (p)odpowiedzi.

Chyba jednak zdecyduję się na to:

Widzę, że sporo forumowiczów sobie chwali.

KristoVeeR  Dołączył: 01 Lip 2009
Strange69 napisał/a:
Widzę, że sporo forumowiczów sobie chwali.

Mnie taki sam po 10 dniach się wyrobił, i przeskakiwał, po obserwacji mocowania bagnetowego kita, stwerdziłem że ma pewną "wadę produkcyjną". Róg gdzie w bagnecie jest blaszka blokująca jest obły (wszystkie rogi są obłe), w kicie jest ścięty pod kątem prostym. Pozbyłem się problemu pilnikiem. Poza tym jest ok.

Ok, przejrzałem sobie jeszcze topic - czy to nie jest ten adapter o którymś ktoś pisał, że tak naprawdę jest "made in China"?

Z kolei o drugim popularnym adapterze (tym czarnym nakrecanym bezposrednio na obiektyw) ktoś pisze, że sypie się potwornie i uszkodził sobie przez niego coś w aparacie...

Już mi się wszystko miesza :shock: :-o

Chyba trzeba będzie Heliosa przykleić plasteliną ;-) :mrgreen:

http://www.allegro.pl/ite...osc_jakosc.html

A to ktoś przetestowal?

MarcinM  Dołączył: 21 Gru 2009
Witam forumowiczów, jako że jest to mój pierwszy post tutaj.

Chciałbym podłączyć zenitowego heliosa do samsunga gx20.
Na początku myślałem o takiej przejściówce (jest to chyba to samo co opisywany foto tip):
link
Jednak znalazłem jeszcze taką:
link
jak pisze sprzedający:
Adapter PENTAX na M42 NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI firmy EMOLUX +mosiężny klucz montażowy typ: EMORA WIELOWARSTWOWY ADAPTER WYKONANY Z DURALUMINIUM WYSOKIEJ CZYSTOŚCI, NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI Adapter firmy EMOLUX to jedyny adapter do aparatu Pentax, który posiada zawias blokujący zapobiegający przed niewłaściwym ustawieniem aparatu. Dzięki temu zawiasowi adapter nie ulega przekręceniu, nie zwiera styków i doskonale się trzyma w korpusie. Przestrzegamy przed zakupem tańszych adapterów, nie posiadających takiego zabezpieczenia. Adapter firmy Emolux ostrzy w 100% na nieskończoność.

W związku z tym mam pytanie, czy miał ktoś z Was jakieś doświadczenia z adapterami firmy EMOLUX i jakie. I czy warto dołożyć kilka złotych za drugi adapter, czy pierwszy będzie wystarczającej jakości? Boję się również opisywanych wcześniej opiłków z duraluminiowych adapterów... I o co chodzi z tym zawiasem?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
MarcinM,
mam i uzywam takie, jak w pierwszym linku - polecam (choć trafiają się podróby kiepsko wykonane).
Na inne nie zwracam uwagi.

MarcinM  Dołączył: 21 Gru 2009
Dzięki za odpowiedź.

Już znalazłem, emolux, to odradzany wcześniej systembank, więc chyba zdecyduję się na ten pierwszy adapter...

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
mam pytanie przy przejściwce z kołnierzem do heliosa 44-3 na jaka odległość najdalej wyostrze ??
zmieści mi się bez problemów w kadrze cała osoba ?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
załuż heliosa do zenita wysuń obiektyw o grubość kołnierza ,zerkni w okular i masz odpowiedż optyczną na matówce i metrową na skali odległości

Rupa
[Usunięty]
Witam,

jak wielu z was ostatnio postanowiłem zakupić przejściówkę do m42, okazało się że przy podłączeniu heliosa 44-2 niestety nie łapie mi na nieskończoność. Mam więc pytanie, czy ktoś miał podobny problem i czy zamontowanie redukcji bez "kołnierza" faktycznie zniweluje tę wadę?

obecnie posiadam redukcję: http://allegro.pl/item861...2_warszawa.html jak na razie żadnych opiłków, bardzo dobrze zaskakuje, jednak czy ten kołnierz faktycznie może może przeszkadzać?

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z tą przejściówką nie uzyskasz ostrości na nieskończoność. Dostałeś już odpowiedź na to pytanie w innym wątku http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28829

Czy raczyłeś ją przeczytać?

Skocz do: