ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
nieCytatCzy fakt, że komputery, jak rozumiem, są "po dwóch stronach" routera nie utrudnia operacji?
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
K-X, DA L 18-55, DA L 50-200, M50/1.7, DA 35/2.4, HX20V
To mam.Meggido napisał/a:Oba komputery muszą być w tej samej grupie roboczej oraz muszą mieć włączone udostępnianie i wyszukiwanie plików.
Jak to sprawdzić?Meggido napisał/a:Czy one się w ogóle widzą?
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.Meggido napisał/a:A nie lepiej byłoby zamiast dostarczyciela netu w postaci PC1 zastąpić go ruterem?
Pobawie sie, ale po wejściu w "Cała sieć" nie widać drugiego komputera.opiszon napisał/a:próbowałeś ręcznie przeglądać sieć w Windowsie, ew użyć wyszukiwarki komputerów
1GB to nie jest mały plik. A bardziej chodziło mi o to, żeby np. oglądać DVD na PC2 z płyty włożonej do napędu w PC1. No i o słuchanie muzyki, która jest na dysku "tego drugiego komputera".opiszon napisał/a:ja i tak do przesyłania małych plików między lokalnymi kompami używam Skype
Gwiazdor napisał/a:Pobawie sie, ale po wejściu w "Cała sieć" nie widać drugiego komputera.
Gwiazdor napisał/a:Jak to sprawdzić?
Gwiazdor napisał/a:Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
Tak jest no i nie działa. Da się to obejść?k33l napisał/a:Jeżeli PC1 jest wpięty w port WAN to otoczenie sieciowe nie ma prawa działać bo jest w innej podsieci.
Pewnie, wystarczy zmienić router albo dostawcę. Spoko, umowa z Play mi się kończy to ich modem na USB będzie mógł sobie odejść do lamusa i podłącze się po Bożemu.Meggido napisał/a:Też to się daje obejść.
- Tak, przeszkadza. SMB jest protokołem nieroutowalnym, działa tylko w warstwie drugiej. Żeby przejść przez router potrzeba WINS/AD lub _może_ pomoże lmhosts (nie testowałem lmhosts).opiszon napisał/a:nieCytatCzy fakt, że komputery, jak rozumiem, są "po dwóch stronach" routera nie utrudnia operacji?
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
GX20/Kit 17-55/RICOH KR-10x/SMC-M 50 /Tamron 28-75
GX20/Kit 17-55/RICOH KR-10x/SMC-M 50 /Tamron 28-75
Czyli wszystkie kompy (bo czasami jest też PC3 i palmtop robiący za PC4 ) mają być po stronie LAN, a WAN puste? W takim układzie wszystkie będą w jednej podsieci, to powinno zadziałać. OK, DHCP wyłączę. Dam znać jak mi idą prace...k33l napisał/a:Wepnij PC1 do portu LAN, ustaw obu PC adresy IP na sztywno. Na PC2 uaktualnij wpisy i po kłopocie.
CytatIlość portów Ethernet LAN (RJ-45) 4