rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
weiss77 napisał/a:
Kupuje Pentaxa 360

A Sigma 530 DG Super albo Metz 48 af 1? Za już naprawdę niewiele większe pieniądze (rzędu 100zł) dostaniesz palnik obracany w pionie i poziomie, większą moc lampy i HSS... To dużo - moim zdaniem warto dołożyć - lampę kupujesz na lata...
rjan, ubiegłeś mnie o minutkę :-D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Metz 48 kosztuje praktycznie tyle samo co 360-tka.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Macie rację, ale dokładając tylko 100 do każdego kolejnego modelu w końcu dojdę do wniosku, że Pentax 540 to jedyny słuszny wybór :mrgreen:
Używałem jakiś czas Metza 36-c2. Tak naprawdę przeszkadzał mi tylko brak wspomagania AF. Obracana głowica jest ok, ale czy podobnego efektu nie uzyska się fotografując 360 w trybie bezprzewodowym? Wtedy też powinien działać P-ttl, chyba, że nie mam racji. Gdybym miał do wydania 800 pln to zapewne wybrałbym Metza 48, bez dyskusji. Miałem natomiast 500 pln. Miała być Sigma ef 500 dg st, ( w fotozakupach za 469) tylko spóźniłem się dosłownie 1 dzień z zamówieniem i już dla mnie nie starczyło. Raczej nie mam szansy, żeby wydać 800 pln. Czy Pentax 360 to zły wybór? Fotografuję amatorsko, najczęściej dzieci i koty. No i samoloty, ale tu lampa raczej nie potrzebna. Nie mam aspiracji, żeby zostać zawodowcem. Po prostu potrzebuje solidnego sprzętu, w założonym przedziale cenowym.

No... żadnej z rozważanych lamp nie nazwałbym profesjonalną... Ale gdzie kupisz tę P 360 za 500zł? wg skąpca: P360 - 659zł, Metz 48 - 745zł. 86 zł różnicy. A funkcjonalność zupełnie inna... Jak masz lampę zamontowaną na aparacie, to ci wireless w obróceniu głowicy nie pomoże ;-) . Dla mnie P360 jest zdecydowanie za droga, jak na to co sobą prezentuje - jak mówią - biednych nie stać na rzeczy tanie, czego ww. Tumax / Exakta jest najlepszym dowodem. Ale - twoje święte prawo wyboru :-B

Za 500 nie kupię Pentaxa 360. Jest w fotozakupach za 659. Taki wydatek jestem jeszcze w stanie popełnić. Na skąpcu jest co prawda Metz 48 za 745, ale jakoś nie ma jej z mocowaniem Pentaxa. Na fotozakupach za to ciekawa sytuacja- Metz 48 kosztuje 749 we wszystkich mocowaniach, poza naszym. Do pentaxa stoi za 789 i jako jedyna nie jest dostępna od ręki tylko za co najmniej 2 tygodnie. Podobnie w innych sklepach- albo droga, albo nie ma.

No dobrze... nie ma to nie ma. Przyjdzie dostawa - będzie. Chodzi mi o to, że Pentax 360 ma z grubsza funkcjonalność wspomnianego Metza 36 - a ten kosztuje 300 - 400zł. Resztę płacisz za znaczek PENTAX.

No niestety, po głebszym przyjrzeniu się, do pentaksa kosztuje 789
Dzwoniłem do nich, koleś powiedział, że nie wiadomo, kiedy będą.
Mam info z pewnego źródła, że każda kolejna dostawa jest droższa. Dzięki kryzysowi i cenie dolara. Cena K200 już skoczyła do 1699, a jeszcze na początku miesiąca kosztowały niecałe 1600. Mówię tylko o tej stronie. W innych sklepach też poszły w górę.

Ojej, a gdzie ten post, co to na niego odpisałem?

Czesia? Zgaduję, że to Foto-Tip? Na stronie maja tylko Tłumaxy

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
weiss77 napisał/a:
Czesia? Zgaduję, że to

http://www.jabbafoto.pl/

Dzięki, sprawdzę. Na stronce jest metz 48 i 36 af-4- chyba najtaniej w necie. Jutro dryndnę.
Ogólnie dziękuję wszystkim za pomoc. Zdecydowanie rozjaśniliście mi obraz.

anielka49  Dołączyła: 25 Lut 2009

Witam.
Mam pytanie do grona FACHOWCÓW - "foto".

Mam aparat fotograficzny Panasonic FZ 50, chciałabym dokonać zakupu "niedrogiej" lampy błyskowej i tu napotkałam na trudności w wyborze, więc proszę o pomoc.

Wiele zdjęć robię w budynkach zabytkowych, muzealnych, sakralnych oraz rodzinne zdjęcia w różnych warunkach "jasności pomieszczeń" itp....

Chciałabym, ażeby ta lampa całkowicie współpracowała z automatyką aparatu, żeby zdjęcia były dobrze oświetlone ( a nie "przepalone" ....itd....)

Czytałam wiele na temat lamp: METZ 36 AF-4 i inne(EXAKTA.TUMAX itp...).
Ale za mało mam doświadczenia, żeby dokonać wyboru, a widzę, że dyskusje na tym forum są interesujące, więc jeszcze raz proszę o pomoc w doborze - liczę na pozytywne odpowiedzi.

ps.
Nie chciałabym, żeby koszt lampy był zbyt drogi......

KamilP  Dołączył: 26 Lip 2008
rbucz napisał/a:
No dobrze... nie ma to nie ma. Przyjdzie dostawa - będzie. Chodzi mi o to, że Pentax 360 ma z grubsza funkcjonalność wspomnianego Metza 36 - a ten kosztuje 300 - 400zł. Resztę płacisz za znaczek PENTAX.

No watpie czy 300-400 zł płacisz za sam znaczek Pentaxa. W sumie te dwie lampy maja tylko taką samą LP i głowicę odwracaną tylko do góry. A poza tym najwiekszym plusem dla mnie w 360 jest własna automatyka co sprawia że jak będe kupował lampę to wybieram właśnie Pentaxa a nie 48 AF-1. Metz 36 to praktycznie goła lampa bez żadnych funkcji typu HSS czy błysk na druga kurtynę itp. dlatego te lampy znacznie różnią się funkcjonalnością.

kolorem  Dołączył: 05 Mar 2009
Badałem Pentaxa 360
Witajcie
Wątek o lampach chyba nie umrze.
No a więc tak nabyłem TUMAXA 386 z powyższych postów i innych tematów o lampach wiecie co mnie w nim boli. Właśnie te niedoświetlenia. Na wprost OK napewno lepiej i dalej niż wbudowana, ale odbijanie od sufitu nawet z +3EV błedne.
Udałem sie więc do miasta i w sklepie założyłem Pentaxa 360 i ZDĘBIAŁEM.
Na 2 m wprzód kicha histogram nie wyszedł poza 1/3 z cieni. Podbiłem ją więc o1EV w lampie i raz jeszce no już lepiej. Palik w górę wyjmuje listek aprata +1EV. I t tylko nieznacznie bijemy Tumaxa, a od obiektu byłem 1,5 do 2m .

Już sam nie wiem może w Pentaxowym P-TTL jest coś nie tak?
Wcześniej działem tez TUMAXEM 880 (czyli prostym bez bajerów) ale z minolta z pomiarem ADI. Toż to różnica jak nie wiem. Potrafiłem cały pokój błyskiem od sufitu (po przestawieniu aparaty w TTL-a) załatwić, korektą na +2 na lampie ale ... Tu tłukę +1 na lampie +3 na aparacie i dalej cienista kraina, a na dodatek zakładam dedykowana tego producenta co aparat i też kiszka.

Oj jak sie wkurze to sprzedam nowy nabytek aparatowy i wracam do Minolty A1 z Tumaxem 880

Rzeknijcie jakią mam lampkę założyć czy już tylko Metz 48 mi został??

Re: Badałem Pentaxa 360
kolorem napisał/a:
... Tu tłukę +1 na lampie +3 na aparacie i dalej cienista kraina, a na dodatek zakładam dedykowana tego producenta co aparat i też kiszka

To znaczy w sumie masz +4 EV i nadal lipa??? A masz jakąś fotę z tej lampki z exifem? wrzuciłbyś. Albo coś poknociłeś w ustawieniach, albo z puszką coś nie teges. Zachowanie twojego tumaxa jest jak najbardziej "prawidłowe", czyli nie najlepsze, ale lampa systemowa powinna działać dobrze. Ja w swojej sigmie mam ustawiona korektę +0,5 EV i w zupełności to wystarcza, a czasem nawet jest za jasno

kolorem  Dołączył: 05 Mar 2009
wrzycę jak nie wyrzuciłem
Wrzucę wrzuce, jeśli w freworze nerwów już ich nie skasowałem z pstrykacza. Teraz nie mam go pod ręką.

WIZOO  Dołączył: 04 Sie 2009
Witam!
Koledzy, podtrzymuję wątek.
Czy może ktoś ma świeższe informacje na temat tej EXAKTY DPZ 38.
Mam na nią ochotę do mojego K200d, ale zniechęcają mnie negatywne opinie dotychczasowych użytkowników a na Metza 48 mnie nie stać - różnica 300 zł.

Jeśli któryś z Was coś wie nowego to miłoby było poznać świeże fakty na temat tej lampki.

Pozdrawiam, Bartłomiej Wiśniewski.

WIZOO napisał/a:
Witam!
Koledzy, podtrzymuję wątek.
Czy może ktoś ma świeższe informacje na temat tej EXAKTY DPZ 38.
Mam na nią ochotę do mojego K200d, ale zniechęcają mnie negatywne opinie dotychczasowych użytkowników a na Metza 48 mnie nie stać - różnica 300 zł.

Jeśli któryś z Was coś wie nowego to miłoby było poznać świeże fakty na temat tej lampki.

Pozdrawiam, Bartłomiej Wiśniewski.

Opinie na temat exakty są pełni zasłużone. Jeżeli nie stać Cię na Metza 48, a nie masz wielkich wymagań, to kup chociaż Sigmę ef 530 dg st, albo Metza 36 af4, to bardzo proste lampy, ale przynajmniej P-TTL działa jak należy. I na pewno łatwiej znajdziesz później nabywcę, kiedy będziesz chciał kupić coś lepszego.

Skocz do: