Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
matb napisał/a:
To jeszcze raz. O matówce też nie ma ani słowa. Czyli matówki też nie sprzedaje, tak?

matb, to nie jest "czarno-biała" sytuacja. Ja to widzę tak - sprzedający faktycznie się pomylił przy specyfikacji technicznej i to jest jego niedopatrzenie. Za to w opisie akcji DOKŁADNIE pisze, co wchodzi w skład kompletu. Kupujący albo nie doczytał do końca tego opisu (i tu jest jego 99% winy) i teraz się czepia, albo przeczytał i doskonale wiedział co jest przedmiotem aukcji, tylko próbuje coś ugrać. Dlaczego, jeżeli widział sprzeczne (lub mylące) informacje w opisie, nie dopytał się w czasie trwania aukcji, czy obiektyw faktycznie jest w komplecie? Tak jak już ktoś tu pisał - brak wiedzy o tym, co się kupuje nie zwalnia z odpowiedzialności za finalizację transakcji. Powiem tak: "obywatelu, jak nie wiesz, co chcesz kupić albo nie masz o tym pojęcia to idź do sklepu".
Inna sprawa, że na allegro "myślących inaczej" nie brakuje, sam mam już w miarę duży dorobek i już niejedno widziałem :lol:

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
no_name napisał/a:
skąd kupujący już wie że nie ma w zestawie obiektywu ?.

No właśnie, dobre pytanie. Kiedy kupujący zorientował się że nie ma obiektywu?

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Paffcio napisał/a:
Dlaczego, jeżeli widział sprzeczne (lub mylące) informacje w opisie, nie dopytał się w czasie trwania aukcji, czy obiektyw faktycznie jest w komplecie?

Z tego co mówi sprzedający, kupujący dopytał zanim kupił i dodatkowo otrzymał mailem informację co zawiera zestaw ;) Problem polega więc nie na tym co zawierała ta informacja ale czego nie zawierała ;P Morał z tego jest taki, że jak się wystawia body na alledrogo to trzeba napisać: "zestaw nie zawiera obiektywu" ;) Warto też dbać o poprawność interpunkcyjną i gramatyczną zdań oraz zadbać o to aby nie wklejać w treść aukcji informacji, których się samemu nie czyta ;P

izbkp napisał/a:
Paffcio napisał/a:
Dlaczego, jeżeli widział sprzeczne (lub mylące) informacje w opisie, nie dopytał się w czasie trwania aukcji, czy obiektyw faktycznie jest w komplecie?

Z tego co mówi sprzedający, kupujący dopytał zanim kupił i dodatkowo otrzymał mailem informację co zawiera zestaw ;) Problem polega więc nie na tym co zawierała ta informacja ale czego nie zawierała

No tak, ale informacja od sprzedającego NIE ZAWIERAŁA też informacji, że zestaw NIE ZAWIERA kompletu szkiełek "limited", więc... :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-18, 11:49 ]
izbkp napisał/a:
Warto też dbać o poprawność interpunkcyjną i gramatyczną zdań oraz zadbać o to aby nie wklejać w treść aukcji informacji, których się samemu nie czyta ;P

i przede wszystkim skrócić opis :-)

Paffcio napisał/a:
No tak, ale informacja od sprzedającego NIE ZAWIERAŁA też informacji, że zestaw NIE ZAWIERA kompletu szkiełek "limited", więc... :mrgreen:

Gdzie w opisie TEJ aukcji (lub np w oferowanej cenie) widzisz jakiekolwiek *poszlaki* wskazujące że w zestawie *może być* "komplet szkiełek limited"? ;)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
izbkp napisał/a:
Morał z tego jest taki, że jak się wystawia body na alledrogo to trzeba napisać: "zestaw nie zawiera obiektywu" ;)

Do tego wstawiając zdjęcia koniecznie trzeba napisac że stół , parapet itp. na którym leży aparat nie jest przedmiotem aukcji :-)

I obrus też ;P

izbkp napisał/a:
Paffcio napisał/a:

Gdzie w opisie TEJ aukcji (lub np w oferowanej cenie) widzisz jakiekolwiek *poszlaki* wskazujące że w zestawie *może być* "komplet szkiełek limited"? ;)

Skoro kupujący nie doczytał, że nie w zestawie nie ma "kita" to nie doczytał też, nie ma także innych obiektywów, więc limitków także. Wiem, wiem, to bardzo pokrętna logika :mrgreen:

Paffcio napisał/a:
Skoro kupujący nie doczytał, że nie w zestawie nie ma "kita" to nie doczytał też, nie ma także innych obiektywów, więc limitków także. Wiem, wiem, to bardzo pokrętna logika :mrgreen:

No tak "nie doczytał" ale co jeśli za bardzo doczytał bo w opisie jest też jak byk, napisane tak:

"Ogniskowa (ekwiwalent dla 35mm) [mm]: 27-82.5
Mnożnik ogniskowej [x]: 1.5
Mocowanie: KAF2, zgodne z KAF2, KAF i KA
Jasność obiektywu [f/]: 3.5-5.6
Zakres ustawiania ostrości [cm]: 25
Makro [cm]: brak
Stabilizacja: jest
Średnica obiektywu [mm]: 52
"

Co moim zdaniem jakąś tam poszlaką na to, że w zestawie jest obiektyw kitowy już jest i co za tym idzie nie trzeba stosować "bardzo pokrętnej logiki" ;) No chyba, że są to parametry bardzo specyficznej i jedynej w swoim rodzaju zaślepki otworu bagnetu do body ;P

mic_kas  Dołączył: 11 Kwi 2008
czyli przez Twoją nieuwagę sam się wkopałeś, ale to nauczka będzie na przyszłość..
Dobrze że to tylko kit który jest wart około 100zł, a nie np. 1000zł. ;-)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Moim zdaniem kupujący to naciągacz.
Dobrze wiedział że obiektywu nie ma bo nie ma go na zdjęciu i w opisie zestawu.
Jedyne logiczne wyjście to unieważnienie transakcji i zwrot pieniędzy
Sprzedawca to nowicjusz , w opisie każdy przecinek jest ważny zamiast bezmyślnie kopiować opisy wystarczyłby link do nich...(z zaznaczeniem że specyfikacja dotyczy korpusu i tylko on jest sprzedawany).Nawet w formularzu aukcji zdaje się że jest opcja
czy sprzedajemy tylko body czy body+kit.

Lepiej tej sprawy nie przeciągać szkoda nerwów.

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
Cytat
Wklejony opis jednoznacznie sugeruje, że aparat jest z obiektywem

absolutnie się nie zgadzam z tym stwierdzeniem.
matb sorry, ale argument z matówką całkowicie nieadekwatny.

Jak dla mnie oczywiste jest, że aukcja dotyczy body + dodatki ale bez obiektywu. namieszałeś siwyyy77
niepotrzebnie z tym opisem ale nie daj się, bo widzę że kupujący chce Cię naciągnąć. Gdyby jeszcze obiektyw był na zdjęciu to... miałbys problem.
Skoro facet się dopytywał emailowo i mu nie wymieniłeś obiektywu to mu nie ustępuj bo, wg mnie, to po prostu błąd w specyfikacji a nie potwierdzenie sprzedaży kompletu z obiektywem.
Prowizję odzyskasz, a jedyny Twój koszt to opłata za wystawienie i trochę stresu.

Markus napisał/a:
Sprzedawca to nowicjusz

"Nowicjusz"??? z 239 komentarzami? ;) Ja bym powiedział, że go rutyna dopadła i zagrał na pamięć ;P

izbkp napisał/a:
Paffcio napisał/a:

No tak "nie doczytał" ale co jeśli za bardzo doczytał bo w opisie jest też jak byk, napisane tak:

"Ogniskowa (ekwiwalent dla 35mm) [mm]: 27-82.5
Mnożnik ogniskowej [x]: 1.5
Mocowanie: KAF2, zgodne z KAF2, KAF i KA
Jasność obiektywu [f/]: 3.5-5.6
Zakres ustawiania ostrości [cm]: 25
Makro [cm]: brak
Stabilizacja: jest
Średnica obiektywu [mm]: 52
"

Co moim zdaniem jakąś tam poszlaką na to, że w zestawie jest obiektyw kitowy już jest i co za tym idzie nie trzeba stosować "bardzo pokrętnej logiki" ;) No chyba, że są to parametry bardzo specyficznej i jedynej w swoim rodzaju zaślepki otworu bagnetu do body ;P

To jedna kwestia, ale druga jest taka, że:
- na ani jednym zdjęciu nie ma obiektywu
- w opisie zawartości przedmiotu aukcji nie ma wymienionego obiektywu
- ta lista parametrów szkła, którą przytaczasz z kilometra wygląda na opis "copy-paste"

Sorry, ale bez jaj, niejasności jest wystarczająco dużo, by zadać pytanie kupującemu "a obiektyw jest?", chociaż po opisie aukcji ja tego obiektu bym się nie spodziewał.

Sprawa nie jest jednoznaczna, nawet w tym wątku mamy różne opinie. Ciekawy jestem, co na to wszystko powie Allegro...

[ Dodano: 2009-12-18, 13:45 ]
izbkp napisał/a:
Markus napisał/a:
Sprzedawca to nowicjusz

"Nowicjusz"??? z 239 komentarzami? ;) Ja bym powiedział, że go rutyna dopadła i zagrał na pamięć ;P

To akurat jest szczera (i gorzka) prawda...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Paffcio napisał/a:
Za to w opisie akcji DOKŁADNIE pisze, co wchodzi w skład kompletu.
Nie. Nie pisze _dokładnie_ co wchodzi. O matówce nie napisał :-P
Zresztą logicznie rzecz biorąc - ze zdania, "jabłka należą do zbioru owoców" nie wynika wcale, że do tego zbioru nie należą gruszki.
Poza tym sprzedający opisał parametry konkretnego obiektywu, co jednoznacznie sugeruje, że jednak jest on w komplecie z aparatem. Kupujący nie ma obowiązku ani nawet prawa wiedzieć, że stało się to "przypadkiem", tylko dlatego, iż sprzedający nieudolnie przywłaszcza sobie prawa autorskie do cudzego dzieła.

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
matb, tak szczerze - pomyślałbyś że aukcja dotyczy zestawu body + obiektyw? i dochodziłbyś "swojego"?

bo gdybanie o kupującym i prawach to zupełnie inna sprawa

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
matb napisał/a:
Poza tym sprzedający opisał parametry konkretnego obiektywu

napisał o jakimś ekwiwalencie, nie opisał dokładnie jego parametrów, nie napisał czy to kit I czy II itd.,
ewidentnie z aukcji wynika, że obiektyw nie jest sprzedawany, tym bardziej, że kupujący przed końcem aukcji uzyskał tą informację od sprzedającego.
Myślę, że powinno to roztrzygnąć centrum sporów z allegro.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jitt napisał/a:
matb, tak szczerze - pomyślałbyś że aukcja dotyczy zestawu body + obiektyw? i dochodziłbyś "swojego"?

Jitt, juz wszyscy wiemy ze ty bys nie pomyslal.

Ktos inny mogl, jasnosci nie ma.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Matb tochę przesadzasz z tym cudzym dziełem.
Zacytowanie specyfikacji nie jest przestępstwem nawet bez podania źródła.
Co innego instrukcja obsługi itp.

Co innego można napisać niż te skopiowane parametry.

Czy podanie ich w innej kolejności pozwala uspokoić sumienie?

Jak wartość literacką czy intelektualną ma sucha specyfikacja sprzętu którego ktoś jest właścicielem?
Czy tylko producent ma prawo podawać specyfikację sprzętu ?

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
alkos, po prostu _dla mnie_ sprawa jest jasna i nie ma sensu dyskusja o matówkach itp
czy na każdej aukcji, szczególnie dotyczącej przedmiotów używanych, sprzedający podają dokładne opisy? jeśli kupię telewizor za 2,5tys a w opisie nie będzie słowa sprawny to mam prawo do reklamacji?

dziwi mnie, że w powyższym przypadku musi się skończyć na centrum sporów allegro, osobiście dodam, że nie przepadam za długimi opisami aukcji, cieszy mnie natomiast jeśli mam ze sprzedawcą kontakt telefoniczny przed zalicytowaniem - to wiele upraszcza

Skocz do: