jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
Wspomaganie AF w lampach zewnętrznych
Witam
Jestem posiadaczem lampy błyskowej SUNPAK PZ5000AF - to całkiem przyzwoity sprzęt jednak nie ma dedykacji do naszego systemu. Używam ją w trybie własnej automatyki i jestem zadowolony z efektów - jednak brakuje mu jednej funkcji - wspomagania AF.
Lampa posiada wspomagacz tylko że nie da się go wysterować z PENTAXa.
Zawodowo zajmuję się elektroniką i nie było dla mnie problemu z wyśledzeniem komunikacji pomiędzy body (Minolta Dynax 5) a w/w lampą - wiem już jak aparat wysyła "prośbę" o doświetlenie, wiem jak steruje zoomem lampy (choć tego akurat mi nie brakowało bo jest w niej manualny zoom), wiem jak wysyła informacje o czułości ISO, przysłonie itp. W takim razie mogę zrobić układzik sterujący lampą.
Problem polega na tym, że poznałem protokół (oczywiście tylko interesujące mnie fragmenty) dla systemu Minolta, a niestety brakuje mi jeszcze wiedzy o o protokole komunikacyjnym body PENTAXa z lampą.
Niestety nie mam dostępu do żadnej lampy do Pentaxa ze wspomaganiem AF więc nie mogę sobie tego obmierzyć tak jak to zrobiłem w przypadku SUNPAKa i Minolty.
Może ktoś z was wie w jaki sposób PENTAX uruchamia wspomaganie AF w lampie zewnętrznej lub może jest wśród was ktoś kto mógłby "podglądnąć" protokół (lub użyczyć lampę do obmierzenia)? - będę wdzięczny za każdą pomoc.
Znając oba protokoły pokusiłbym się o zrobienie translatora i zwiększenie dostępnej funkcjonalności w posiadanej lampie - wtedy lampy SUNPAK PZ5000AF z dedykacją do Minolty mogłyby być popularne wśród nas ;-) - dodatkowym problemem jest różnica w stopkach ISO ale to przy odrobinie zdolności manualnych da się rozwiązać.
Czekam na odzew.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Re: Wspomaganie AF w lampach zewnętrznych
Poruszyles bardzo ciekawy temat, gdyby udalo Ci sie zrealizowac swoj plan uzyskalibysmy dostep do ciekawej alternatywy dla lamp dedykowanych.
Nie wiem tylko czy ktos dysponuje wiedza i informacjami, o ktore pytasz.

Bede sledzil watek i zycze powodzenia.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
jacekkar1, jak chcesz powalczyć z elektronika pentaxa,to mogę Ci podesłac AF 330 FTZ.Lampa jest rozbita (wyświetlacz,odłamana stopka - doklejona) ,ale wszystkie funkcje działają.Szczegóły - jakby co - na PW.

MarWoj napisał/a:
jacekkar1, jak chcesz powalczyć z elektronika pentaxa,to mogę Ci podesłac AF 330 FTZ.Lampa jest rozbita (wyświetlacz,odłamana stopka - doklejona) ,ale wszystkie funkcje działają.Szczegóły - jakby co - na PW.

Jestem zainteresowany (odezwę się na PW) - tylko kiedy ja znajdę znów w pracy czas na taką zabawę - przełożony wrócił z urlopu ;-)

[ Dodano: 2008-08-28, 21:16 ]
Witam
Mam już materiał do badań (dzięki MarWoj masz u mnie :-B :-B :-B ).
Jak tylko uda mi się wygospodarować trochę czasu wezmę się za pomiary - mam nadzieję że uda się zrealizować plan.
POZDRAWIAM

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
odkopuję - udało się?

pyciar napisał/a:
odkopuję - udało się?

niestety temat został zarzucony ze względy na brak czasu

Skocz do: