Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
  p-TTL vs. automat
Witajcie! Dawno mnie tu nie było, ale zatęskniłem za forum gdy pojawił mi się problem z aparatem ;)

Od dłuższego czasu mam K100dS i brakuje mi zewnętrznej lampy. Kiedyś nie było z tym problemu, bo mając *istD kupiłem jakiegoś nowego Nissina z TTLem za 120 zł i było nam razem pięknie. Teraz sprawa mi się komplikuje, bo kompletnie nie wiem o co chodzi z p-TTL. Przejrzałem forum i piszecie, że przez p-TTLa ludzie mają poprzymykane oczy, inni polecają to zamiast lampy z własną automatyką przez co nie wiem co kupić.

Będę wdzięczny za odpowiedzi nt. lamp p-TTL:
1. O co chodzi z tymi przymkniętymi oczami? Czy to dotyczy konkretnego modelu lampy czy wszystkich w tym systemie?
2. Czy będzie mi działać ze szkłem bez AF Pentax (ze stykami)?
3. Zastanawiam się o tym przedbłysku, który przymyka oczy ;) Czy wbudowana lampa w aparacie działa analogicznie? Bo jeśli tak, to nie zauważyłem, żeby ludzie od tego stawali się "pijani" na zdjęciach.

No i kilka pytań dotyczących lamp z automatyką:
A. Z jakimi programami będzie działała taka lampa?
B. Czy aparat w ogóle komunikuje się z lampą np. w sprawie szybkości migawki? W ogóle nie mogę pojąć sposobu działania.

Pytam o to wszystko, bo chcę dokupić jakąś tanią (do 350 zł) lampę i nie wiem, czy pchać się w p-TTLa czy kupić automat. Do lampy będę używał kita i manuala ze stykami 70-210.
Jak automat, to nowy (Metz 36 C2) czy jakiś stary Soligor ;) A jak p-TTL to znienawidzony TUMAX, czy Metz 36 AF-4. Odpowiedzi na powyższe pytania bardzo mi pomogą, więc proszę o porady.

P.S. Proszę mi tylko nie mówić dołóż dwie stówy i kup porządną lampę :) Mam taki na to budżet i koniec, chcę możliwie najlepszą lampę w tej kwocie.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
p-TTL będzie działać na szkłach ze stykami, a co do przymykania to taka zewnętrzna ma większą moc i mruga mocniej przy pomiarze pewnie.

W lampie ustawiasz ISO i przesłonę i to wystarczy, lampa mruga na drugą lamelkę.
Sam się zastanawiam nad lampą ale posiadam obiektywy bez styków i raczej będzie to lampa z własną automatyką.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
1. Zależy od osoby ale osobiście nie zauważyłem aby to było regułą
2. Tak
3. Tak

B. Czujnik lampy mierzy ilość światła i gdy uzna, że już dosyć to kończy błysk.

[ Dodano: 2010-09-18, 18:02 ]
k33l napisał/a:
a co do przymykania to taka zewnętrzna ma większą moc i mruga mocniej przy pomiarze pewnie

To zależy raczej od czasu między przedbłyskiem a błyskiem właściwym.

plwk napisał/a:
1. Zależy od osoby ale osobiście nie zauważyłem aby to było regułą
2. Tak
3. Tak

B. Czujnik lampy mierzy ilość światła i gdy uzna, że już dosyć to kończy błysk.

[ Dodano: 2010-09-18, 18:02 ]
k33l napisał/a:
a co do przymykania to taka zewnętrzna ma większą moc i mruga mocniej przy pomiarze pewnie

To zależy raczej od czasu między przedbłyskiem a błyskiem właściwym.

Skoro lampa wbudowana działa tak samo i mówisz, że efekt przymkniętych oczu zależy od czasu między przedłyskiem a błyskiem właściwym, to może wiecie o konkretnych modelach lamp w których ten czas jest wyjątkowo długi i problematyczny?
Nie wiem, czy warto ew. dopłacać więcej 100 zł w Metzu za p-TTL, czy może w ogóle odpuścić sobie lampy nowe i pójść w kierunku starego Soligora, Cullmanna, czy czegokolwiek, co dostępne jest na Allegro ;) Zastanawia mnie jaka jest funkcjonalność takiego sprzętu, czy wymaga ciągłej kontroli ustawień i na jakich programach taka lampa działa. Coś doradzicie? :)

Pszczoła napisał/a:
to może wiecie o konkretnych modelach lamp w których ten czas jest wyjątkowo długi i problematyczny?

To chyba zależy nie tyle od lampy co od body. O ile dobrze pamiętam to niektórzy narzekali na ten problem przy istach a przy ostatnich K już nie słyszałem.

Mam starą lampę z własną automatyką i o ile nie żongluje się mocno ogniskowymi (lampa nie ma zooma) to efekty są bardzo powtarzalne.

Możesz mi jeszcze powiedzieć, czy automatem będę fotografował w programie aparatu tylko M, czy też AV?

Czyli czy dobrze rozumiem, że właściwszy byłby dla mnie p-TTL? Tak się zastanawiam, jak na moje zapotrzebowanie na lampę warto płacić 4x tyle co za automata, bo pewnie polecicie mi tylko Metza a Tumaxy poradzicie omijać szerokim łukiem.

W sumie jeżeli ktoś by miał jakąś tanią ampkę na sprzedaż, to czekam na wiadomość ;)

Pszczoła napisał/a:
Możesz mi jeszcze powiedzieć, czy automatem będę fotografował w programie aparatu tylko M, czy też AV?

Używałem tylko M więc nie mam pojęcia. W Av zapewne wystąpi ten problem, że może ustawiać czasy krótsze od 1/180 (nie ma żadnej komunikacji i body nie wie, że ma lampę) i jak nie zwrócisz uwagi to naświetli tylko część klatki.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Pszczoła napisał/a:
Przejrzałem forum i piszecie, że przez p-TTLa ludzie mają poprzymykane oczy
Bo wcześniej, w TTL-u (bez "P") nie było dwóch błysków a tylko jeden. Nikt nie zdążył mrugnąć :->

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Pszczoła napisał/a:
Skoro lampa wbudowana działa tak samo i mówisz, że efekt przymkniętych oczu zależy od czasu między przedłyskiem a błyskiem właściwym, to może wiecie o konkretnych modelach lamp w których ten czas jest wyjątkowo długi i problematyczny?

Od fotografowanych osób raczej. Ja podobnie jak większość mojej rodziny mam niestety problem z błyskiem pomiarowym i często mam zamknięte oczy na zdjęciach. Niezależnie czy była to wbudowana lampa, czy zdecydowanie szybszy metz 48, lub speedlite 58. Kuriozalnie pomaga wydłużenie czasu między błyskami poprzez dodanie tych kilku błysków funkcji redukcji czerwonych oczu.

Znam też sporo osób u których zupełnie nie miałem z tym problemu, niezależnie od lampy.

Pszczoła napisał/a:
Czyli czy dobrze rozumiem, że właściwszy byłby dla mnie p-TTL?

Jak wolisz. Każdy system pomiarowy ma swoje wady i zalety. Jeśli używasz pomiaru matrycowego teraz, to i owszem może być Ci wygodniej, bo pracuje się podobnie. Natomiast przy prostym pomiarze CW nie bardzo widzę sens angażować do pracy światłomierz aparatu do pomiaru - najprostsza automatyka własna lampy przy błysku na prost, przy zbliżonej odległości itp prostych scenach da powtarzalniejsze rezultaty niż e-ttl II z pierdylionem pól pomiarowych światłomierza w aparacie. Serio.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Pszczoła, co prawda za często flasha nie używam a niespodzianki jakie niesie pTTL o czym możesz przeczytać nawet tu na forum póki co nie zachęcają mnie do kupna lampy systemowej.Na moje potrzeby lampa z własną automatyką jest wystarczająca.Oczywiście wiele zależy od producenta,ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć że Metz-e sprawują się bardzo dobrze.Nawet światło odbite od sufitu jest wystarczającej mocy. Rzadko również zdarza mi się po pierwszym zdjęciu korygować parametry aparatu względem obliczeń automatyki lampy.

Dzięki Panowie za porady :) Do mnie lampa już jedzie i widzę andybond, że będziemy mieli takiego samego Metza ;)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
plwk napisał/a:
W Av zapewne wystąpi ten problem, że może ustawiać czasy krótsze od 1/180 (nie ma żadnej komunikacji i body nie wie, że ma lampę) i jak nie zwrócisz uwagi to naświetli tylko część klatki.

chyba wtedy w ogóle nie wyzwoli błysku

Pszczoła napisał/a:
widzę andybond, że będziemy mieli takiego samego Metza ;)

Lampka na średnie dystanse nie najgorsza choć w większym domu weselnym może być troszkę za słaba,ale w studio i na potrzeby rodzinnej fotografii jest jak dla mnie wystarczająca.Poza tym w pozycji Winder błyska nawet przy zdjęciach seryjnych jednak przy niewielkich odległościach.Jej konstrukcja(pozioma) powoduje również że musisz wyginać śmiało ciało żeby jakieś akcesorium do niej doczepić.Ale ogólnie jest git ;-)

W dużych domach weselnych nie będę pstrykał, więc podejrzewam, że skoro mój poprzedni Nissin spełniał oczekiwania, to tymbardziej spodoba mi się ten Metz, zwłaszcza że kupiłem go okazyjnie, a 36 c-2 ma mniej programów, nieobracany palnik itd.
Właśnie miałem spytać o tryb W, czy działa, ale wyprzedziłeś moje pytanie i mnie ucieszyłeś ;) Martwi mnie jedynie skąd wytrzasnę odbłyśnik albo dyfuzor. Chyba trzeba będzie szukać alternatywnych rozwiązań typu pudełka od serka, tekturka itd ;)

Zajryj do zlotej raczki na mojej stronce.Dzis po poludniu dodam jeszcze pomysl na odblysnik a la stofen

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
troszkę odświeżę :-P
wygospodarowałem ostatnio chwilkę czasu aby wybrać się na kawkę na miasto. zabrałem ze sobą k-m i metza 36c-2. tak się złożyło że współtoważyszka miała swoją k100d z tumaxem 36 (pttl, konstrukcyjnie kopia metza 36).
Zachciało mi się testować i oto wyniki: (po lewo pttl, po prawo automatyka własna, u góry odbicie od sufitu u dołu na wprost)

zauważcie przymrużone oczy przy pttl - to się działo na większości fot.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
pyciar, Jak to mówią: nie ma dziwne !
W PTTLu masz przedbłysk pomiarowy na który niektórzy reagują bardziej od innych.
Czas mrugnięcia okiem to jakieś 0,20 sekundy i dodając opóźnienie na czas reakcji powieki masz sporo większe szanse na uzyskanie takich efektów. :idea:

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
W dodatku lampy różnią się między sobą długością czasu między błyskiem pomiarowym, a głównym - w nowoczesnych jak wspomniane tu metz 48 i speedlite 580, jest praktycznie niedostrzegalny, ale w starszych i mniejszej mocy jak speedlite 430 już tak. O lampach wbudowanych w korpus nie wspominając.

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
Mam pytanie odnośnie stopek do lampy Metz 32 MZ-3 (w drodze) otrzymam ją z adapterem SCA 3501 (Leica) + adapterem z 1 pinem.
- pytanie czy adapter SCA 3501 (Leica) jest do wykorzystania czy go puścić do ludzi
- pytanie czy zakup stopki SCA 3701(2) Pentax ma sens czy coś uzyskam np. wspomaganie AF , automatyczny zoom palnika (czyli jaka komunikacja z body)
Wiem że nie ma P-TTL a TTL tylko z analogami i chyba z DS.
- ostanie pytanie o wykrywanie lampy zewnętrznej posiadałem PANASONIC DMC-FZ50 on wykrywał lampę wsuniętą w sanki (1 pin) i przełączał automatykę na lampę zewnętrzną.
Odnośnie przymykania oczu to za często są przymknięte z lampą wbudowaną.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
SCA 3702 da ci przesył informacji z body do lampy (ogniskowa, przesłona, iso) oraz zdaje się wpomaganie AF (to ta lampka na dole?), ale czy tam lampa ma własną automatykę?
Miałem kiedyś model 44 MZ-2 i tak to wyglądało. W trybie A działała dobrze, w TTL chyba waliła pełnym błyskiem.

Skocz do: