Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Prblem komputerowy - grupa robocza w Win
Mam problem z połączeniem się komputerów (wszystkie WinXP SP3) w grupie roboczej. Prawie na pewno problem wynika z mojej konfiguracji:

[PC1]--[router]--[PC2]

Taka konfiguracja, bo PC2 łączy się po wifi a PC1 jest dostarczycielem netu (net po USB, dlatego nie wpięty bezpośrednio w router). Od razu dodam, że całość chodzi, internet działa, nie ma żadnych problemów. Ale tak sobie ostatnio wymyśliłem, że zamiast przegrywać pliki między tymi komputerami za pomocą pendriva lepiej zrobić udostępnianie plików w sieci. No i tego nie mogę ustawić tak, żeby kopmutery po obu stronach routera siebie widziały.
Moje poszukiwania rozwiązania doprowadziły mnie do hasła "DMZ", które jest dla mnie na razie za trudne. Podpowiecie? A może jest jakieś inne rozwiązanie?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Oba komputery muszą być w tej samej grupie roboczej oraz muszą mieć włączone udostępnianie i wyszukiwanie plików.

[ Dodano: 2010-08-30, 10:52 ]
Czy one się w ogóle widzą?

[ Dodano: 2010-08-30, 10:54 ]
A nie lepiej byłoby zamiast dostarczyciela netu w postaci PC1 zastąpić go ruterem?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Firewalle mogą bruździć, jeśli masz, to na czas testowania ustawień wyłącz.
Czy fakt, że komputery, jak rozumiem, są "po dwóch stronach" routera nie utrudnia operacji? To pytanie do lepiejznającychsię.
/Bo ja, mając komputery po tej samej stronie routera, nie miałem styczności z hasłem DMZ, nie jestem też pewien, czy we wszystkich kompach jest ta sama grupa robocza. Ot, pewne katalogi udostępniłem, na innych komputerach je zmapowałem i działa. Bo same z siebie komputery mi się nie widzą w otoczeniu sieciowym, ale jak się poda adres do udostępnionego zasobu, to jest./

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
Czy fakt, że komputery, jak rozumiem, są "po dwóch stronach" routera nie utrudnia operacji?
nie

DMZ - kompletnie nie potrzebne do tego celu

w teorii powinno wystarczyć ustawienie tej samej grupy roboczej

próbowałeś ręcznie przeglądać sieć w Windowsie, ew użyć wyszukiwarki komputerów :?:
niestety z doświadczenia wiem, że Otoczenie Sieciowe w Windows nie zawsze pracuje poprawnie

ja i tak do przesyłania małych plików między lokalnymi kompami używam Skype

kataryniarz  Dołączył: 19 Gru 2009
Dodaj na kompach protokół IPX/SPX i będzie po problemie, przewalczone już kilka razy.

Meggido napisał/a:
Oba komputery muszą być w tej samej grupie roboczej oraz muszą mieć włączone udostępnianie i wyszukiwanie plików.
To mam. ;-)
Meggido napisał/a:
Czy one się w ogóle widzą?
Jak to sprawdzić?
Meggido napisał/a:
A nie lepiej byłoby zamiast dostarczyciela netu w postaci PC1 zastąpić go ruterem?
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. :roll:
opiszon napisał/a:
próbowałeś ręcznie przeglądać sieć w Windowsie, ew użyć wyszukiwarki komputerów
Pobawie sie, ale po wejściu w "Cała sieć" nie widać drugiego komputera.
opiszon napisał/a:
ja i tak do przesyłania małych plików między lokalnymi kompami używam Skype
1GB to nie jest mały plik. :-D A bardziej chodziło mi o to, żeby np. oglądać DVD na PC2 z płyty włożonej do napędu w PC1. No i o słuchanie muzyki, która jest na dysku "tego drugiego komputera".

Gwiazdor napisał/a:
Pobawie sie, ale po wejściu w "Cała sieć" nie widać drugiego komputera.

No właśnie, u mnie też w "całej sieci" nie widać drugiego komputera, mimo to mam dostęp do udostępnionych katalogów, jeśli je ręcznie zmapuję.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Gwiazdor napisał/a:
Jak to sprawdzić?

Ping 192.168.0.....? ;-)

[ Dodano: 2010-08-30, 12:05 ]
Gwiazdor napisał/a:
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

Też to się daje obejść. Modem dostawcy internetu nie ma dodatkowego wejścia sieciowego? Co to za dostawca i jaki modem?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Gwiazdor jak to jest dokładnie wpięte w ten router?
Czy kabel od PC1 idzie do routera i tam do portu WAN czy LAN? Jaki do dokładnie router? Jeżeli PC1 jest wpięty w port WAN to otoczenie sieciowe nie ma prawa działać bo jest w innej podsieci.

O to mi właśnie chodziło, jak pisałem "po dwóch stronach routera".

k33l napisał/a:
Jeżeli PC1 jest wpięty w port WAN to otoczenie sieciowe nie ma prawa działać bo jest w innej podsieci.
Tak jest no i nie działa. :-D Da się to obejść?
Meggido napisał/a:
Też to się daje obejść.
Pewnie, wystarczy zmienić router albo dostawcę. ;-) Spoko, umowa z Play mi się kończy to ich modem na USB będzie mógł sobie odejść do lamusa i podłącze się po Bożemu. :-P

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Czyli jeden komp jest od strony LAN routera a drugi od strony WAN ? może działac, jak uruchomisz sobie serwer WINS lub zrobisz domenę Active Directory. Jak nie masz WINS/AD to komputery muszą być w jednej domenie rozgłoszeniowej (jedna podsieć IP).

Na windowsach niestety WINS jest jedynie w wersjach serwerowych systemów, darmowa, uniksowa Samba może robić za WINS.

opiszon napisał/a:
Cytat
Czy fakt, że komputery, jak rozumiem, są "po dwóch stronach" routera nie utrudnia operacji?
nie
- Tak, przeszkadza. SMB jest protokołem nieroutowalnym, działa tylko w warstwie drugiej. Żeby przejść przez router potrzeba WINS/AD lub _może_ pomoże lmhosts (nie testowałem lmhosts).

Prościej na jednym kompie postaw serwer ftp (filezilla np.) a na drugim łacz się jako klient. Nie będzie problemu, a i pewniej to działa niż otoczenie sieciowe.

http://en.wikipedia.org/wiki/LMHOSTS

^^ jeszcze to może pomóc.

Otoczenie Sieciowe Windowsa zwykle nie działa poprawnie, bo nie jest takie plug and play jak się każdemu wydaje - żeby działało dobrze, pewnie i nadawało się do _pracy_ trzeba wiedzieć, co się robi.

Gwiazdor jaki to router? Pisałem ale głucho brak odpowiedzi. Wepnij PC1 do portu LAN, ustaw obu PC adresy IP na sztywno. Na PC2 uaktualnij wpisy i po kłopocie. Ty nie potrzebujesz routera tylko access point dla PC2 który jest na wifi. Teraz router będzie pełnił taką rolę.

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
A k33l przedstawił kolejne możliwe rozwiązanie. Jedynie pamiętaj na routerze wtedy wyłączyć serwer DHCP, bo 2 nie mogą pracować w jednej sieci (1 z routera, 2 z komputera z windowsem udostepniajacego internet).

Możesz też wymienić router na coś takiego:
http://allegro.pl/edimax-...1192895831.html
i nie musieć mieć komputera z modemem usb włączonego 24h/dobę. Na pewno są też modele z miejscem na kartę sim, gdzie nie trzeba podłączać modemu na USB.

Berrt  Dołączył: 20 Cze 2009
Skoro to mają być spięte tylko dwa komputery to poco pomiędzy nimi ten router?
Dzisiaj większość kart sieciowych wykrywa rodzaj połączenia i automatycznie "krosuje" takie połączenia.

Berrt PC2 jest na WIFI, PC1 nie ma karty WIFI zamontowanej, router robi jako access point dla PC2 będąc podłączonym do PC1 po kablu. Czytajmy dokładnie, komputery mają być spięte ale nie fizycznie.

Berrt  Dołączył: 20 Cze 2009
A sorry - czytałem na szybko bo dziecko usypia obok :D

No to zajmij się jednym ale porządnie :evilsmile:

k33l napisał/a:
Wepnij PC1 do portu LAN, ustaw obu PC adresy IP na sztywno. Na PC2 uaktualnij wpisy i po kłopocie.
Czyli wszystkie kompy (bo czasami jest też PC3 i palmtop robiący za PC4 ;-) ) mają być po stronie LAN, a WAN puste? W takim układzie wszystkie będą w jednej podsieci, to powinno zadziałać. OK, DHCP wyłączę. Dam znać jak mi idą prace...
Router to Netgear WGR614.

Tak, mają być tylko od strony LAN, WAN ma być puste.
Cytat
Ilość portów Ethernet LAN (RJ-45) 4

Dasz radę na 4PC

[ Dodano: 2010-08-30, 18:44 ]
Co do DHCP to nie wiem czemu masz wyłączyć? Po co masz potem samemu wpisywać dane do kart sieciowych jak może to za Ciebie zrobić router.

Skocz do: