lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Robert K. napisał/a:
Moje kadry były w granicach ~2-7 m. Tak "pi razy oko".

W jednym z testów Metza 48 czytam:
Cytat

Producent deklaruje, że zasięg wspomagania wynosi 6-9 metrów.
Producent podaje również, że błąd paralaksy przy odległości 0,7 do 1m może uniemożliwić pracę wspomagania

Czyli było w zasięgu. Znaczy się wspomaganie AF z Metza niewiele pomaga na K20D, nawet z jasnym obiektywem a za to do K7 podepnę ciemnego kita i będzie lepiej?

A może ktoś próbował dorobić do aparatu coś w takim stylu?
http://akikorhonen.org/pr...ion=view&id=648
Jeśli do czujnika AF dotarłaby podczerwień to może jeszcze wersja z diodą IR...

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Zadając pytanie nie sądziłem, że nastukane zostanie 4 strony. Jak widać, temat budzi jakieś zainteresowanie...
Jako, że ustawiłem czas trwania wiadomości na dwa dni, może któryś z administratorów wyłączy wygaśnięcie? :-)
Bo samemu się chyba nie da?

A wracając do tematu:
to wg Was najszybszym obiektywem Pentaxa jest który? Pojawiły się w wątku m.in.:
Cytat
FA50/1.4, FA35/2, 70/2.4LTD i 40/2.8LTD

I inna sprawa: pojawia się sporo informacji o Canonach - raczej pozytywne. A posiadaczy Nikonów tak niewielu tu zagląda? ;)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Robert K. napisał/a:
wg Was najszybszym obiektywem Pentaxa jest który?
Według mnie DA40.
Robert K. napisał/a:
pojawia się sporo informacji o Canonach - raczej pozytywne. A posiadaczy Nikonów tak niewielu tu zagląda? ;)
Nikon ma nawet troszkę lepiej z szybkością AFa, niewiele lepiej, ale lepiej. :evilsmile:
Fafniak napisał/a:
no_name napisał/a:
W Canonie działa z każdym punktem. W przypadku wybrania skrajnego punktu rzucane światło się "rozszerza".
jestes tego pewny?
Na 100%. Na centralnym mam wąski, pionowy pas linii wspomagających, gdy wybieram boczny punkt, linie wspomagające pojawiają się w prostokącie pokrywającym wszystkie punkty AF

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Robert K. napisał/a:
to wg Was najszybszym obiektywem Pentaxa jest który?

DA40. Zdecydowanie.

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
Jeśli chodzi o szybkość AF, to pozytywnie wyróżnia się jeszcze FA 28-70/4; choć nie mam porównania z DA 40/2.8...
A propos posiadanej szklarni - F135/2.8 też nie mogę niczego zarzucić.
Oba obiektywy ogniskują - IMHO - zauważalnie szybciej niż FA35/2.

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Cytat
Jeśli chodzi o szybkość AF, to pozytywnie wyróżnia się jeszcze FA 28-70/4

Mam podobnie. Ale jest to tylko moje subiektywne wrażenie, a poza tym porównuję go tylko do Samsungowego kita - mam tylko takie dwa obiektywy z AF :-)

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Mam pewien pomysł na tę dolegliwość AF ale na razie cichosza.
Jak sprawdę do końca to powiem.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
plwk napisał/a:
Trzeba pamiętać o ograniczeniach zestawu aparat + lampa ze wspomaganiem. Zestaw ma zasięg od ... do ... i działa tylko z centralnym punktem AF (bo tak świeci).

ja jeszcze w tym temacie, bo to jak świeci, to chyba zależy od lampy (obie fotki zrobione z tej samej odległości i ogniskowej)
330FTZ

540FGZ

jak widać, 540-tka raczej pokryje wszystkie możliwe punkty ;-]

l_uka napisał/a:
540-tka raczej pokryje wszystkie możliwe punkty
U mnie ne pokrywa dolnego. :-/
Na szczęście nie używam go, ale fakt pozostaje faktem. Chińczycy (producent mojej 540) i precyzja nie idą w parze. :evil:

Pentagram napisał/a:
U mnie ne pokrywa dolnego.

z jakiej odległości?

Z każdej. :-/ Na Twojej fotce linie pomocnicze są idealnie w centrum, u mnie przesunięte w górę i nieznacznie w bok.

Pentagram napisał/a:
Na Twojej fotce linie pomocnicze są idealnie w centrum

no bo tak kadrowałem - chyba nie sądzisz, że lampa była zamontowana na tym samym aparacie, co zrobił zdjęcie? Aż tak szybkich paluszków to ja nie mam :evilsmile:
Być może dolne punkty się nie łapią (może nie zawsze), ale boczne na pewno tak, a już na pewno znaczna część punktów wokół centralnego.

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Wlasnie skontrolowalem u siebie wspomaganie AF i d700+sb900 ma pelne pokrycie pol AF. Z lampa na aparacie jak i z sc29 z boku aparatu.
Mam k20 jako beckup, powiem szczerze, ze jak ostatnio cos robilem pentexem to mi szczena opadla jaka jest roznica.

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Matey3000 napisał/a:
Mam k20 jako beckup, powiem szczerze, ze jak ostatnio cos robilem pentexem to mi szczena opadla jaka jest roznica.

Różnica na plus? :mrgreen:

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
sculptor napisał/a:

Różnica na plus? :mrgreen:

Tak ;-)
K20 bedzie do wziecia pod koniec lutego.

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
Raven napisał/a:

No i sprawdzać za każdym razem na LCD, czy trafiło się z ostrością, bo niestety nie można przyjąć z góry, że jest ok. Niszczy to przyjemność z robienia zdjęć :-(
Przy słabym świetle to już często AF działa na zasadzie loterii. No i np. moja puszka przy żarowym ma spory FF.

Sądzisz, że tylko w Pentaxie trzeba sprawdzic czy AF trafil ?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
mops napisał/a:

W Nikonach, jesli masz ustawiony Focus Priority, to nie. O ile aparat jest sprawny.

W Canonie też nie sprawdzam. Szkoda czasu i baterii.

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
alkos napisał/a:
mops napisał/a:

W Nikonach, jesli masz ustawiony Focus Priority, to nie. O ile aparat jest sprawny.

Też nie masz gwarancji ze 100% trafi. Jest lepiej niż w P ale nie pisz proszę że DOSKONALE.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
mops napisał/a:
Też nie masz gwarancji ze 100% trafi. Jest lepiej niż w P ale nie pisz proszę że DOSKONALE.

Na tyle DOSKONALE ze nigdy nie musze sprawdzać.

A z KXem na przyklad to delikatnie tragedia.

Skocz do: