Witam
Jestem posiadaczem lampy błyskowej SUNPAK PZ5000AF - to całkiem przyzwoity sprzęt jednak nie ma dedykacji do naszego systemu. Używam ją w trybie własnej automatyki i jestem zadowolony z efektów - jednak brakuje mu jednej funkcji - wspomagania AF.
Lampa posiada wspomagacz tylko że nie da się go wysterować z PENTAXa.
Zawodowo zajmuję się elektroniką i nie było dla mnie problemu z wyśledzeniem komunikacji pomiędzy body (Minolta Dynax 5) a w/w lampą - wiem już jak aparat wysyła "prośbę" o doświetlenie, wiem jak steruje zoomem lampy (choć tego akurat mi nie brakowało bo jest w niej manualny zoom), wiem jak wysyła informacje o czułości ISO, przysłonie itp. W takim razie mogę zrobić układzik sterujący lampą.
Problem polega na tym, że poznałem protokół (oczywiście tylko interesujące mnie fragmenty) dla systemu Minolta, a niestety brakuje mi jeszcze wiedzy o o protokole komunikacyjnym body PENTAXa z lampą.
Niestety nie mam dostępu do żadnej lampy do Pentaxa ze wspomaganiem AF więc nie mogę sobie tego obmierzyć tak jak to zrobiłem w przypadku SUNPAKa i Minolty.
Może ktoś z was wie w jaki sposób PENTAX uruchamia wspomaganie AF w lampie zewnętrznej lub może jest wśród was ktoś kto mógłby "podglądnąć" protokół (lub użyczyć lampę do obmierzenia)? - będę wdzięczny za każdą pomoc.
Znając oba protokoły pokusiłbym się o zrobienie translatora i zwiększenie dostępnej funkcjonalności w posiadanej lampie - wtedy lampy SUNPAK PZ5000AF z dedykacją do Minolty mogłyby być popularne wśród nas
- dodatkowym problemem jest różnica w stopkach ISO ale to przy odrobinie zdolności manualnych da się rozwiązać.
Czekam na odzew.